Οι φιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι παγκοσμίως, ενισχύουν την ήδη ισχυρή τάση προς την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Με γνώμονα την αξιόπιστη και προσιτή ενέργεια, οι ενεργειακές εταιρείες αναζητούν νέους τρόπους αξιοποίησης των δυνατοτήτων του αιολικού και ηλιακού δυναμικού.
Τα σύγχρονα ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη μεταβλητότητα της παραγωγής από ΑΠΕ, βελτιστοποιώντας ταυτόχρονα και το κόστος ενέργειας.
Το έξυπνο υβριδικό σύστημα της Graciosa
Η Wärtsilä, έχει ήδη υλοποιήσει και λειτουργεί με επιτυχία το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ενέργειας στον υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Graciosa, βόρεια του συμπλέγματος των Αζορών. Το τοπικό δίκτυο βασιζόταν κατά κύριο λόγο σε ορυκτά καύσιμα, αυξάνοντας έτσι τόσο το κόστος, όσο και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού. Η ευρύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ τέθηκε ως βασική προτεραιότητα και κατέστη δυνατή μέσω εγκατάστασης συστοιχιών μπαταριών και κατάλληλου λογισμικού.
Με τη χρήση του λογισμικού GEMS αντιμετωπίστηκαν μερικές από τις πιο πολύπλοκες προκλήσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. Η Wärtsilä όχι μόνο κατάφερε να ενσωματώσει διαφορετικές πηγές ενέργειας (μηχανές ντίζελ, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και συσσωρευτές), αλλά και να βελτιστοποιήσει τη λειτουργία τους, βασιζόμενη σε πολλαπλές ροές δεδομένων, μεταξύ των οποίων οι προβλέψεις για τον καιρό και το φορτίο του συστήματος. Με τον τρόπο αυτό, μείωσε την εξάρτηση του νησιού από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και περιόρισε σημαντικά τόσο το κόστος, όσο και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG).
Η περίπτωση της Ελλάδας
Η στροφή της Ελλάδας προς τις ΑΠΕ δεν αποτελεί μόνο δέσμευση για τη χώρα, αλλά και μία σημαντική πρόκληση για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και τη δόμηση του μέλλοντός της πάνω σε 100% καθαρή ενέργεια.
Η Wärtsilä, σταθερά προσηλωμένη σε ένα μέλλον 100% καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας, είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε πολλαπλά επίπεδα στην ενεργειακή αυτή μετάβαση, ώστε να καταστεί το δυνατόν αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη.
Η χώρα αναμένεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την εγκατάσταση υβριδικών συστημάτων στην νησιωτική Ελλάδα. Σημαντικοί παραγωγοί ενέργειας έχουν εκφράσει το επενδυτικό τους ενδιαφέρον για τέτοια συστήματα, απαραίτητα για την πορεία των νησιών προς την απανθρακοποίηση και την καθαρή ενέργεια.
Τί μας επιφυλάσσει το μέλλον;
Το μερίδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αυξάνεται ραγδαία στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής παγκοσμίως. Η πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει τα σημερινά ενεργειακά συστήματα, απαιτεί την επεξεργασία μεγάλων όγκων δεδομένων και την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Η σημασία του λογισμικού ελέγχου και βελτιστοποίησης του συστήματος αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, τόσο για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης όσο και για την απρόσκοπτη λειτουργία των υβριδικών συστημάτων.
* O κ. Άγγελος Τσουχνικάς είναι Διευθυντής Επιχειρησιακής Ανάπτυξης της Wärtsilä Energy Business Ελλάδας & Κύπρου