Ένα από τα στοιχεία που ανέδειξε η πρόσφατη κρίση στην Μέση Ανατολή είναι η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παρουσιάσει μία κοινή άποψη και πολιτική.
Τα παραδείγματα βρίθουν:
- Oταν οι ΗΠΑ ζήτησαν την δημιουργία μιας διεθνούς στρατιωτικής συμμαχίας για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα μόνο λίγες ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν: Η Γερμανία η Ολλανδία το Βέλγιο η Δανία και η Ιταλία.
- Όταν οι ΗΠΑ προχώρησαν στη δημιουργία του Οperation Prosperity Guardian μόνο η Δανία και η Ολλανδία δήλωσαν συμμετοχή -και η Ελλάδα φυσικά. Η Γαλλία δήλωσε ότι προτιμά μια ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη περιπολίας και η Ισπανία δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μετάσχει είτε πρόκειται για ευρωπαϊκή, είτε υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
- Οι 26 δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν στην πρόταση για ένα οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα. Αυτό οφείλεται στην φιλοισραηλινή στάση της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας. Έτσι η ΕΕ περιορίζεται σε ανούσιες εκκλήσεις για «ανθρωπιστικά διαλείμματα» στις θανατηφόρες επιδρομές των Ισραηλινών (29 χιλιάδες Παλαιστίνιοι νεκροί στην πλειονότητα τους γυναίκες και παιδιά) στη Γάζα.
- Διαφωνίες υπάρχουν και στην αντιμετώπιση της UNRWA, της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών που κατηγορήθηκε από το Ισραήλ ότι είχε σχέσεις με την Χαμάς. Ορισμένες χώρες ανακοίνωσαν ότι σταματούν την χρηματοδότησή της. Αυτές είναι η Ιταλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ρουμανία και οι χώρες της Βαλτικής. Η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν ότι θα περιμένουν το αποτέλεσμα των ερευνών προτού πάρουν την απόφαση τους. Άλλες πάλι ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τη χρηματοδότηση. Αυτές είναι η Ιρλανδία, η Ισπανία η Δανία το Βέλγιο το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία.
- Ένα άλλο θέμα που διχάζει τους 26 είναι η επιβολή κυρώσεων σε ισραηλινούς εποίκους στην Δυτική Όχθη. Η υιοθέτηση αυτού του μέτρου δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της αντίθεσης της Ουγγαρίας και της Τσεχίας. Και να σκεφθεί κανείς ότι η ΕΕ έχει επιβάλλει 13 γύρους κυρώσεων σε ρωσικές επιχειρήσεις και άτομα!
- Πρόσφατα οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ιρλανδίας ζήτησαν από την Κομισιόν να επανεξετάσει την συμφωνία σύνδεσης της ΕΕ με το Ισραήλ, στο πλαίσιο των παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου τις οποίες έχει προκαλέσει η ισραηλινή εισβολή στην Γάζα. Όμως με αυτό το μέτρο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταγγελία της συμφωνίας, διαφωνούν η Ουγγαρία, η Τσεχία η Αυστρία και η Γερμανία.
Γενικώς μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν τρεις κυρίως ομάδες κρατών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης με διαφορετικές πολιτικές απέναντι στην κρίση στην Γάζα:
- H Γερμανία και η Αυστρία που δεν θέλουν την επιβολή οποιουδήποτε μέτρου εναντίον του Ισραήλ. Η στάση τους εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από το ιστορικό τους παρελθόν.
- Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που βλέπουν την κατάσταση μέσα από ένα φιλοισραηλινό πρίσμα, θέτοντας ως υπέρτατο κριτήριο το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίσει τον εαυτό του. Η στάση τους εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την προσπάθεια να αποτινάξουν από πάνω τους την σοβιετική κληρονομιά που υποστήριζε τους Παλαιστίνιους.
- Η τρίτη ομάδα της οποίας ηγούνται η Ισπανία και η Ιρλανδία βλέπει την κρίση στην Γάζα όχι ως ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ως μέρος μιας μακράς προϊστορίας όπου η άρνηση του Ισραήλ να αναγνωρίσει την εθνική και πολιτική οντότητα των Παλαιστινίων έπαιξε καθοριστικό ρόλο.