Πρόσφατα ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ Ρομπ Μπάουερ κέρδισε τα πρωτοσέλιδα με τις δηλώσεις του ότι οι δυτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ετοιμάζονται για πόλεμο με τη Ρωσία και θα πρέπει να διαμορφώσουν ανάλογα τις παραγωγικές τους δραστηριότητες.
Αυτό το οποίο δεν αναφέρθηκε, όμως, στα δημοσιευθέντα ρεπορτάζ είναι ότι ο Μπάουερ είναι παλιός γνώριμος που είχε κάνει ανάλογες δηλώσεις τον Ιανουάριο του 2023 στον πορτογαλικό τηλεοπτικό σταθμό RTR.
Τότε είχε πει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσουν την προοπτική να μεταβούν σε μία «οικονομία πολέμου» όπου οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να παράγουν πολεμικό υλικό όπως έκαναν οι αμερικανικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
«Πρέπει να αυξήσουμε τη στρατιωτική παραγωγή και διεξάγονται ολοένα και περισσότερες συζητήσεις στο εθνικό επίπεδο με αυτό τον στόχο» είπε ο Μπάουερ στη συνέντευξη του στον πορτογαλικό σταθμό. «Αυτό σημαίνει» συνέχισε «προτεραιότητα σε ορισμένες πρώτες ύλες, σε ορισμένες παραγωγικές δραστηριότητες πού αρμόζουν περισσότερο στην πολεμική, παρά στην ειρηνική βιομηχανία. Αυτές οι προτιμήσεις θα πρέπει να συζητηθούν στα πλαίσια μιας εν μέρει οικονομίας πολέμου»
Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης ο νατοϊκός αξιωματούχος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για «μετωπική αντιπαράθεση» με την Ρωσία και έκανε αναφορά στις προσπάθειες του Οργανισμού να αυξήσει την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη.
Είναι προφανές ότι η συνεχιζόμενη ανακύκλωση των δηλώσεων του Μπάουερ τυχαίνουν της απόλυτης αποδοχής και έγκρισης των ιθυνόντων της στρατιωτικής συμμαχίας. Ούτε θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο ότι αποτελούν μέρος ενός συστηματικού σχεδίου εκφοβισμού του επιχειρηματικού κόσμου ο οποίος σήμερα δυσφορεί με τις οικονομικές κυρώσεις και την πολεμική ατζέντα του ΝΑΤΟ όχι μόνο εναντίον της Ρωσίας αλλά και της Κίνας.
Από την άλλη πλευρά είναι απορίας άξιον πώς κανένας επιχειρηματικός φορέας δεν έχει βγει να καταγγείλει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να κατευθύνει την παραγωγική διαδικασία των χωρών και να υπαγορεύσει στους επιχειρηματίες τι πρέπει να κάνουν.
Φαίνεται ότι τελικά το ΝΑΤΟ έμαθε πολλά από το Σύμφωνο Βαρσοβίας.