Η επικείμενη ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας αποτελεί ιδανική συγκυρία για μια αναδρομή στα τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία είχα την τιμή και το προνόμιο να ηγηθώ της ελληνικής διπλωματίας.
Καθώς βρισκόμαστε σε ένα διεθνές περιβάλλον, το οποίο διαρκώς μεταβάλλεται, καλούμαστε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας ακριβώς υπό αυτές τις συνθήκες. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να έχουμε κάποια σταθερά σημεία αναφοράς, να στηριζόμαστε σε αρχές που επιτρέπουν την αποτελεσματική χάραξη και υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής μας.
Ποιες είναι αυτές οι αρχές: προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, σεβασμός της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, προάσπιση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της σταθερότητας, του κράτους Δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, προστασία του περιβάλλοντος.
Εμείς, λοιπόν, με σημείο αναφοράς αυτές τις αρχές, αναπτύξαμε μεθοδικά και συστηματικά ένα πολυεπίπεδο πλέγμα σχέσεων, το οποίο συνηθίζω να ονομάζω «πολιτική κύκλων», διότι παραπέμπει σε ένα σχήμα κύκλων που τέμνονται αλλά δεν είναι ομόκεντροι και δεν υπόκεινται σε στενούς γεωγραφικούς περιορισμούς.
Η παρουσία μας στην Ευρώπη (στο πλαίσιο της Ε.Ε. και διμερές επίπεδο), η σχέση στρατηγικής συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ, η ενεργός παρουσία της χώρας μας σε διεθνείς και περιφερειακούς Οργανισμούς, η ενίσχυση της συνεργασίας μας με τα Δυτικά Βαλκάνια, η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου, της Βόρειας και της Υποσαχάριας Αφρικής, με χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, με την Αυστραλία, συνιστούν τα πεδία αυτού του πολυεπίπεδου πλέγματος σχέσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο διευρύναμε και εμβαθύναμε τις συμμαχίες και τις συνεργασίες μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ενδεικτικά, μπορώ να αναφέρω τις συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας με ΗΠΑ, Γαλλία και ΗΑΕ, τη συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή του θέματος της μεταξύ μας οριοθέτησης στο Δικαστήριο της Χάγης, τη δημιουργία τριμερών σχημάτων συνεργασίας με χώρες της περιοχής μας.
Αποτελεί ειλικρινή πεποίθησή μου ότι ο διάλογος συνιστά αποτελεσματικό μέσο ειρηνικής επίλυσης διαφορών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, την οποία υπογράψαμε μετά από διαπραγματεύσεις που είχαν διαρκέσει περισσότερο από 30 χρόνια, και η Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, η υπογραφή της οποίας ήταν το επιστέγασμα διαπραγματεύσεων που είχαν ξεκινήσει πριν από 50 χρόνια.
Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων, στην περιοχή του Ιονίου από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά από το 1947, να επεκταθεί ο χώρος εθνικής κυριαρχίας μας κατά πάνω από 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και στην προώθηση της υποψηφιότητας της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-2026), για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2028-2030) και για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης (2035).
* Ο Νίκος Δένδιας είναι υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ στον Νότιο Τομέα Β' Αθηνών.