Οι επιχειρήσεις έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικές στις ανακατατάξεις που προκλήθηκαν από τον Covid-19. Ενώ οι ηγέτες των επιχειρήσεων βρίσκουν νέους τρόπους εργασίας προκειμένου να ανταποκριθούν στον αντίκτυπο της πανδημίας στην καθημερινότητά μας, μια βαθύτερη αλλαγή, η οποία επηρεάζει συνολικά τη ζωή στον πλανήτη, βρίσκεται σε εξέλιξη. Και οι δύο αυτοί παράγοντες θα αναμορφώσουν τις επιχειρήσεις.
Μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η διάθεση των πελατών μας να αξιοποιήσουν την κρίση που επέφερε ο Covid-19 για να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Ορισμένες από τις αλλαγές είναι αυτές που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως «πρακτικές», όπως η επανεξέταση της χρήσης των ακινήτων, οι ευκαιρίες αυτοματοποίησης και οι εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών. Άλλες αλλαγές, όμως, φτάνουν βαθύτερα τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα.
Η νέα έρευνα της HSBC, Navigator δείχνει ότι το 94% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα βλέπει να προκύπτουν πολλές ευκαιρίες από τη βελτίωση της περιβαλλοντικής και ηθικής βιωσιμότητάς τους[1]. Έτσι, η πλειοψηφία των Ελληνικών επιχειρήσεων (65%) που συμμετείχαν στην έρευνα έχει σχέδια ή έχει ήδη θέσει στόχους καταμέτρησης των διαφόρων πτυχών των ζητημάτων Περιβαλλοντικής Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΠΚΕ).
Η HSBC ανακοίνωσε πρόσφατα τη φιλοδοξία της να στηρίξει τους πελάτες της στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν το επείγον θέμα του κλιματικού κινδύνου. Παρουσιάσαμε αναλυτικά τη δέσμευσή μας προκειμένου να περιορίσουμε τις χρηματοδοτούμενες εκπομπές μας, δηλαδή τις εκπομπές άνθρακα που παράγονται από το χαρτοφυλάκιο των πελατών μας, στο μηδέν έως το 2050 ή και νωρίτερα. Για να επιτευχθεί αυτό, σε παγκόσμιο επίπεδο επιδιώκουμε να χρηματοδοτήσουμε τους πελάτες μας και να ενισχύσουμε επενδύσεις οι οποίες βοηθούν τη μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα με συνολικό πόσο που κυμαίνεται μεταξύ 750 δισεκατομμυρίων και 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ έως το 2030.
Υπάρχουν κάποια θετικά επακόλουθα της πανδημίας και ένα μια από αυτά είναι ότι, τώρα, οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται καλύτερα την πιθανή αποδιοργάνωση που προκαλούν οι απρόβλεπτες αναταράξεις. Ένα χρήσιμο μάθημα υπήρξε η ανάγκη να αλλάξουμε το τί κάνουμε και πώς το κάνουμε περισσότερο από όσο αρχικά φανταζόμαστε ότι θα χρειαστεί.
Οι πρόσφατες εξελίξεις αναδεικνύουν ότι πλέον η βιωσιμότητα αρχίζει να επικρατεί γρήγορα ως κυρίαρχη σκέψη. Πρώτον, η δέσμευση της Κίνας για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2060[2] είναι ιστορική. Τη συγκεκριμένη ανακοίνωση ακολούθησαν σύντομα δεσμεύσεις από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Επίσης, το ανανεωμένο ενδιαφέρον από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα βρει πρόθυμους εταίρους μεταξύ των ηγετών της ΕΕ. Αυτές οι μεγάλες οικονομίες στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στην αγορά πως οι εταιρείες και οι επενδυτές που συνεργάζονται μαζί τους θα πρέπει να ανταποκριθούν. Οι δεσμεύσεις αυτές δημιουργούν νέες ευκαιρίες για όσους ηγούνται της κούρσας της αλλαγής και αυξάνουν την πίεση σε όσους μένουν πίσω. Η χρηματοδότηση πρέπει να υποστηρίζει εταιρείες και κοινότητες σε αυτήν την αποστολή.
Δεύτερον, περισσότερες επιχειρήσεις δεσμεύονται δημοσίως να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα. Είναι άξιο λόγου ότι σε αυτή την τάση συμπεριλαμβάνονται και επιχειρήσεις από τομείς με υψηλές εκπομπές άνθρακα -όπως ο κλάδοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου- ο ρόλος των οποίων στην ολοκλήρωση της μετάβασης αυτής είναι κρίσιμος[3]. Η χρηματοδότηση της πορείας των πελατών προς τις μηδενικές εκπομπές αποτελεί την πιο σημαντική συμβολή των τραπεζών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πέρσι συνεργαστήκαμε με τη Walmart, το μεγαλύτερο λιανέμπορο παγκοσμίως, προκειμένου να αναπτύξει ένα χρηματοοικονομικό πρόγραμμα που συνδέει το κόστος χρηματοδότησης των προμηθευτών του με τις επιδόσεις τους στη βιωσιμότητα. Έτσι, προάγεται η αποδοτικότητα και τα υψηλότερα πρότυπα ως προς τα ΠΚΕ ζητήματα σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα.
Τρίτον, η καινοτομία μειώνει το κόστος των πράσινων τεχνολογιών, ιδίως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας[4]. Καθώς η ζήτηση ενέργειας μειώθηκε κατά τη διάρκεια του lock-down, το Ηνωμένο Βασίλειο πορεύτηκε για μήνες χωρίς τη χρήση ενέργειας που προέρχεται από την καύση άνθρακα και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο διάστημα από τη Βιομηχανική Επανάσταση[5]. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η ηλιακή ενέργεια σήμερα είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας στην ιστορία ενώ το κόστος δανεισμού είναι διαθέσιμο[6]. Έτσι, πέρα από το ότι στηρίζουμε τους υπάρχοντες πελάτες μας, η HSBC στοχεύει να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες καινοτομίας CleanTech, οι οποίες αναπτύσσουν τεχνολογίες για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Το σημερινό ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού δημιουργεί ευκαιρία για τις πράσινες επενδύσεις, οι οποίες θα αποδώσουν αύριο. Η Agroindustrias AG, ένα Μεξικάνικο πτηνοτροφείο και μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι ένα παράδειγμα εταιρείας που εκμεταλλεύτηκε το μειωμένο κόστος της ηλιακής ενέργειας για να κάνει μια έξυπνη επένδυση. Μέσω πράσινου δανείου εγκατέστησε ηλιακούς συλλέκτες με μέση διάρκεια ζωής μεταξύ 25 και 30 ετών, με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος που επιτρέπει την απόδοση της επένδυσης εντός περίπου τεσσάρων ετών.
Για ορισμένες επιχειρήσεις, η διαδικασία μετάβασης προς τις μηδενικές εκπομπές θα αποδειχτεί δύσκολη αλλά η μεγάλη πλειοψηφία θα έχει άμεσα εμπορικά οφέλη από καλύτερη απόδοση στη βιωσιμότητα. ‘Οσοι κάνουν πιο γρήγορα την κίνηση θα έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Σημειώσεις
[1] HSBC Navigator- Greece, December 2021 https://www.about.hsbc.gr/-/media/greece/en/news-and-media/201201-hsbc-navigator-2020-greece-final.pdf
[3] BP press release, BP sets ambition for net zero by 2050, fundamentally changing organisation to deliver
[4] HSBC Global Research, Cleantech in the US: “The advantage of focussing on low carbon power generation in an energy transition strategy is particularly relevant when compared to the costs associated with low-carbon alternatives in other sectors which remain higher on a relative basis, where they exist at all.”
[5] HSBC white paper, Why transition finance is vital to combat climate change
[6] IEA, World Energy Outlook 2020: “For projects with low cost financing… solar PV is now the cheapest source of electricity in history.”
*Ο Barry O’Byrne είναι Διευθύνων Σύμβουλος Global Commercial Banking HSBC
* Το παρόν έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ούτε μπορεί να θεωρηθεί προτροπή ή συμβουλή για την αγορά ή την πώληση καταθέσεων, χρεογράφων, αγαθών ή άλλων επενδυτικών προϊόντων ή υπηρεσιών ή επενδυτικής συμφωνίας. Η HSBC Europe, Greece δεν συμβουλεύει με το παρόν, δεν δέχεται καμία υποχρέωση και δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για την απόφαση του αναγνώστη που τυχόν βασίστηκε στην ενημέρωση αυτή.