Λίγοι ενδεχομένως να γνωρίζουν τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛ/ΛΑΚ, ωστόσο η ιστορία του είναι μακρά (ιδρύθηκε το 2008 από 37 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα) και δραστηριοποιείται πάνω σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: Στο να προωθεί τις ανοιχτές τεχνολογίες στο δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα και στην εκπαίδευση.
Ο γενικός διευθυντής του Αλέξανδρος Μελίδης μιλά στο Euro2day.gr, στο πλαίσιο του 22ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου, ξεκαθαρίζοντας πως στόχος του Οργανισμού είναι μια ολιστική προσέγγιση των ανοιχτών τεχνολογιών, καθώς πέρα από το ανοιχτό λογισμικό (μπορεί κάποιος να το κατεβάσει και να το χρησιμοποιήσει ελεύθερα) ασχολείται και με τα ανοιχτά δεδομένα, τα ανοιχτά πρότυπα, την ανοιχτή διακυβέρνηση και τη διαφάνεια.
To ανοιχτό λογισμικό επίσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα και τα κριτήρια ESG. Για παράδειγμα, δίνει τη δυνατότητα στην επισκευή παλαιών συσκευών μειώνοντας τα ηλεκτρονικά απόβλητα.
Στο κοινωνικό κομμάτι, το LibreOffice μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν από όλους, περιορίζοντας το ψηφιακό χάσμα και διευκολύνοντας την πρόσβαση των πολιτών στη γνώση και στα εργαλεία. Επίσης, στο κομμάτι της χρηστής διακυβέρνησης, στον πυρήνα του ανοιχτού λογισμικού βρίσκεται η διαφάνεια στην τεχνολογία.
Τέλος, ο Αλέξανδρος Μελίδης τονίζει τον καίριο ρόλο που παίζουν οι ανοιχτές τεχνολογίες στην υπόθεση «Τεχνητή Νοημοσύνη» και ενδεικτικά αναφέρεται στη δράση glossAPI που έχει αναλάβει ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕ/ΛΑΚ, η οποία αφορά τη δημιουργία ενός πλήρως ανοιχτού και μεγάλου γλωσσικού μοντέλου στα ελληνικά.