Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Ουδείς εχέφρων επιθυμεί αστυνομικές επεμβάσεις στα πανεπιστήμια της χώρας. Αν μη τι άλλο, ξυπνούν αναμνήσεις άλλων εποχών, μαύρων για την πατρίδα μας.
Οφείλουμε, όμως, κάποτε να αντιληφθούμε σε αυτή τη χώρα ότι ουδείς έδωσε τα «κλειδιά» των ελληνικών πανεπιστημίων σε οργανωμένες ή μη συλλογικότητες, ώστε να τα καταλαμβάνουν όποτε αυτές κρίνουν σκόπιμο. Πρόκειται για δημόσια περιουσία, η οποία συντηρείται με το χρήμα του φορολογούμενου πολίτη, με στόχο την παροχή δωρεάν εκπαίδευσης ανώτατου επιπέδου και την προαγωγή της έρευνας. Με άλλα λόγια, την επιτέλεση ιερών σκοπών.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, αν και οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί υπέρμετρης χρήσης βίας εκ μέρους των Αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες επενέβησαν τη Δευτέρα, 22 τρέχοντος, στο ΑΠΘ κατά όσων το είχαν καταλάβει, οφείλουν να διερευνηθούν και οι τυχόν ευθύνες να καταλογιστούν, η επέμβαση της Αστυνομίας, ως αυτοτελής πράξη, ήταν επιβεβλημένη. Τουλάχιστον στο πλαίσιο μίας συντεταγμένης πολιτείας.
Όχι μόνο διότι όσοι κατέλαβαν το ΑΠΘ προξένησαν φθορές σε δημόσια περιουσία, αλλά διότι έμπρακτα ακύρωσαν τη δυνατότητα ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος να επιτελέσει τον ρόλο του, ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες πανδημίας. Πολύ περισσότερο, δε, επειδή οι ίδιοι οι καταληψίες απείλησαν με τη χρήση βίας, όπως καταγγέλλουν οι πρυτανικές αρχές, για την απομάκρυνση υπαλλήλων του ΑΠΘ και την κατάληψη του κτιρίου.
«Τα χθεσινά γεγονότα είναι η κορύφωση των όσων βιώνουν τόσα χρόνια οι καθηγήτριες και οι καθηγητές, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας, σε ένα καθεστώς άτυπης ομηρίας από ομάδες που χρησιμοποιούν τη βία για να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Οι ομάδες αυτές επανειλημμένα έχουν προβεί σε αποτρόπαιες πράξεις άσκησης λεκτικής και σωματικής βίας σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Έχουν “επικηρύξει” καθηγητές που δεν συμμερίζονται τις απόψεις τους. Έχουν επιλέξει αντί του συντεταγμένου διαλόγου πρακτικές του όχλου. Έχουν παρεμποδίσει συνεδριάσεις δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων. Για πολλά χρόνια, η πανεπιστημιακή κοινότητα υπέστη αυτή την κατάσταση», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφορικά με την κατάληψη.
Τονίζουν, δε, ότι «στο κράτος δικαίου που υπηρετούμε, η προσήλωσή μας στη νομιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η περιφρούρηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας σε κάθε πτυχή της πανεπιστημιακής ζωής».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν φοιτητές και εξωπανεπιστημιακοί, οι οποίοι συνελήφθησαν από την Αστυνομία κατά την επέμβασή της στο ΑΠΘ και πλέον αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σειρά αδικημάτων, υποστηρίζουν ότι η κατάληψη έγινε «... στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στο νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη».
Ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Γιώργος Αγγελόπουλος, επισκέφθηκαν την κατάληψη, η οποία συνεχιζόταν χθες. Ο δε κ. Αγγελόπουλος δήλωσε πως η αστυνομική επιχείρηση συνιστά «μία κλιμάκωση για την οποία ευθύνεται σαφώς η κυβέρνηση» και ότι «δεν έπρεπε να έλθει η αστυνομία». Κατά τον ίδιο, καταλήψεις γίνονται από το '74 και μετά και ότι αντί της ενημέρωσης των εισαγγελικών Aρχών, οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ θα μπορούσαν να έλθουν στον χώρο της κατάληψης μαζί με συναδέλφους τους καθηγητές, με τους οποίους τα μέλη των φοιτητικών παρατάξεων διατηρούν μία επικοινωνία σε πολιτισμένο επίπεδο και να διαπραγματευτούν μαζί τους για την εκτόνωση της κατάστασης.
Με άλλα λόγια, να κάνουν ό,τι έκαναν τα τελευταία 47 χρόνια οι συνάδελφοί τους ανά τα ΑΕΙ της χώρας, συναλλασσόμενοι με όποιον θεωρούσε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο του ανήκει και ότι μπορεί να το καταλαμβάνει όποτε και για όποιο λόγο επιθυμεί.
Έχει δίκιο;