Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Με την πανδημία να φουντώνει ημέρα με την ημέρα και τις δημοσιονομικές δυνατότητες στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων να φθάνουν στα όριά τους, η εναγώνια προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει «έξυπνα μέτρα» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι απολύτως κατανοητή.
Αυτό που δεν έχει καταστεί σαφές ωστόσο, είναι εάν όντως υπάρχουν μέτρα τέτοιας ευφυίας για τη συγκεκριμένη δουλειά, πώς και δεν τα είχαν εφαρμόσει ήδη, ώστε να μη φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση.
Διότι τη στιγμή κατά την οποία ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά και πάλι τις 2.000, οι ΜΕΘ έχουν κορεστεί και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται καθημερινά, είναι απορίας άξιον πώς γίνεται έστω και λόγος για επανεκκίνηση του λιανεμπορίου σε λιγότερο από 15 ημέρες, όσο «έξυπνα» κι αν είναι τα μέτρα που θα υιοθετηθούν.
Από αυτή τη στήλη έχουμε υποστηρίξει κατά το πρόσφατο παρελθόν ότι «μεταξύ μας κοροϊδευόμαστε» καθώς η σχέση κυβέρνησης - κοινωνίας σε ό,τι αφορά στα μέτρα κατά του κορωνοϊού συνοψίζεται στο «εμείς θα κάνουμε δήθεν σκληρό λοκντάουν κι εσείς ότι το εφαρμόζετε», όπως σημειώνεται από «συγγενικό» μετερίζι.
Έτσι, όμως, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και ενώ η χώρα βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο lockdown «ακορντεόν» από τον Νοέμβριο, ούτε η πανδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο ούτε η οικονομία έχει μπορέσει να σηκώσει κεφάλι, ενώ οι πολίτες εμφανίζουν πλέον μία μάλλον εύλογη κόπωση συμμόρφωσης ως προς τα… όποια μέτρα.
Διότι, βεβαίως, αυτό είναι το απότοκο της πρακτικής, τα μέτρα να αποφασίζονται -ή εντέλει να προτείνονται- μόνο από μία ομάδα ιατρικών επιστημόνων, ενώ στην αρμόδια επιτροπή δεν συμμετέχουν άλλες ειδικότητες επιστημόνων ή και ανθρώπων της αγοράς, που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στην εξεύρεση όντως ευφυών λύσεων. Αντίθετα, σήμερα διατυπώνονται -και συχνά υιοθετούνται- απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, που στην πράξη αποδεικνύονται ανεδαφικές και θα μπορούσαν, κατά πάσα βεβαιότητα, να είχαν αποφευχθεί εάν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων συμμετείχαν και μη ιατροί.
Αντίστοιχα, εάν πράγματι είχαν υπάρξει οι προσήκοντες έλεγχοι στην τήρηση των μέτρων που είχαν κατά καιρούς επιβληθεί, αυτά δεν θα είχαν αποδώσει καλύτερους καρπούς; Διότι το ζήτημα της συμμόρφωσης δεν αφορά μόνον στο ευρύ κοινό αλλά και στη βούληση της Πολιτείας να εποπτεύσει την εφαρμογή των μέτρων που η ίδια επιβάλλει.
Με άλλα λόγια, κυκλοφοριακός συνωστισμός και μποτιλιαρίσματα στους κυριότερους δρόμους της Αθήνας μπορούν να συνυπάρξουν με lockdown; Κατά τα φαινόμενα, ναι, εάν η πολιτεία που υιοθέτησε αυτό το lockdown δεν έχει τη βούληση να το εφαρμόσει.
Φίλτατοι, ας μην το κουράζουμε το ζήτημα.
Εκ του αποτελέσματος και μόνον αποδεικνύεται ότι η συνταγή «ακορντεόν» που εφαρμόζεται μήνες τώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας αποδίδει ελάχιστα. Τώρα, δε, με την υπόθεση των μεταλλάξεων, ακόμη λιγότερο, γεγονός που αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοινώνονται καθημερινά.
Ενδεχομένως να υπάρχουν «έξυπνες λύσεις» για την υπέρβαση της παρούσας κατάστασης και έως τη στιγμή που ο εμβολιασμός των πολιτών θα προσφέρει την περίφημη ανοσία αγέλης, την οποία τόσο προσδοκούμε. Όμως, μέχρι να βρεθούν αυτές οι λύσεις, θα ήταν απολύτως σκόπιμο να εφαρμόζεται η κοινή λογική και να υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση στα στοιχειώδη μέτρα που όλοι γνωρίζουμε για τον έλεγχο της πανδημίας.
Από εκεί και μετά, καλώς να ορίσουν και οι... ευφυέστερες λύσεις.