Η συμβολή της Εταιρικής Ευθύνης και των δωρεών στον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων έχει αποδειχτεί κύριας σημασίας στην Ελλάδα από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους και ειδικά όταν υπήρχε μεγάλη ανάγκη.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες δωρεές προς τις ένοπλες δυνάμεις, με την πιο γνωστή αυτή από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και αφορά ένα πλοίο γενικής υποστήριξης, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά σημαντικού φόρτου εφοδίων, αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων, αλλά και την πετρέλευση των πλοίων του Στόλου σε ανοικτή θάλασσα.
Κάποιες ακόμα δωρεές των τελευταίων χρόνων ήταν η χορηγία της POSEIDON MARINE and INDUSTRIAL SUPPLIES με την παροχή εκπαίδευσης στελεχών της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών και τη συντήρηση καταδυτικών συσκευών.
Καθώς οι προκλήσεις ασφαλείας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε έξι νέους άξονες στην προσπάθεια ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων
- Εξασφάλιση της επάρκειας του αμυντικού εξοπλισμού
- Αναδιοργάνωση της δομής
- Εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου
- Ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας
- Αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης
- Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, ο τελευταίος άξονας είναι και αυτός που στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονομία των υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων, την απεξάρτηση από ρυπογόνες μορφές ενέργειας και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση απορριμμάτων. Με αυτό τον τρόπο θα χαραχθεί μία νέα πορεία για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στην Άμυνα της χώρας, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως έχει αρχίσει να γίνεται και σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες
Βέβαια, για την εφαρμογή όλων των παραπάνω υπάρχει το ζήτημα της άμεσης και έγκαιρης χρηματοδότησης με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας. Το σχέδιο της Ε.Ε. για τον τομέα της άμυνας για τα κράτη μέλη προβλέπει το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως μετά το 2020 στην Έρευνα και 1 εκατομμύριο ευρώ στην ανάπτυξη αμυντικού εξοπλισμού και τεχνολογίας. Παρόλα αυτά, παραμένει ακόμα άγνωστο το ύψος του ποσού που θα πρέπει να δαπανηθεί για την επίτευξη των νέων αξόνων.
Για το λόγο αυτό, η δημιουργία ειδικού Ταμείου για τις Ένοπλες Δυνάμεις κρίνεται απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία 30 χρόνια, με την εθελοντική συμμετοχή των Εταιρικά και Κοινωνικά Υπεύθυνων Εταιρειών και Ιδρυμάτων, αλλά και ιδιωτών. Το Ταμείο θα το διαχειρίζεται απευθείας το Πρωθυπουργικό γραφείο και θα υπερβαίνει τη σημαντική γραφειοκρατία και άλλα θέματα που σχετίζονται με την διαδικασία προμηθειών.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει διάθεση από σημαντικά Ιδρύματα, ιδιώτες, εφοπλιστές και εταιρείες να συμμετέχουν σε μια τέτοια πρωτοβουλία εφόσον νιώσουν ότι τα χρήματα θα αξιοποιηθούν με απόλυτη διαφάνεια, με άμεσο τρόπο και εξαιρετικά σύντομα χωρίς ίχνος γραφειοκρατίας και άλλων αγκυλώσεων που κουβαλάει το Ελληνικό Κράτος. Παράλληλα το Υπουργείο Αμύνης θα μπορούσε να ενημερώσει τις επιχειρήσεις για άλλες ανάγκες που υπάρχουν πέρα από τα θέματα εξοπλισμών που είναι πιο περίπλοκα.
Επιπλέον, μέσω της δημιουργίας του Ειδικού Ταμείου, η κοινωνία αναμένει τη χρήση των εταιρικών πόρων προς όφελος του κοινού καλού και την ουσιαστική ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων, πέρα από τη στήριξη των δομών Υγείας λόγω της πανδημίας, που ήδη υλοποιήθηκε με τη σημαντική υποστήριξη δεκάδων εταιρειών στο πλαίσιο της Εταιρικής Υπευθυνότητας τους.
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη μπορεί να αξιοποιηθεί σωστά και να δώσει νέα δυναμική στις Ένοπλες Δυνάμεις με τη συμμετοχή και υποστήριξη όλων μας.
* Ο κ. Νίκος Αυλώνας, είναι Πρόεδρος Κέντρου Αειφορίας (CSE), Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης ( CRI), Επισκέπτης Καθηγητής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Aθηνών (IMBA), www.cse-net.gr