Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Κατά κανόνα, για το κέρδος επιχειρούν όλοι και όχι για τη ζημία ή χάριν φιλανθρωπίας. Όταν όμως αυτό αποκτάται με μεθόδους αισχροκέρδειας, πάνω στον πόνο ή στην αγωνία του άλλου, τότε οφείλουμε -αν μη τι άλλο- να τα «ξαναδούμε» συνολικά τα πράγματα.
Να ξαναδούμε, δηλαδή, το καθεστώς βάσει του οποίου μπορεί κανείς να προμηθευτεί ακριβώς το ίδιο παραφαρμακευτικό προϊόν, όπως για παράδειγμα μία μάσκα προσώπου, τη μία ημέρα στην τιμή του 0,30 ευρώ ανά ζεύγος και την αμέσως επόμενη ημέρα στην τιμή των 3,30 ευρώ, ανά πακέτο των τριών μασκών!
Διότι ανατιμήσεις αυτής της τάξης μεγέθους, από τα 15 λεπτά ανά μάσκα, στο 1,10 ευρώ ανά μάσκα, κυριολεκτικά από τη μία μέρα στην άλλη, είναι σαφές ότι αφορούν πρακτικές αισχροκέρδειας, έναντι των οποίων ουδείς μπορεί να παραμείνει αδιάφορος. Ιδίως, δε, εκείνοι οι οποίοι είναι κατά νόμο υπεύθυνοι για την εποπτεία της «αλυσίδας» διακίνησης φαρμάκων στην Ελλάδα.
Ούτε αμιγώς ελληνικό είναι το φαινόμενο ούτε πρωτόγνωρο. Στη γειτονική Ιταλία και αλλού γίνονται σημεία και τέρατα, με τις τιμές των παραφαρμακευτικών προϊόντων, όπως οι μάσκες, τα αντισηπτικά τζελ, τα γάντια κ.ο.κ., να εκτοξεύονται επί ημερών κορωνοϊού.
Όταν, όμως, βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια -μπροστά σου- να γίνεται αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης η αγωνία του κάθε πολίτη, ο οποίος ενδιαφέρεται για την προστασία του ηλικιωμένου γονέα, του μικρού παιδιού ή του καρδιοπαθή συγγενή, τότε οφείλεις να πάρεις θέση.
Ούτε διατίμηση υφίσταται στα συγκεκριμένα προϊόντα ούτε τη νομοθεσία παραβιάζουν όσοι πωλούν βάσει της μίας τιμής την μία ημέρα και βάσει μίας άλλης τιμής την επομένη -αν και τούτο χρήζει ελέγχου-, όμως, όσα συμβαίνουν αναφορικά με τα προϊόντα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό στις ημέρες μας παραπέμπουν στις πλέον μελανές σελίδες της οικονομικής ιστορίας αυτού του τόπου και γι' αυτό δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα από την πλευρά της Πολιτείας.
Μπορεί, δε, οι φαρμακοβιομήχανοι και οι αντιπρόσωποι (εισαγωγείς) φαρμάκων και παραφαρμακευτικών προϊόντων να διαβεβαίωσαν χθες τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια για την επάρκεια στην αγορά και για το ότι βρίσκονται στο πλευρό των πολιτών, όμως, στο μέτωπο των φαρμακείων άλλα διαπιστώνει κανείς.
Εκτενείς ελλείψεις, ραγδαίες ανατιμήσεις και αισχροκέρδεια, τα αίτια των οποίων οφείλονται σε έναν και μόνο λόγο: την απληστία. Οποιοιδήποτε κι αν ευθύνονται για αυτά τα φαινόμενα, εισαγωγείς, χονδρέμποροι ή τελικοί πωλητές, οφείλουν να «αλλάξουν ρότα».
Εντέλει, σύμφωνα με τον Ν.1316/1983 (ΦΕΚ 3 Α/11-1-1983) Άρθρο 3, παρ. 8 - «Ο ΕΟΦ λαμβάνει κάθε μέτρο για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα και για την αποφυγή ελλείψεων» και το ρόλο αυτόν οφείλει να τον εκπληρώσει.
Διαφορετικά, ούτε «θωρακισμένη» θα είναι η χώρα, όπως μας διαβεβαίωνε μόλις πρόσφατα ο φίλτατος κ. Κικίλιας, αλλά ούτε «συντεταγμένη» με τους νόμους που η ίδια έχει θεσπίσει.
Όσο για την περιβόητη Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν χρειάζεται να περιμένει τις έγγραφες και δεόντως χαρτοσημασμένες καταγγελίες ώστε να δράσει με αντικείμενο τη διερεύνηση του ενδεχόμενου «συντονισμένων ενεργειών» στην αγορά φαρμάκου. Ας κάνει και κάτι αυτοβούλως...
Αντίστοιχα, οφείλουμε και όλοι εμείς, οι πολίτες αυτής της χώρας, να μην αντιδρούμε βάσει των πλέον πηγαίων ενστίκτων μας σπεύδοντας να αγοράσουμε ακόμη κι από εκείνους οι οποίοι φανερά εκμεταλλεύονται την αγωνία μας. Η έρευνα αγοράς ουδένα έβλαψε -ανά τους αιώνες.
Έτσι, αν όλοι κάνουν τη δουλειά τους ως οφείλουν, ίσως μετριαστούν κάπως οι επιπτώσεις αυτής της «μπόρας». Διαφορετικά...