Τελικά, τι είναι πιο σημαντικό για έναν πολίτη; Απλά ένας ψυχρός αριθμός, όπως είναι το κατά κεφαλήν προϊόν ή εισόδημα, με τα τόσα μειονεκτήματα, ή μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει μια σειρά από παράγοντες, τόσο ποσοτικούς, όπως το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π., όσο και άλλους πιο ποιοτικούς, όπως είναι η κοινωνική στήριξη, το προσδόκιμο ζωής, η ελευθερία για τον καθορισμό των επιλογών στην προσωπική ζωή των πολιτών, η γενναιοδωρία και οι αντιλήψεις σχετικά με την διαφθορά;
Παρά την δυσκολία ποσοτικοποίησης των ποιοτικών αυτών μεταβλητών, πληθώρα αξιόπιστων διεθνών οργανισμών προσφέρουν τις επιστημονικές τους προσεγγίσεις. Ίσως η πιο σημαντική από αυτές, είναι η προσέγγιση που αναπτύσσεται στην Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας (World Happiness Report).
Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας είναι μια ετήσια έκδοση του Δικτύου για την Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών [The United Nations Sustainable Development Solutions Network (UN SDSN)] που αποτυπώνει τις εθνικές βαθμολογίες ευτυχίας, υπολογισμένες ως οι μέσες βαθμολογίες για την προηγούμενη τριετία (για την έκδοση του 2023, η περίοδος υπολογισμού είναι από το 2020 έως και το 2022), και υπογραμμίζει ποιες χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες -ή οι πιο δυστυχισμένες- και γιατί. Στις εκθέσεις, εμπειρογνώμονες σε πληθώρα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, της ψυχολογίας, της κοινωνικής έρευνας και της εθνικής στατιστικής, περιγράφουν πώς τα μέτρα ευημερίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για την αξιολόγηση της προόδου των εθνών με άμεση διασύνδεση ως προς την ευτυχία των πολιτών.
Στο παρακάτω εντυπωσιακό γραφικό, το οποίο δημιούργησε η Visual Capitalist αντλώντας δεδομένα από την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας για το 2023, αναπαρίσταται ο Παγκόσμιος Χάρτης Ευτυχίας παρουσιάζοντας τη μέση βαθμολογία ευτυχίας των πολιτών σε 137 χώρες ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της φετινής έκθεσης, η Φινλανδία βρίσκεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, με βαθμολογία 7,8.
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Δανία (7,6), η Ισλανδία (7,5), το Ισραήλ (7,5), η Ολλανδία (7,4), η Σουηδία (7,4), η Νορβηγία (7,3), η Ελβετία (7,2), το Λουξεμβούργο (7,2) και η Νέα Ζηλανδία (7,1).
Ανά γεωγραφική περιοχή, οι χώρες με τους πιο ευτυχισμένους πολίτες για την εξεταζόμενη περίοδο ήταν ο Καναδάς (7,0) για την Βόρεια Αμερική, η Ουρουγουάη (6,5) για την Νότια Αμερική, η Φινλανδία (7,8) για την Ευρώπη, το Ισραήλ (7,5) για την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, η Νέα Ζηλανδία (7,1) για την Ανατολική Ασία και την Ωκεανία και ο Μαυρίκιος (5,9) για την Αφρική.
Αντίθετα, οι χώρες με τους λιγότερο ευτυχισμένους πολίτες ανά γεωγραφική περιοχή, για την εξεταζόμενη περίοδο, ήταν η Δομινικανή Δημοκρατία (5,6) για την Βόρεια Αμερική, η Βενεζουέλα (5,2) για την Νότια Αμερική, η Ουκρανία (5,1) για την Ευρώπη, το Αφγανιστάν (1,9) για την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, η Ινδία (4,0) για την Ανατολική Ασία και την Ωκεανία και η Σιέρρα Λεόνε (3,1) για την Αφρική.
Η Ελλάδα (5,9) βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην 58η θέση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η χώρα μας παραμένει στην προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Βουλγαρία (5,5) να είναι η τελευταία, η οποία όμως σημείωσε σημαντική άνοδο από την 85η στην 77η θέση. Η Κύπρος (6,1) βρίσκεται στην 46η θέση, 5 θέσεις χαμηλότερα από πέρυσι, ενώ η Τουρκία (4,6) βρέθηκε φέτος στην 106η θέση, 6 θέσεις υψηλότερα από την περσινή της επίδοση.
*Ο κ. Νικόλαος Δ. Φίλιππας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου του Πειραιά, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού