Άδικες οι επιθέσεις στη βιομηχανία τροφίμων

Η προσπάθεια να θεωρηθεί ο «αποδιοπομπαίος τράγος» για την ακρίβεια -βάσει στοιχείων- είναι λανθασμένη. Κορυφαίος εργοδότης στη μεταποίηση με 163.000 εργαζόμενους. Μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη σε επενδύσεις για έρευνα και καινοτομία.

Δημοσιεύθηκε: 26 Ιουλίου 2024 - 07:26

Load more

Τα νοικοκυριά κάθε μέρα σχεδόν αγοράζουν είδη διατροφής. Είναι συνεπώς ευαίσθητα σε διακυμάνσεις τιμών και σε άμεσες εμπορικές συναλλαγές. Για την οποιαδήποτε πολιτική εξουσία έτσι, η βιομηχανία τροφίμων - ποτών και το οργανωμένο λιανεμπόριο είναι εύκολοι και βολικοί αποδιοπομπαίοι τράγοι για επιδείξεις πυγμής και «προστασίας», όπως η επιβολή προστίμων για παράδειγμα.

Ωστόσο, αν προσφύγουμε σε απλά μαθηματικά, αυτά που καταλαβαίνουν και οι τελευταίοι του συστήματος αξιολόγησης PISA, θα δούμε ότι στον προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού, η δαπάνη για αγορά τροφίμων - ποτών αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 22% του ετήσιου εισοδήματός του.

Θεωρητικά έτσι, ένα άτομο με μέσο ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, δαπανά για διατροφή περί τα 4.400 ευρώ. Αν υποθέσουμε έτσι ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τρέχει με 10% το χρόνο, η επιβάρυνσή του είναι 440 ευρώ ήτοι 37 ευρώ το μήνα. Με βάση στοιχεία που συλλέξαμε, το άτομο αυτό τον τελευταίο χρόνο, είδε το μέσο κόστος της κατοικίας του να αυξάνεται 28% ήτοι 1.260 ευρώ, τη δαπάνη για καύσιμα και συντήρηση αυτοκινήτου 36%, τις τηλεπικοινωνίες του 16% και πάει λέγοντας. Αφήνουμε δε κατά μέρος τις δαπάνες υγείας, όπου εκεί τα πράγματα και οι τιμές τους έχουν ξεφύγει.

Τούτων λεχθέντων, στα είδη διατροφής που είναι -σκοπίμως- ο αποδιοπομπαίος τράγος, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που έχει διαμορφωθεί σε μεγάλα τμήματα της κοινής γνώμης.

Τη θετική επίδραση που ο κλάδος Τροφίμων και Ποτών διατηρεί σε κρίσιμους δείκτες ανάπτυξης, αλλά και σημαντικά ευρήματα που διευκρινίζουν τον ρόλο του κλάδου στα τυποποιημένα (επεξεργασμένα) τρόφιμα, ειδικά την τελευταία τετραετία, σε σχέση με τις γενικότερες πληθωριστικές πιέσεις ανέδειξαν δύο μελέτες που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Η πρώτη μελέτη εστιάζει στον θετικό αντίκτυπο της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών στην ελληνική οικονομία, συντηρώντας 163.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ η δεύτερη μελέτη αφορά τον πληθωρισμό στα είδη διατροφής στην Ελλάδα. Από τη μελέτη αυτή, προκύπτει πως η εγχώρια παραγωγή τροφίμων διατήρησε συστηματικά ηπιότερο ρυθμό ανοδικής διακύμανσης των τιμών από το 2020 έως σήμερα, συγκριτικά με τα εισαγόμενα τρόφιμα. Καταρρίπτονται έτσι κάποιες δαιμονολογικές θεωρήσεις της πραγματικότητας, οι οποίες άλλους στόχους εξυπηρετούν και σίγουρα όχι την ελληνική οικονομία. Σημειώνουμε επίσης ότι και στις δυο προαναφερόμενες μελέτες αναλύονται επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT, από την επεξεργασία των οποίων προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα.

Ο πρώτος κλάδος στη μεταποίηση

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, στην οικονομία της χώρας, η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών αναδεικνύεται ως σημαντικός κλάδος για την ελληνική μεταποίηση και ευρύτερη οικονομία και κατέχει την πρώτη θέση σε αξία βιομηχανικής παραγωγής, με ποσοστό που πλησιάζει το 25% του συνόλου.

Ταυτόχρονα, η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη στον τομέα της εγχώριας μεταποίησης, απασχολώντας το 40% των εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα, εκ των οποίων σχεδόν 4 στους 10 είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αποδεικνύοντας την ικανότητα της βιομηχανίας να δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε Έρευνα και Ανάπτυξη, με την ετήσια επένδυση των βιομηχανιών να αντιπροσωπεύει το 10,9% στη συνολική δαπάνη της εγχώριας μεταποίησης για Έρευνα και Ανάπτυξη, κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη. Επιπλέον επισημαίνεται και η επίδοση του κλάδου στην Καινοτομία, με την ελληνική μεταποίηση τροφίμων και ποτών να βρίσκεται στην 4η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί με χώρες όπως η Δανία, η Εσθονία και η Φινλανδία.

Σημειώνουμε ότι οι τρεις τελευταίες χώρες πρωτοπορούν και σε προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή, δίνοντας έτσι και παγκόσμιας εμβέλειας μαθήματα.

Επίσης, ως προς τις εξαγωγές, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων - ποτών σημείωσε άνοδο 12,6% από το 2022 στο 2023 και αντιπροσωπεύει έτσι περί το 7 δισ. ευρώ έσοδα.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η μελέτη του ΙΟΒΕ διαπιστώνει ότι:

Αυτά όμως, ίσως να είναι ψιλά γράμματα για κάποιους.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων