Ο ελληνικός λαός προσέρχεται στις κάλπες της 25ης Ιουνίου με μια μόνο πρόταση διακυβέρνησης. Την πρόταση αυτοδυναμίας που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία.
Ρεαλιστικά μετά και την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, άλλη πρόταση διακυβέρνησης δεν υπάρχει σ' αυτές τις εκλογές. Αν το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγήσει λοιπόν σε μια νέα ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τι μπορεί να προσμένουν οι επιχειρήσεις από την ελληνική οικονομία στα επόμενα χρόνια;
Κατά τη γνώμη μου τα εξής:
- Υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
- Σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, με τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων και καλή εκτέλεση των προϋπολογισμών. Με κύρια χαρακτηριστικά της δημοσιονομικής πολιτικής τη μείωση του λόγου δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ και την σταδιακή προσέγγιση των επιτοκίων των ομολόγων προς τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
- Συνέχιση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση της λειτουργίας του κράτους, των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και δραστικές αλλαγές προς το καλύτερο στην ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών που αφορούν την επιχειρηματικότητα ειδικά και τον πολίτη γενικότερα, προπαντός δε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
- Συνέχιση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και παγίωση των χαμηλών φορολογικών συντελεστών.
- Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες με χρήση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων. Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικό ΠΔΕ, ΣΔΙΤ, θα έχουν όλα την «τιμητική τους» την επόμενη τετραετία.
- Κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων. Παράλληλα με την αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα και την μείωση του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους.
- Καλύτερες τηλεπικοινωνιακές υποδομές και χαμηλότερες (εφόσον δεν υπάρχουν αρνητικές διεθνείς εξελίξεις), τιμές ενέργειας.
- Μια πιο απαιτητική αγορά εργασίας, που θα ζητά υψηλότερους μισθούς και θα προσφέρει καλύτερα καταρτισμένους εργαζομένους.
- Αύξηση των αξιών και των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, που θα μπει στη συνέχεια σε μια περίοδο δυναμικής ισορροπίας.
- Ένα πολύ λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον για φοροδιαφυγή, με περισσότερους ελέγχους, μεγαλύτερη έκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών και νέα ηλεκτρονικά εργαλεία που θα ευνοούν τους συνεπείς και θα δυσκολεύουν τη ζωή στην γκρίζα οικονομική δραστηριότητα.
- Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις του εξωτερικού, που θα διευκολύνει το σύνολο της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας αλλά προπαντός τις πιο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό οι επιχειρηματικές ευκαιρίες θα είναι πολύ μεγάλες, θα ευνοούν όμως εκείνους που αναζητούν την πραγματική δημιουργία πλούτου και όχι αυτούς που επιδιώκουν το εύκολο και γρήγορο κέρδος.
Η αγορά θα είναι πιο ώριμη, πιο προσοδοφόρα αλλά και πιο αυστηρή έναντι εκείνων που δεν έχουν την πρόθεση να προσθέσουν πραγματική αξία στην οικονομική διαδικασία.
* Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης είναι υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας