Στις 2 Μαΐου, η Eurostat ανακοινώνει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε στο 4,5% από 5,4% τον Μάρτιο, γεγονός που την κατατάσσει στην 5η καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη, πίσω μόνο από Ισπανία, Κύπρο, Βέλγιο και Μάλτα. Στις 3 Μαΐου, η Eurostat (πάλι) ανακοινώνει ότι η ανεργία στη χώρα μας μειώθηκε στο 10,9% από 11,3% που ήταν τον Φεβρουάριο.
Τονίζω ότι τα στοιχεία ανήκουν στη Eurostat και όχι σε κάποια ελληνική αρχή ή σε κάποιο ινστιτούτο, ώστε να μπορεί κάποιος να τα αμφισβητήσει.
Ακόμη: Σύμφωνα με όλους τους διεθνείς οικονομικούς οίκους, η Ελλάδα βρίσκεται μία ανάσα από την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, που θα «μεταφραστεί» σε σημαντική μείωση των επιτοκίων δανεισμού και αυτομάτως σε εισροή 1 δισ. ετησίως στα δημόσια ταμεία.
Επαναλαμβάνω ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν «προπαγάνδα» -Μητσοτάκη και των «ελεγχόμενων» ΜΜΕ. Εκτός, και αν όσοι το ισχυρίζονται, θεωρούν ότι η νυν κυβέρνηση καθοδηγεί τα πάντα εντός αλλά και εκτός συνόρων. Δηλαδή ότι ο Μητσοτάκης σηκώνει το τηλέφωνο και λέει στη Eurostat, «παιδιά, μειώστε τον πληθωρισμό, μειώστε την ανεργία». Ή καλεί τους διευθύνοντες συμβούλους της Standard & Poor's, της Moody's και της Fitch και τους ζητά να «μαγειρέψουν» τα στοιχεία, ώστε η χώρα μας να αποκτήσει, επιτέλους, αυτή την «άτιμη» επενδυτική βαθμίδα.
Επειδή, λοιπόν, τέτοια πράγματα δεν μπορούν να συμβούν, καλό θα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και γενικά στην αντιπολίτευση να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα έχει «αλλάξει πίστα» στην οικονομία και ειδικά η σύγκριση που γίνεται με την προηγούμενη καταστροφική τετραετία (2015-19) είναι συντριπτική.
Είναι η απόδειξη ότι η νυν κυβέρνηση, υπό αντίξοες συνθήκες (μεταναστευτικό, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια), κατάφερε να πετύχει σε μεγάλο ποσοστό την εφαρμογή του προγράμματός της, στηρίζοντας την οικονομία με περισσότερα από 50 δισ. ευρώ.
Ουδείς, λοιπόν, μπορεί να αμφισβητήσει μετά από τέσσερα χρόνια ότι:
- Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί στα 780 από 650 ευρώ, που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ.
- Οι συνταξιούχοι για πρώτη φορά μετά από το 2011 είδαν αυξήσεις στους λογαριασμούς τους.
- Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 35% (αντί για 30%, που ήταν η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ το '19).
- Μειώθηκαν σημαντικά οι εργοδοτικές εισφορές για τις επιχειρήσεις καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους.
- Καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης.
Όλα τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ προ 4ετίας και έγιναν πραγματικότητα. Και φθάνουμε στο σήμερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε συγκεκριμένα ότι την τετραετία 2023-2027, αν επανεκλεγεί:
- Θα υπάρξει αύξηση μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με κατώτατο μισθό 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και μέσο μισθό 1.500 ευρώ.
- Νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα, με αυξήσεις ειδικών μισθολογίων 10%.
- Θα επανέλθουν οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή αύξηση κατά 78%, μόλις η ανεργία σταθεροποιηθεί κάτω του 10%.
- Βασικές αυξήσεις συντάξεων ως 4% αλλά και μηδενισμός της προσωπικής διαφοράς με συνεχή επιδότηση των συνταξιούχων.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (κυμαίνεται από 600 έως 1.000 ευρώ).
Αναφέρεται, δηλαδή, σε συγκεκριμένα πράγματα, με συγκεκριμένο κόστος (περίπου 8,9 δισ. ως το 2027) και όχι σε 22 δισ. (κοστολόγηση προγράμματος Τσίπρα), που είναι «μετέωρα».
Ποια είναι η χαώδης διαφορά, συγκριτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, που μπορούν να πείσουν τον οποιονδήποτε ότι αυτά θα υλοποιηθούν; Ακριβώς η προηγούμενη κυβερνητική θητεία και μάλιστα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Ο Έλληνας, λοιπόν, πλέον γνωρίζει ότι η ΝΔ «μιλάει» με πράξεις, όχι με λόγια.
Μετά από 30 χρόνια στην πολιτική, θεωρώ ότι έχω την απαραίτητη εμπειρία για να προβλέψω πού θα κριθεί η «μάχη» της 21ης Μαΐου. Είναι η αξιοπιστία, να προσπαθείς να κάνεις όσα λες. Ιδιαίτερα στην οικονομία είναι το πιο κομβικό, αφού επηρεάζει άμεσα τις ζωές όλων. Και η ΝΔ απέδειξε ότι αξίζει οι Έλληνες να την εμπιστευτούν ξανά. Νιώθω σίγουρος ότι θα το πράξουν.
Υ.Γ. Μετά και τη νέα αύξηση επιτοκίων, που αποφάσισε η κ. Λαγκάρντ και η οποία «εκτοξεύει» εκ νέου το ύψος του δανεισμού για ανθρώπους που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, η ΝΔ οφείλει να σταθεί στο πλευρό τους. Η κυβέρνηση, λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου είχε πάρει την απόφαση για ετήσιο «πάγωμα» των επιτοκίων.
Επειδή όμως, η κ. Λαγκάρντ συνεχίζει να μην καταλαβαίνει τι συμβαίνει στις κοινωνίες των απλών ανθρώπων, θα πρέπει στη Νέα Δημοκρατία να αναζητήσουμε και επιπλέον λύσεις. Είναι σωστό και δίκαιο.
* Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης είναι Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων, υπ. Βουλευτής Α' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας