Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Με τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων από την πανδημία να διαμορφώνεται συνεχώς σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, το πανελλήνιο παρακολούθησε χθες τους κυριότερους πολιτικούς εκπροσώπους του να ερίζουν για την… επέτειο εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Ήταν μία εικόνα η οποία ήταν σαφώς χαμηλότερη των περιστάσεων. Όχι μόνο διότι εκτυλίχθηκε στο περιθώριο του δράματος που ζει η χώρα αλλά και επειδή ανέδειξε ιδεολογικές εμμονές σχεδόν από το σύνολο των κοινοβουλευτικών πτερύγων.
Σε τόνους σαφώς υψηλότερους εκείνων στους οποίους τον έχουμε συνηθίσει, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς την αντιπολίτευση ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τέτοια συμπεριφορά», υπονοώντας ότι θα υπάρξει ισχυρή αστυνομική παρουσία για την αποτροπή συγκεντρώσεων ή πορείας την ημέρα της επετείου, η πραγματοποίηση της οποίας έχει απαγορευτεί για λόγους δημόσιας υγείας.
Απευθυνόμενος κυρίως προς τους κ.κ. Γ. Βαρουφάκη και Δ. Κουτσούμπα, καθώς ο κ. Α. Τσίπρας παραμένει ακόμη σιβυλλικός ως προς τη συμμετοχή του στην απαγορευμένη πορεία του Πολυτεχνείου, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τα κόμματα να δηλώσουν ότι δεν θα συμμετάσχουν εφέτος στην πορεία, ούτε θα ενθαρρύνουν κανέναν να βγει στον δρόμο και να διακινδυνέψει τη δημόσια υγεία.
Οι συγκεκριμένες αναφορές, ωστόσο, διήγειραν τα πάθη κατά τη συζήτηση και ώθησαν τον κ. Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, να υποστηρίξει ότι «δεν είναι το Πολυτεχνείο που απειλεί τη δημόσια υγεία (….) η απαγόρευση της πορείας δεν έχει αφετηρία την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά αυτό που χρόνια σάς ενοχλεί: το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενό της και η πορεία στη πρεσβεία των ΗΠΑ».
Σε ακόμη υψηλότερους τόνους, όμως, απάντησε και ο Γ. Βαρουφάκης του ΜέΡΑ25: «Σας προκαλώ λοιπόν να πείτε στον Χρυσοχοΐδη να μας χτυπήσει. Το ακροδεξιό σας DNA δεν μπορείτε να το αποβάλετε. Να μας χτυπήσετε λοιπόν όπως μας χτυπήσατε έξω από το εφετείο. Εμείς δείχνουμε στον λαό και σε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν τι σημαίνει υπεύθυνη ανυπακοή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η συνέχεια ήταν μάλλον αναμενόμενη. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «σαχλαμάρες» τους ισχυρισμούς του κ. Βαρουφάκη περί ακροδεξιού DNA και τόνισε πως ουδείς εξαιρείται του νόμου. Ούτε το ΚΚΕ ούτε ο κ. Βαρουφάκης.
Προφανώς, όμως, όλα αυτά είναι κατώτερα των περιστάσεων. Όχι μόνο διότι καταδεικνύουν την τυφλή εμμονή ορισμένων να συμμετάσχουν σε «εορτασμούς», μολονότι, αφενός, η χώρα θρηνεί καθημερινά δεκάδες θύματα της πανδημίας και αφετέρου, θα υπάρξει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού σε όσους συμμετάσχουν σε μαζικές συγκεντρώσεις, αλλά και επειδή καθιστούν σαφή την ευχέρεια με την οποία υιοθετούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά, όποτε κρίνεται σκόπιμο, εκ μέρους της κυβέρνησης.
Αντίστοιχες μαζικές εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα, η διαμαρτυρία πέριξ του Εφετείου στη δίκη της Χρυσής Αυγής, περίπου προ μηνός ή -μόλις πρόσφατα- ο εορτασμός του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, ή ακόμη και οι πανηγυρισμοί για τον Ολυμπιακό στον Πειραιά, το καλοκαίρι, ήσαν αντίστοιχα μαζικές, όμως, εξελίχθηκαν δίχως απαγορεύσεις εκ μέρους της Πολιτείας. Σε αυτές δεν υπήρχε αντίστοιχος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία;
Όπως κι αν έχει, μόνο «φωτεινό σημείο» της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή, η συναινετική διάθεση που επεδείχθη περί το τέλος της συνεδρίασης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την υιοθέτηση ορισμένων εκ των προτάσεων της αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων, όπως η αναστολή των πλειστηριασμών και η ενίσχυση οικονομικά αδύναμων, αλλά και η πρόσκληση που απηύθυνε στα κόμματα να συμμετάσχουν στην επιτροπή η οποία θα καθορίσει τις διαδικασίες χορήγησης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Κάτι είναι κι αυτό, από μία συζήτηση η οποία απλά επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά όσα γνωρίζαμε για το πολιτικό προσωπικό της χώρας.