Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Σε στιγμές κατά τις οποίες η χώρα μετρά εκατόμβες θυμάτων από την πανδημία και οι πολίτες διαβιούν υπό περιοριστικά μέτρα αγωνιώντας για την επόμενη ημέρα, ο δημόσιος λόγος έχει, ευλόγως, βαρύνουσα -και πάντως μεγαλύτερη του συνήθους- σημασία.
Πρόσωπα που κατέχουν θέσεις ευθύνης αποτελούν, ούτως ή άλλως, σημεία αναφοράς για το ευρύ κοινό και υπό τις παρούσες δραματικές περιστάσεις, σε αυτά στρέφεται η προσοχή όλων για την εξασφάλιση έγκυρης πληροφόρησης και μέτρου για τη στάθμιση της πορείας των πραγμάτων.
Τούτου δοθέντος, ό,τι κι αν ήθελε να πει χθες ή ό,τι κι αν εννοούσε ο φίλτατος υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, λέγοντας στη δημόσια τηλεόραση ότι εάν είχαμε μεγαλύτερο αριθμό κλινών ΜΕΘ, θα είχαμε και μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, εμφανίστηκε να υποτιμά τη νοημοσύνη μας.
«... Αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε, κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων, ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών. Γιατί; Διότι η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45-50%. Άρα, σκοπός δεν είναι να μεγιστοποιήσουμε εκείνους που μπαίνουν στην ειδική θεραπεία. Σκοπός μας είναι να απομειώσουμε το φαινόμενο, τηρώντας τα μέτρα και προσπαθώντας όσο το δυνατόν να έχουμε μια κοινωνική αποστασιοποίηση», είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ1 ο κ. Γεραπετρίτης.
Οι διευκρινίσεις που έδωσε στη συνέχεια προφανώς ήσαν αναγκαίες. Η μάχη των εντυπώσεων, όμως, είχε σε μεγάλο βαθμό χαθεί, όσο σωστή κι αν ήταν η ουσία του επιχειρήματός του: ότι, δηλαδή, σημασία έχει η πρόληψη και η τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης και υγιεινής, ώστε να μη χρειαστεί να καταφύγουμε σε κλίνη ΜΕΘ, όπου ούτως ή άλλως η θνησιμότητα ασθενών είναι υψηλή.
Αντίστοιχα, είναι σαφές το άτοπο των πρόσφατων δηλώσεων της λοιμωξιολόγου και μέλους της επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση κας Ελένης Γιαμαρέλλου, όταν ισχυρίζεται πως εφόσον κανείς πιστεύει, δεν κινδυνεύει να κολλήσει κορωνοϊό από τη Θεία Κοινωνία. Σε ερώτηση εάν συνεχίζει να κοινωνεί, η απάντησή της ήταν σαφής: «Ασφαλώς. Ούτε συζήτηση. Μιλάμε μόνο για την Αγία Κοινωνία. Το μεγαλύτερο Μυστήριο. Ή πιστεύεις ότι είναι το Μυστήριο και δεν μεταδίδεται ή δεν το πιστεύεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Γιαμαρέλλου μιλώντας στο Mega.
Όταν, όμως, άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης διατυπώνουν απόψεις οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν ακόμη και να υποσκάψουν τη δημόσια υγεία ή να επιφέρουν αναστάτωση μεταξύ των πολιτών, τότε προφανώς πρέπει να χαραχθεί μία γραμμή.
Είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να διατυπώνονται αντιφατικές τοποθετήσεις εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών, με απόσταση ελαχίστων ημερών η μία από την άλλη, σε μείζονος σημασίας ζητήματα όπως η επιβολή lockdown ή ο χρόνος επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου;
Μόλις πρόσφατα, στις 16 τρέχοντος, δεν υποστήριζε ο φίλτατος κ. Ν. Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, ότι η αγορά θα ανοίξει εκ νέου από την 1η Δεκεμβρίου, για να ανασκευάσει μόλις λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, υπό το φως των επιδημιολογικών δεδομένων;
Αντίστοιχα, είναι δυνατόν να ξεχαστεί η αλληλουχία δηλώσεων και τοποθετήσεων που προηγήθηκε της επιβολής του δεύτερου lockdown, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα να δηλώνει ότι «είμαστε μακριά» από αυτό το ενδεχόμενο, το βράδυ της ίδιας ημέρας ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας να καθιστά σαφές ότι υπάρχουν εισηγήσεις για την επιβολή lockdown τεσσάρων εβδομάδων και την αμέσως επόμενη ημέρα να το ανακοινώνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης;
Όσο απαραίτητη κι αν ήταν η επιβολή αυτού του δεύτερου lockdown, η διγλωσσία που προηγήθηκε δεν διασκέδασε τις ανησυχίες των πολιτών και επέτεινε την αγωνία τους σχετικά με την επόμενη ημέρα.
Ας μην το κουράζουμε, φίλτατοι. Οι στιγμές επιβάλλουν περίσκεψη και υπευθυνότητα.
Τούτο θα ήταν απολύτως χρήσιμο να καταστεί αντιληπτό από όλους.