Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Την ίδια ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία αγωνιά για την επόμενη μέρα της και οι φόβοι για την εκτόξευση της ανεργίας κυριαρχούν, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ότι είναι απλώς… Τετάρτη.
Διότι, πώς αλλιώς να εξηγηθεί η στωικότητα με την οποία προσεγγίζει η Κομισιόν το ζήτημα της επαναλειτουργίας μίας βιομηχανίας καίριας σημασίας για την Ευρώπη και ειδικά για τον Νότο της, όπως είναι η τουριστική;
Την ίδια ώρα που το νότιο γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ανοίξει ξενοδοχεία και εστιατόρια στο τέλος Μαΐου, η Ρουμανία στα μέσα Μαΐου και η Κροατία «σπάει ρεκόρ» επαναλειτουργώντας τα ξενοδοχεία της ήδη από τις 11 Μαΐου, η Κομισιόν ανακοινώνει, δια στόματος του επιτρόπου Τιερί Μπρετόν, ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται για «οριστικούς και εναρμονισμένους σε ευρωπαϊκό επίπεδο κανόνες» για εφέτος το καλοκαίρι στον Τουρισμό!
Προσθέτοντας προσβολή στην ύβρη δε, ο φίλτατος Μπρετόν όχι μόνο δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία ως προς τη δημοσιοποίηση αυτών των «ενιαίων κανόνων», μήπως και οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορέσουν να κάνουν έναν έστω στοιχειώδη προγραμματισμό για τις όποιες εξορμήσεις τους αλλά -ακόμη χειρότερα- υποστήριξε ότι «ορισμένες ζώνες θα είναι ανοικτές στους τουρίστες και άλλες όχι. Θα πρέπει να τηρήσουμε ζώνες που δεν θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης, έτσι θα είναι, αυτό είναι λογικό», δίχως όμως να διευκρινίσει ποιες θα είναι αυτές.
Η «παρότρυνση», ούτως ή άλλως, εκ μέρους τόσο της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ όσο και του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν, προς τους πολίτες των εκατέρωθεν κρατών τους, αφορούσε στη διενέργεια... «εσωτερικού τουρισμού» εφέτος. Οπότε προς τι η ύπαρξη «βίας» εκ μέρους του κ. Μπρετόν για ένα θέμα που απασχολεί μόνον την... περιφέρεια της Ευρώπης;
Υπό το φως όλων αυτών, όμως, η χώρα μας οφείλει να μην παραμείνει αδρανής. Οφείλει όχι μόνο να τείνει ευήκοον ους προς όσα έχει να πει ο ίδιος ο κλάδος, αλλά να αναλάβει και άμεση δράση, πιέζοντας για την επιτάχυνση του έργου της Κομισιόν.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και οι 13 πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις-μέλη του έχουν ήδη καταθέσει υπόψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναλυτικό σχέδιο δράσης ως προς τα πρωτόκολλα λειτουργίας του τουριστικού τομέα ενώ μόλις χθες ο αρμόδιος υπουργός, φίλτατος Χ. Θεοχάρης, παρουσίασε στη Βουλή τον σχεδιασμό του υπουργείου Τουρισμού για την επαναλειτουργία του τομέα ευθύνης του.
Υπό αυτό το πρίσμα, τι ακριβώς κρατά τον φίλτατο κ. Μητσοτάκη από το να μεταβεί ο ίδιος στις Βρυξέλλες, από κοινού με τον κ. Θεοχάρη, και να «ταρακουνήσει» την εκεί γραφειοκρατία ζητώντας ταχεία θεσμοθέτηση ενός ενιαίου πλαισίου κανόνων για την επαναλειτουργία του τουριστικού κλάδου, ο οποίος για την ελληνική οικονομία αφορούσε έως τώρα διψήφια ποσοστά ΑΕΠ;
Εάν, δε, δεν επιθυμούν να μεταβούν οι ίδιοι, γιατί δεν καταφεύγουν στην τεχνολογία των ημερών, την τηλεδιάσκεψη, ώστε να εκφράσουν αυτό το αίτημα προς φίλτατους των Βρυξελλών;
Διότι όσο φιλότιμο κι αν είναι το αντίστοιχο ερώτημα που υπέβαλε μόλις πρόσφατα η ευρωβουλευτής κα Ε. Βόζεμπεργκ προς την Κομισιόν, είναι μάλλον αμφίβολο ότι αρκεί υπό τις περιστάσεις, ώστε να κινητοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η τουριστική σεζόν, σύμφωνα με τους κυριότερους εκπροσώπους του κλάδου, θεωρείται ήδη χαμένη. Μαζί της και οι ελπίδες χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό αλλά και ιδιοκτητών επιχειρήσεων του κλάδου, πολλές από τις οποίες δεν εξετάζουν καν την επαναλειτουργία τους, τουλάχιστον για εφέτος.
Άλλος καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει. Εάν η Κομισιόν δεν «καίγεται», οφείλουμε να κάνουμε κάτι εμείς.