Η παρατεταμένη οικονομική κρίση επέφερε και την οριστική αδυναμία πολλών oφειλετών να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους ή να τηρήσουν τυχόν ρυθμίσεις, που είχαν πετύχει.
Πλέον, οι οφειλέτες, έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν οριστικά από αυτές, μέσω διαδικασίας πτώχευσης, δηλαδή ρευστοποίησης της περιουσίας τους, και να λάβουν τη 2η ευκαιρία για την επαναδραστηριοποίησή τους.
Πλέον, εκτός από τα νομικά πρόσωπα, που επιδιώκουν οικονομικό σκοπό, αποκτούν πτωχευτική ικανότητα και τα φυσικά πρόσωπα. Σε πτώχευση κηρύσσεται ο οφειλέτης που βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμών, δηλαδή εκείνος που αδυνατεί να εκπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις του κατά τρόπο γενικό και μόνιμο.
Κατά τεκμήριο, ο οφειλέτης βρίσκεται σε παύση πληρωμών όταν αδυνατεί να αποπληρώσει είτε προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης είτε προς τα χρηματοδοτικά ιδρύματα το 40% τουλάχιστον των συνολικών του υποχρεώσεων για περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών και η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωσή του υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.
Η λύση της πτώχευσης είναι φανερό ότι εξυπηρετεί όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία δεν μπορούν να εξοφλήσουν και των οποίων η αξία υπερβαίνει την ακίνητη περιουσία τους. Η πραγματικότητα δείχνει ότι ο περισσότερος κόσμος διστάζει να θυσιάσει ακίνητη περιουσία ακόμα κι όταν ξέρει ότι είναι θέμα χρόνου να τη χάσει.
Το αποτέλεσμα, όμως, είναι ότι δεν πτωχεύει με τους όρους του νόμου, αλλά με τους όρους των δανειστών με τελική έκβαση των προσπαθειών του να αποφύγει τις συνέπειες της οικονομικής του αδυναμίας να χάνει την ακίνητη περιουσία του και να συνεχίζει να οφείλει.
Η ελκυστικότητα του καθεστώτος της δεύτερης ευκαιρίας αποδίδεται στο γεγονός ότι ο οφειλέτης – φυσικό πρόσωπο, απαλλάσσεται πλήρως από το υπόλοιπο των χρεών που παραμένει μη εξοφληθέν μετά την περάτωση της πτώχευσης, με μόνη προϋπόθεση την παρέλευση τριετίας από τον χρόνο κήρυξης της πτώχευσης.
Μετά την περάτωση της πτωχευτικής διαδικασίας, ο οφειλέτης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε οφειλή προς τους πιστωτές του, εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει περιουσία στο όνομά του. Αν, όμως, ο οφειλέτης εισφέρει στην πτωχευτική περιουσία την κύρια κατοικία του ή στοιχεία σημαντικής αξίας, η περίοδος απαλλαγής μειώνεται στο 1 έτος από την πτώχευση. Έτσι, αποκτά δεύτερη ευκαιρία για επαναδραστηριοποίηση.
Υπό προϋποθέσεις, μπορεί ακόμα και μέσω της πτώχευσης να διασωθεί η πρώτη κατοικία. Υπάρχει ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους οφειλέτες με δυνατότητα να καταφύγουν σε Ιδιωτικό Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης για να αποφύγουν την έξωση, καταβάλλοντας μίσθωμα και λαμβάνοντας επίδομα ενοικίου από το Κράτος. Εντός 12 ετών έχουν τη δυνατότητα επαναγοράς του ακινήτου τους, αφού αποπληρωθούν τα μισθώματα της 12ετίας και η αξία του ακινήτου κατά το χρόνο της.
* Συνεργάτης Δικηγόρος της Rhetor Law Firm