Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η αύξηση της συμμετοχής του ελληνικού επενδυτικού κοινού στη χρηματιστηριακή αγορά κατά τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή καταγράφεται από στοιχεία του ATHEX Group που φιλοξένησε χθες το Euro2day.gr, αντικατοπτρίζει -τουλάχιστον έως έναν βαθμό- αντίστοιχη αύξηση της εμπιστοσύνης προς τη συγκεκριμένη αγορά. Ωστόσο, δεν αποτελεί το απαραίτητο ποιοτικό άλμα, που θα μπορούσε να οδηγήσει το ελληνικό Χρηματιστήριο σε σημαντικά ανώτερα επίπεδα συναλλαγών ή -βεβαίως- τιμών.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ουδεμία σχέση έχει σήμερα με την εικόνα που εμφάνιζε προ είκοσι ή τριάντα ετών. Από την εποχή της ολιγοήμερης διακοπής της λειτουργίας της, το 1996, εξαιτίας του σκανδάλου της Δέλτα Χρηματιστηριακής (μετοχές Μαγρίζου), έχουν παρέλθει κύματα μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο τον τρόπο λειτουργίας και εποπτείας της, τα οποία σαφώς ενίσχυσαν τον βαθμό εμπιστοσύνης που τρέφουν οι απανταχού επενδυτές προς αυτήν.
Το σκάνδαλο της Folli Follie, ωστόσο, όπως και άλλων που προηγήθηκαν, στέκουν ως τραγική υπενθύμιση της λαϊκής ρήσης, που θέλει ως εχθρό του καλού, το καλύτερο. Η δε ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ουδέποτε υπήρξε... πολύ καλή σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας στη λειτουργία της.
Ακόμη χειρότερα, το ελληνικό Χρηματιστήριο ουδέποτε -πλην της περιόδου του «αμαρτωλού» 1999- απέκτησε το απαραίτητο βάθος συναλλαγών που θα διασφάλιζε ρευστοποιήσεις... δίχως δράμα και ομαλότερες διακυμάνσεις τιμών.
Ο συνδυασμός, δε, αυτών των δύο στοιχείων, απουσία διαφάνειας και βάθους, έχει αποτελέσει την κυριότερη αιτία για την οποία ένας σημαντικός αριθμός δυνητικών επενδυτών επιλέγει να παραμείνει εκτός του πλαισίου της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Δίχως αμφιβολία, υπάρχει σειρά θεμελιωδών αιτίων ως προς την πορεία που ακολούθησε η αγορά στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένων του κινδύνου χώρας και των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών. Ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο μία κρίσιμη μάζα δυνητικών επενδυτών ούτε καν εξετάζει την ελληνική αγορά ως επενδυτικό προορισμό αφορά τον βαθμό εμπιστοσύνης που τρέφει προς αυτήν.
Η ζημιά, δε, που έχει συντελεστεί προς αυτή την κατεύθυνση από την εκδήλωση υποθέσεων όπως αυτή της Folli Follie είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Στην εποχή πιστωτικής ασιτίας που διανύουμε, από την οποία βρίσκει διέξοδο η ελληνική επιχειρηματικότητα καταφεύγοντας είτε στην έκδοση εταιρικών ομολόγων, είτε άλλων μεθόδων εξεύρεσης χρηματοδότησης, η ανάκτηση της δυνατότητας άντλησης κεφαλαίων από το ΧΑ είναι θεμελιώδους σημασίας. Δίχως, όμως, την πλήρη ανάκτηση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού και δη του ελληνικού, ας μην περιμένουμε θαύματα.
Όπως κατέδειξαν και οι πρόσφατες εξελίξεις περί την ελληνική κεφαλαιαγορά, απαιτούνται περαιτέρω θεσμικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της εταιρικής διαφάνειας αλλά και του τρόπου με τον οποίο το σύστημα απονομής δικαιοσύνης «διεκπεραιώνει» υποθέσεις χρηματιστηριακής φύσης.
Αν και συνιστά χρονίζον αίτημα της ελληνικής χρηματιστηριακής κοινότητας, η θέσπιση ενός χρηματιστηριακού δικαστηρίου, με δικαστές που γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενο και μπορούν να απονέμουν δικαιοσύνη σε εύλογους χρόνους, ουδέποτε ικανοποιήθηκε. Πλέον είναι καιρός.
Όπως καιρός είναι, η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εξοπλιστεί τόσο θεσμικά όσο και διοικητικά με κάθε εφόδιο, ώστε να μπορεί να επιτελεί άρτια και αποτελεσματικά τον ρόλο της.
Εάν δεν υπάρξουν σαφείς κινήσεις για την περαιτέρω θεσμική θωράκιση της αγοράς, γιατί θα έπρεπε να αναμένουμε τόνωση του βαθμού εμπιστοσύνης με την οποία την περιβάλλει το εγχώριο επενδυτικό κοινό;
Δίχως αυτό, δε...