H πλειοψηφία των Ευρωπαίων επιθυμεί να παραμείνει η Ευρώπη ουδέτερη στη διαμάχη Κίνας-ΗΠΑ. Παράλληλα βλέπει την Κίνα ως έναν «αναγκαίο εταίρο» και όχι ως ένα «ανταγωνιστή» ή «εχθρό».
Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας που δημοσιoποίησε το Εuropean Council of Foreign Relations. H δημοσκόπηση περιελάμβανε 16 χιλιάδες πολίτες από 11 χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Σουηδία.
Η δημοσκόπηση ζήτησε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν αν θεωρούν την Κίνα είτε ως «σύμμαχο που μοιράζεται τα συμφέροντα και τις αξίες μας», ή ως «αναγκαίο εταίρο με τον οποίο πρέπει να συνεργαζόμαστε στρατηγικά», ή ως «ανταγωνιστή με τον οποίο είμαστε αναγκασμένοι να ανταγωνιζόμαστε», ή ως «εχθρό με τον οποίο είμαστε σε σύγκρουση».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 46% βλέπει την Κίνα είτε ως «σύμμαχο» (3,3%) είτε ως «αναγκαίο εταίρο» (43%). Από την άλλη πλευρά το 33% βλέπει την Κίνα είτε ως «ανταγωνιστή» (22%) ή ως εχθρό (11%).
Όσον αφορά τη στάση που πρέπει να τηρήσει η Ευρώπη σε περίπτωση σύγκρουσης Κίνας-ΗΠΑ, λόγω Ταϊβάν, άνω του 60% των ερωτηθέντων επιλέγει την ουδετερότητα.
Όπως αναφέρει η έκθεση «η πλειονότητα των Ευρωπαίων δεν βλέπει την Κίνα ως μία δύναμη που προκαλεί και θέλει να υπονομεύσει την Ευρώπη και δεν αποδέχεται το πλαίσιο «δημοκρατία εναντίον αυταρχισμού» που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν».
Για πολλούς αναλυτές τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι υπάρχει μια σαφής δυσαρμονία στις απόψεις μεταξύ των πολιτών της Ευρώπης και των (περισσοτέρων) ηγετών τους. Ενώ η πλειοψηφία των πολιτών της Ευρώπης φαίνεται να έχει μετριοπαθείς απόψεις σχετικά με την Κίνα οι πολιτικές ηγεσίες της -με επικεφαλής την πρόεδρο της Κομισιόν- ακολουθώντας τις οδηγίες της Ουάσιγκτον κρούουν τα τύμπανα του πολέμου.
«Μόλις το 23% των Ευρωπαίων που έλαβαν μέρος στην δημοσκόπηση του ECFR πιστεύει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να στηρίξει τις ΗΠΑ σε περίπτωση πολέμου της Κίνας με την Ταιβάν» έγραψε σε tweet ο ιστορικός Ανταμ Τουζ. «Ίσως ήρθε η στιγμή να υιοθετηθεί μία ευρωπαϊκή πολιτική που να αντανακλά αυτές τις αλήθειες».
Σύμφωνα με τον τ. πρέσβη της Γαλλίας στις ΗΠΑ Gerard Araud, η δημοσκόπηση του ECFR δείχνει ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην πλειοψηφία τους ευθυγραμμίζονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό με τις ΗΠΑ από ό,τι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι».
Πράγματι οι απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών όπως εκφράζονται στην δημοσκόπηση απέχουν παρασάγγας από π.χ. το πνεύμα της στρατηγικής διακήρυξης των χωρών του ΝΑΤΟ στη διάσκεψη κορυφής που έγινε στη Μαδρίτη το περασμένο έτος (και την οποία υπερψήφισε και η Ελλάδα).
Σύμφωνα με τη στρατηγική διακήρυξη που υιοθετήθηκε, οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ αποφάσισαν ότι η Συμμαχία θα πρέπει να προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει το επόμενο μετά την Ρωσία εχθρό που δεν είναι άλλος από την Κίνα. Με βάση τη διακήρυξη η Κίνα αντιπροσωπεύει μια «συστημική πρόκληση» -ένας νατοϊκός ευφημισμός που υποδηλώνει ένα κίνδυνο λίγο μικρότερο από αυτό που αντιπροσωπεύει η Ρωσία που χαρακτηρίζεται στο ντοκουμέντο ως πρωτεύουσα «απειλή».
Να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με δημοσίευμα των Νew York Times αρχικά είχε υιοθετηθεί ο όρος «απειλή» και για την Κίνα, όμως παρενέβησαν η Γαλλία και η Γερμανία, που κατάφεραν να «μαλακώσουν» τον χαρακτηρισμό, κυρίως επειδή φοβόντουσαν τις επιπτώσεις που θα είχε στις συναλλαγές τους με την Κίνα η υιοθέτηση ενός τέτοιου χαρακτηρισμού.