Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Αντιμέτωπη με έναν οικονομικό και κατά προέκταση πολιτικό εφιάλτη εμφανίζεται να είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπό το φως της τροπής που λαμβάνει η πανδημία και των επαναλαμβανόμενων lockdowns που απαιτούνται για την αναχαίτισή της.
Το μέγεθος των επιπτώσεων τόσο στην οικονομία όσο και στα δημόσια οικονομικά ήδη οδηγεί σε αναθεώρηση τον προϋπολογισμό, τουλάχιστον στο σκέλος των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς το προϋπολογισθέν κονδύλι των 7,5 δισ. ευρώ για εφέτος θα αντέξει μόλις λίγους μήνες του έτους, ενώ χθες, αρμόδια χείλη προανήγγειλαν την επανεξέταση τεκμηρίων και αφορολόγητου με αποδείξεις.
Αν και η δημοσιονομική χαλάρωση την οποία απολαμβάνει η ελληνική οικονομία και εφέτος, ελέω των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα εξακολουθήσουν να βαρύνουν στην ευρωπαϊκή οικονομία, η περυσινή καθίζηση του ΑΕΠ (περί το -10%) εκτοξεύει τη σχέση δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ σε επίπεδα ανώτερα του 208% και θέτει εν αμφιβόλω όσα κτίστηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών μέσω των προγραμμάτων προσαρμογής.
Ακριβέστερα, μολονότι το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ευλόγως, θα συνεχίσει να διαμορφώνεται σε σαφώς βιώσιμα επίπεδα, βάσει όσων προβλέπονται στις μέχρι τώρα κοινοτικές αποφάσεις, η παράταση της πανδημίας και η επίπτωση που αυτή έχει επί των δημόσιων εσόδων οδηγεί στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σε σκέψεις περί αύξησης της φορολογίας, δίχως να έχει αποσαφηνιστεί έως τώρα ως προς ποιο σκέλος της. Όχι, βεβαίως, ενόσω διαρκεί η πανδημία αλλά μετά το πέρας της, όταν θα αρχίσει να επιστρέφει η χώρα σε οικονομική κανονικότητα, όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη.
Ως προς τούτο συγκλίνουν και οι ποικίλες πιέσεις που δέχεται η χώρα μας εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών, με χαρακτηριστικότερη εκείνη στην οποία φέρεται να «ενέδωσε» η κυβέρνηση και αφορά στην άρση των πλειστηριασμών ακόμη και επί πρώτης κατοικίας, από την 1η Ιουνίου 2021.
Υπό αυτό το πρίσμα, μολονότι η μείωση της φορολογίας υπήρξε μία από τις θεμέλιες προεκλογικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας και βασική δέσμευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πλέον, δεδομένων των εξελίξεων, ενδέχεται να ακολουθηθεί ο ακριβώς αντίθετος δρόμος, αν και ευλόγως τούτο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Πλειάδα παραγόντων, όπως η πορεία των εμβολιασμών και της πανδημίας στην Ευρώπη και στη χώρα μας, κρίνουν το όλο ζήτημα, υπό το φως της βαρύτητας που έχουν τα έσοδα από τον τουρισμό στα δημόσια οικονομικά. Εξίσωση στην οποία, βεβαίως, βαρύνει και η υπόθεση της πρότασης Μητσοτάκη περί Πιστοποιητικού εμβολιασμού προς την Κομισιόν, καθώς θα διευκολύνει τις τουριστικές ροές.
Τούτων δοθέντων, η όλη υπόθεση αναμένεται να κριθεί μετά την εφετινή θερινή περίοδο, οπότε θα υπάρχει καλύτερη εικόνα σε ό,τι αφορά στην πορεία της τουριστικής βιομηχανίας και στα έσοδα του προϋπολογισμού από αυτήν.
Σε περίπτωση, δε, που επαληθευτεί η ανάγκη επιβολής νέων ή αύξησης υφιστάμενων φόρων, είναι ιδιαίτερα πιθανόν να επισπευστούν και οι πολιτικές εξελίξεις. Το δημοσκοπικό προβάδισμα της κυβέρνησης σε αυτήν την περίπτωση θα επηρεαστεί αρνητικά και θα αυξήσει τις πιθανότητες πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Ακόμη, όμως, δεν είμαστε εκεί. Όλα εξακολουθούν να κρίνονται από την πορεία των εμβολιασμών, της πανδημίας και των επιπτώσεων που αυτή θα έχει στα δημόσια οικονομικά...