Πρωτογενής τομέας. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένας από τους κεντρικούς συστατικούς πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής που χαράζουμε για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.
Όραμά μας, να καταστήσουμε τα προϊόντα μας ανταγωνιστικά στις εγχώριες και τις διεθνείς αγορές. Σύμμαχοι μας, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι – οι άνθρωποι του μόχθου - που από το ξημέρωμα μέχρι το βράδυ δίνουν όλο τους το «είναι» στον αγώνα για την επιβίωση.
Ανέκαθεν συνομιλούμε μαζί τους και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Με ιδιαίτερη προσοχή και χαμηλά το κεφάλι και αυτή την περίοδο τους ακούμε να διαμαρτύρονται - και δικαιολογημένα, θα έλεγα - για το αυξημένο κόστος της παραγωγής. Το πρόβλημα ασφαλώς δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό. Δεν είναι τυχαίο ότι αγρότες απ’ όλη την Ε.Ε. βρίσκονται στους δρόμους με τα τρακτέρ τους, αναζητώντας λύση στο βιοποριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κατάσταση. Η ένταση βεβαίως δεν βοηθά πουθενά. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και οι προτάσεις τους αξιολογούνται με βάση φυσικά και τις δημοσιονομικές δυνατότητες που υπάρχουν.
Ειδικά στους πληγέντες από τις θεομηνίες του περασμένου χρόνου, η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά και αυτές θα δοθούν στο σύνολό τους. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και κάποια πράγματα δεν μπορούν να παρακαμφθούν.
Μπορεί στη διάρκεια αυτού του «πολέμου» και των πολλών απρόβλεπτων εμποδίων που έχουν βρεθεί μπροστά μας να έχουν υπάρξει και αστοχίες ή καθυστερήσεις, όμως το να κατηγορούν κάποιοι την Κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει τίποτα για τη στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια, προφανώς και δεν έχει καμία βάση. Από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες και φυσικά και στον αγροτικό κόσμο.
Για την αποκατάσταση της πραγματικότητας, υπενθυμίζω ότι από το 2019 μέχρι σήμερα, ανάμεσα στα άλλα:
- Θεσμοθέτησε νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.
- Έδωσε κίνητρα για την ανάπτυξη των συνεταιριστικών σχημάτων. Για πρώτη φορά έγινε εφικτή η δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιϊκή γεωργία.
- Επανέφερε τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών σε ασφαλιστικές κλάσεις, αποσυνδεόμενες από το εισόδημα του παραγωγού, καταργώντας τον τραγικό «νόμο Κατρούγκαλου».
- Ενεργοποίησε ξανά το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου. Για τα δυο έτη 2022 και 2023, έχουν επιστραφεί περί τα 160.000.000 ευρώ σε 290.000 αγρότες.
- Διέθεσε 400.000.000 ευρώ για την ενίσχυση ρευστότητας του ΕΛΓΑ, κάτι που έκανε για πρώτη φορά Ελληνική Κυβέρνηση.
- Καταβλήθηκαν από τον Οργανισμό, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του ενός δις ευρώ.
- Δαπανήθηκαν περισσότερα πάνω από 600.000.000 ευρώ για άμεσα έκτακτα μέτρα στήριξης στους αγρότες σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
- Χορηγήθηκαν 264.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.
- Με τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, απορροφήθηκε το 80% - 90% της αύξησης του κόστους ενέργειας των αγροτικών τιμολογίων.
- Μειώθηκε ο ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα.
- Εκσυγχρονίστηκε και ψηφιοποιήθηκε η διαδικασία μετάκλησης των εργατών γης από τρίτες χώρες, με παράλληλη καθιέρωση του εργόσημου.
- Μέσω του Ταμείου Μικροπιστώσεων διευκολύνθηκε η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των αγροτών και των μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.
- Ιδρύθηκε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος σε θέματα πιστοποίησης του εθνικού μας προϊόντος.
- Θεσπίστηκε το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών, συνολικού ποσού άνω των 600.000.000 ευρώ.
- Μειώθηκε από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων.
- Καταργήθηκε η φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
- Με το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, διασφαλίστηκαν πόροι σχεδόν 4 δισ. ευρώ για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό μεγάλων και μικρών εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων σε όλη την Επικράτεια για την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων.
- Δια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εξασφαλίστηκαν ενισχύσεις για νομικά πρόσωπα, συλλογικά σχήματα, Ομάδες Παραγωγών και Εταιρείες που αξιοποιούν Συμβολαιακή Γεωργία.
- Ολοκληρώθηκαν οι εντάξεις στο μέτρο των Γεωργικών Συμβουλών με 94.000.000 ευρώ, μέσω του οποίου παρέχονται δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γεωργούς και κτηνοτρόφους από εξειδικευμένους παρόχους - δομές γεωτεχνικών και λοιπών επιστημόνων.
Και φυσικά η στήριξη στον πρωτογενή τομέα δεν σταματά εδώ. Μόλις προχθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία παρέχεται επιπλέον στους θεσσαλούς αγρότες πλήρη αναστολή πληρωμών για δυο χρόνια (2024 - 2025) και πενταετή (2026 - 2030) ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο για το ρεύμα.
Επίσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το ποσό της αρωγής προς τους πληγέντες αγρότες όσον αφορά τον εξοπλισμό τους από 5.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ θα εξεταστεί και η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και για το 2024, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσει τον διάλογο με τον αγροτικό κόσμο, αναζητώντας από κοινού τρόπους διευθέτησης των αιτημάτων του.
Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τον στηρίζει και δεν θα σταματήσει να το κάνει.
* Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας