Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων και το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης είναι δύο εργαλεία τα οποία, κατά γενική ομολογία, είναι επ’ αγαθώ, καθώς οδηγούν στην αναβάθμιση του συνολικού επιπέδου της ελληνικής οικοδομής και βοηθούν στην εμπέδωση εμπιστοσύνης στον κτιριακό πλούτο της χώρας.
Πρόκειται για δύο πιστοποιητικά δίχως τα οποία θα είναι αδύνατη τόσο η διαφήμιση (μέσω αγγελίας ή άλλου τρόπου) όσο και η πώληση ή ενοικίαση οποιουδήποτε ακινήτου, επί ποινή προστίμου. Γεγονός το οποίο αυτόματα οδηγεί στην αποκατάσταση τυχόν παρανομιών ή περιβαλλοντικών ελλείψεων στα κτίρια της χώρας.
Όσο «θεάρεστη» όμως κι αν είναι η υιοθέτησή τους, υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για κάθε πράγμα και ο τωρινός, εν μέσω πανδημίας και αυστηρού lockdown, μόνο κατάλληλος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Για την ακρίβεια, όταν ο νόμος βάσει του οποίου προωθείται η υποχρεωτική έκδοση πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων ισχύει από το 2013 και αυτός που αφορά στην Ταυτότητα κτιρίου από το 2010, σε τι ακριβώς αφορά η σπουδή της εφαρμογής τους από 1.1.2021, εν μέσω της πρωτοφανούς περιπέτειας την οποία διέρχεται σήμερα η χώρα μας;
Η εξάμηνη παράταση της έναρξης ισχύος που ζητά με επιστολή της από τις αρμόδιες Αρχές η ΠΟΜΙΔΑ αποτελεί, ευλόγως, μία αναγκαία και απολύτως απαραίτητη παραχώρηση που πρέπει να κάνει η Πολιτεία.
Ούτε το κόστος των 500-1.000 ευρώ είναι απαραίτητο να επωμιστούν σήμερα -εν μέσω οικονομικής κρίσης- οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, ώστε να εξασφαλίσουν τα παραπάνω πιστοποιητικά, ούτε έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούσες, λόγω των περιοριστικών μέτρων.
Ακόμη και γι' αυτή την εκπαίδευση των μηχανικών ως προς τις απαιτήσεις έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων δεν επαρκεί ο ένας μήνας που παραχώρησαν έως την 1η Φεβρουαρίου οι αρχές.
Το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία δέησε να εκδώσει τον Δεκέμβριο του 2020 την εγκύκλιο βάσει της οποίας θα αρχίσει η εφαρμογή των δύο παραπάνω εργαλείων και θα αρχίσουν, δηλαδή, να πέφτουν πρόστιμα σε όσους δεν τα διαθέτουν, ουδόλως δικαιολογεί την αναταραχή και άσκοπη ταλαιπωρία στην οποία οδηγείται σύσσωμος ο κλάδος των ακινήτων, ούτε βεβαίως το πλήγμα που θα δεχθεί το επίπεδο των συναλλαγών.
Για την ακρίβεια, εάν όντως ισχύσει το μέτρο περί του ενεργειακού πιστοποιητικού και κάθε αγγελία μίσθωσης ή πώλησης ακινήτου πρέπει να συνοδεύεται από τα στοιχεία αυτού του πιστοποιητικού, τότε σχεδόν το 80% των αγγελιών που είναι ήδη αναρτημένες θα πρέπει να αποκαθηλωθούν. Είναι αντιληπτές οι επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχομένου στην κυβέρνηση;
Τι ακριβώς σημαίνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το επίπεδο του τζίρου στην -ήδη πολύπαθη- αγορά ακινήτων αλλά και στα διαφυγόντα έσοδα από φόρους που θα έχει το κράτος από μισθώσεις και πωλήσεις που δεν θα πραγματοποιηθούν άμεσα;
Φίλτατοι, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ουδείς αμφισβητεί ότι η υιοθέτηση αυτών των δύο πιστοποιητικών κάποτε πρέπει να γίνει πραγματικότητα στη χώρα μας και ασφαλώς έχει καθυστερήσει σημαντικά. Όμως, εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει οικονομικά την -καθ' όλα συμπαθή- τάξη των πολιτικών μηχανικών, δεν είναι απαραίτητο να το πράξει με έναν τόσο άκομψο τρόπο για τη λοιπή αγορά.
Όπως ζητά και η ΠΟΜΙΔΑ, τι ψυχή έχει ένα εξάμηνο παράταση, ώστε να γίνει σωστά και όπως πρέπει αυτή η δουλειά, δίχως να παγώσουν όλες οι πράξεις επί ακινήτων για ένα ορισμένο διάστημα;
Για σκεφτείτε το…