Μπορεί η δεύτερη επέτειος της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία να χαιρετίσθηκε με πανηγυρικούς τελικής νίκης από τις περισσότερες ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες, όμως βαθαίνει το χάσμα που χωρίζει τις απόψεις της Κομισιόν από αυτές των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οσον δε αφορά την Ελλάδα, παραμένει το τεράστιο χάσμα που υπάρχει μεταξύ της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ελληνικού λαού για το ίδιο θέμα.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας δημοσκόπησης που διεξήγαγε το European Council on Foreign Relations στα μέσα Ιανουαρίου και δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. Η δημοσκόπηση περιέλαβε 17 χιλιάδες άτομα από 12 αντιπροσωπευτικές χώρες της ΕΕ: Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία.
Στα κρίσιμα ερωτήματα αν η Ευρώπη θα πρέπει:
Α. Να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακτήσει τα εδάφη που έχασε
Β. Να πιέσει την Ουκρανία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Η πλειονότητα των Ευρωπαίων (41%) επιλέγει την άσκηση πίεσης για διαπραγματεύσεις και το 31% την ανάκτηση των εδαφών. Η απάντηση αυτή διαφέρει ουσιαστικά από την πολιτική της Κομισιόν που ταυτίζεται με την Ουάσιγκτον υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να πολεμά για «όσο χρειαστεί».
Στην Ελλάδα το χάσμα είναι βαθύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εδώ μόλις το 16% επιλέγει την υποστήριξη για την ανάκτηση των εδαφών, ενώ ένα συντριπτικό 59% επιλέγει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πιέσει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί. Την Ελλάδα υπερβαίνει μόνο η Ουγγαρία (Α: 16%, B: 64%)
Στον αντίποδα βρίσκεται η «φιλοπόλεμη» Σουηδία όπου το 50% επιλέγει την ανάκτηση των εδαφών και μόλις ένα 31% τις διαπραγματεύσεις.
Σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την δημοσκόπηση η υποστήριξη των πολεμικών στόχων της Ουκρανίας είναι ισχυρότερη σε Σουηδία, Πορτογαλία και Πολωνία και ασθενέστερη σε Αυστρία, Ρουμανία, Ιταλία, Ελλάδα και Ουγγαρία. Σε Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία και Γερμανία η κοινή γνώμη φαίνεται διχασμένη.
Η αμφισβήτηση των Ευρωπαίων δεν αφορά μόνο ορισμένα μέτρα της Κομισιόν αλλά αυτόν καθαυτόν τον ρόλο που παίζει η ΕΕ στην σύρραξη. Στο ερώτημα αν η Ευρώπη παίζει ένα θετικό ή αρνητικό ρόλο στη σύρραξη μόλις το 29% πιστεύει ότι ο ρόλος της Ευρώπης είναι θετικός, ενώ το 37% ότι είναι αρνητικός.
Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων στην Ευρώπη που πιστεύουν ότι ο ρόλος της ΕΕ στην σύρραξη, δηλαδή, η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, είναι αρνητικός: 48%. Μόλις 13% των Ελλήνων πιστεύει ότι είναι θετικός.
Οσον αφορά τα άλλα ερωτήματα μόνο 10% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να νικήσει την Ρωσία, ενώ το διπλάσιο ποσοστό εκτιμά το αντίθετο. Πάντως η πλειονότητα των ερωτηθέντων (37%) πιστεύει ότι μία συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα.
Επίσης ένα 43% των ερωτηθέντων απάντησε σε σχετικό ερώτημα ότι μια νίκη του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου θα κάνει μία ουκρανική νίκη «λιγότερο πιθανή»
Είναι προφανές ότι αυτά τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει ευρωεκλογών, με δεδομένη την ταύτιση της κρατικής ελληνικής πολιτικής στο ουκρανικό με τους νεοσυντηρητικούς της Ουάσιγκτον (κυρώσεις, αποστολές όπλων, πόλεμος μέχρι «τον τελευταίο Ουκρανό», «αλλαγή καθεστώτος» κλπ) και τη δεδηλωμένη αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού σε αυτή την πολιτική.
Φυσικά όλα αυτά προϋποθέτουν την ύπαρξη αντιπολίτευσης που θα μπορέσει να ωφεληθεί από την δυσαρμονία, όμως, κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.