Η ελληνική οικονομία κινείται τα τελευταία χρόνια σταθερά πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο σε μια ευρεία σειρά από δείκτες, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα.
Οι κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί είναι αυτές της δημοσιονομικής σταθερότητας, της μείωσης φόρων που αυξάνουν τα εισοδήματα των πολιτών και περιορίζουν τη φοροδιαφυγή, αλλά και σε δράσεις για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων παθογενειών όπως το έντονα αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο και το υπάρχον επενδυτικό κενό.
Αυτά δηλώνει στο πλαίσιο του 22ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, σημειώνοντας πως με τη λήψη της επενδυτικής βαθμίδας, με τη μείωση φορολογικών συντελεστών και με τη βελτίωση του δείκτη δημοσίου χρέους, η χώρα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να μπει στο επενδυτικό στόχαστρο των ξένων επενδυτών. Τα κεφάλαια που προσελκύονται είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά χαμηλότερα από αυτά που θα θέλαμε.
Η μετάβαση προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο υλοποιείται σταθερά κατά τα τελευταία χρόνια, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο θα επιθυμούσαμε. Έχουμε εντοπίσει τους τομείς στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα (βλέπε πόρισμα Πισσαρίδη) και επιπλέον υπάρχουν κεφάλαια πολύ σημαντικού ύψους που μπορούν να βοηθήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του νέου ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που είναι το υψηλότερο από ποτέ.