Χρ. Λαμπροπούλου (ΙΣΝ): Γενάρη ο θεμέλιος λίθος του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Σε τρία περίπου χρόνια η Θεσσαλονίκη θα διαθέτει παιδιατρικό νοσοκομείο, ενώ σε Σπάρτη και Κομοτηνή θα δημιουργηθούν νέα νοσοκομεία, επισημαίνει η CFO του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Εργα 500 εκατ. ευρώ.

Δημοσιεύθηκε: 4 Δεκεμβρίου 2023 - 08:03

Load more

Τον Ιανουάριο του 2024 αναμένεται να τεθεί ο «θεμέλιος λίθος» για το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου αυτό να παραδοθεί σε τρία χρόνια στο Δημόσιο, ικανοποιώντας μια «εμφατική και διαχρονική» ανάγκη της συμπρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας, όπως αναφέρει η CFO του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, κ. Χριστίνα Λαμπροπούλου.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euro2day.gr, η κα Λαμπροπούλου αναφέρεται στη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία (ΔΠΥ) του ΙΣΝ, ο συνολικός προϋπολογισμός της οποίας ξεπερνά το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, εκ των οποίων τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει η δημιουργία τόσο του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, όσο και εκείνων σε Σπάρτη και Κομοτηνή, με προϋπολογισμό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ και ανάδοχο τον όμιλο Άβαξ.

Τα δύο περιφερειακά νοσοκομεία έρχονται δε να αντικαταστήσουν παλιές υγειονομικές υποδομές και να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας της ευρύτερης περιοχής, όπου θα εδράζονται. Οι εργασίες για το νοσοκομείο στην Κομοτηνή έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς και οι πρόδρομες εργασίες στη Σπάρτη, με ορίζοντα εκκίνησης κατασκευής στο α’ τρίμηνο της χρονιάς.

Πέραν της κτιριακής υποδομής, η οποία σχεδιάστηκε από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano – ο οποίος έχει εξάλλου σχεδιάσει και το Κέντρο Πολιτισμού του ΙΣΝ στην Αθήνα- η δωρεά του Ιδρύματος επεκτείνεται και στον εξοπλισμό των τριών νέων νοσοκομείων. Επιπλέον ο σχεδιασμός του βασίζεται τόσο στην αρχή της ιατρικής αριστείας όσο και της παρεχόμενης ολιστικής φροντίδας. Η κ. Χ. Λαμπροπούλου σημειώνει δε ότι στο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θα δημιουργηθεί πρωτοπόρο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων σε συνεργασία με τη Πρωτοβουλία Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Εφήβων που υλοποιείται επίσης υπό την ΔΠΥ.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής και παράδοσης των τριών νέων νοσοκομειακών μονάδων σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη στο πλαίσιο των δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ);

Η υπογραφή της σύμβασης με τον κατασκευαστικό όμιλο ΑΒΑΞ στις αρχές Αυγούστου 2023 σηματοδότησε την επανεκκίνηση της διαδικασίας κατασκευής των νέων Γενικών Νοσοκομείων Κομοτηνής και Σπάρτης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), καθώς και του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ. Όπως ενημερώσαμε πρόσφατα κατά τις ανοιχτές συναντήσεις που πραγματοποίησε το ΙΣΝ με τις τοπικές κοινωνίες στις τρεις περιοχές, οι κατασκευαστικές εργασίες στην Κομοτηνή έχουν ήδη ξεκινήσει, στη Σπάρτη οι εργασίες μετεγκατάστασης, αναδιαμόρφωσης χώρων και της πρώτης φάσης κατεδάφισης του υφιστάμενου Γενικού Νοσοκομείου βρίσκονται σε τελικά στάδια ολοκλήρωσης με στόχο η κατασκευή του νέου νοσοκομείου ΙΣΝ να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ τον Ιανουάριο του 2024 αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα των έργων, τα τρία νοσοκομεία θα ολοκληρωθούν και θα παραδοθούν εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των τριών νέων νοσηλευτικών υποδομών;

Το εγχείρημα του σχεδιασμού, της κατασκευής και του εξοπλισμού των τριών νέων νοσοκομείων ΙΣΝ στη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή και τη Σπάρτη αντανακλά το κοινό όραμα του ΙΣΝ και του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα, Renzo Piano, για τη δημιουργία υπερσύγχρονων, καινοτόμων και πλήρως εναρμονισμένων με το φυσικό περιβάλλον νοσοκομείων, τα οποία θα αποτελούν πρότυπο τόσο για τα ελληνικά όσο και τα διεθνή δεδομένα. Τα νέα Γενικά Νοσοκομεία ΙΣΝ στην Κομοτηνή και τη Σπάρτη και το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ εντάσσονται στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του ΙΣΝ, ο συνολικός προϋπολογισμός της οποίας ξεπερνά το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Τα νοσοκομεία σχεδιάστηκαν, κατασκευάζονται και θα λειτουργούν με επίκεντρο τον άνθρωπο, καθώς όλες οι πτυχές του σχεδιασμού και των προβλεπόμενων πλάνων λειτουργίας έχουν αναπτυχθεί με βασικό κριτήριο τις ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους, καθώς και του ιατρονοσηλευτικού και υποστηρικτικού προσωπικού.

Η ιατρική αριστεία και η ολιστική φροντίδα βρίσκονται στην καρδιά του σχεδιασμού των τριών έργων. Τα τρία νοσοκομεία θα παρέχουν αποκλειστικά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια και θα εξοπλιστούν με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, ενώ τα κλινικά προγράμματα έχουν καταρτιστεί, ώστε να καλύπτουν τόσο τις υφιστάμενες όσο και τις μελλοντικές ανάγκες στις τρεις περιοχές. Στο πλαίσιο των παρεχόμενων υπηρεσιών των τριών νοσοκομείων, προβλέπεται επίσης η παροχή φροντίδας ψυχικής υγείας. Στο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία ειδικά διαμορφωμένου κτιρίου, πλησίον του κεντρικού κτιρίου του νοσοκομείου, όπου θα στεγάζεται ένα νέο, πρωτοπόρο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων σε συνεργασία με τη Πρωτοβουλία Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Εφήβων που υλοποιείται επίσης υπό την ΔΠΥ.

Τα νοσοκομεία έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να προσφέρουν στους ασθενείς όλων των ηλικιών αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, διασφαλίζοντας την ανάγκη για εξατομικευμένη φροντίδα και ιδιωτικότητα, καθώς και την απαραίτητη, θεραπευτική επαφή με τη φύση. Οι θεραπευτικοί κήποι, οι παιδικές χαρές και τα αίθρια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού, συμβάλλοντας στη διαδικασία αποκατάστασης και την ενίσχυση της ψυχοσωματικής υγείας των ασθενών. Το φυσικό φως αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο του σχεδιασμού στους κοινόχρηστους και κλινικούς χώρους των νοσοκομείων, από τις αίθουσες αναμονής μέχρι τα δωμάτια νοσηλείας, τις αίθουσες των χειρουργείων και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η περιβαλλοντολογική βιωσιμότητα αποτελεί βασική παραδοχή και στόχο των τριών έργων. Σε συνεργασία με το U.S. Green Building Council (USGBC), αναπτύσσεται ένα πλαίσιο ετοιμότητας των τριών νοσοκομείων προς την επίτευξη μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως πρότυπο για μελλοντικά κατασκευαστικά έργα. Ενσωματώνοντας βιώσιμα υλικά και νέες τεχνολογίες, τα νοσοκομεία θα είναι σε θέση να παράγουν ηλεκτρική και γεωθερμική ενέργεια, καλύπτοντας τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης των εγκαταστάσεων. Επιπλέον, τα νοσοκομεία θα προχωρήσουν στη μηδενική χρήση χαρτιού και την πλήρη ψηφιοποίηση των κλινικών υπηρεσιών τους, ενώ επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την κορυφαίαπεριβαλλοντολογική πιστοποίηση LEEDPlatinum.

Γιατί επελέγησαν οι συγκεκριμένες περιοχές για την ανέγερση των μονάδων και πως εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν στο υγειονομικό σύστημα;

Το 2016, ως συνέχεια της μακρόχρονης συνεισφοράς μας στον τομέα της υγείας με πλήθος δωρεών από το 1996, ξεκινήσαμε να διερευνούμε με συστηματικό τρόπο δυνατότητες ενίσχυσης της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια εκτεταμένων συζητήσεών μας με το Ελληνικό Δημόσιο, υπογραμμίστηκε επανειλημμένα η ανάγκη για ενίσχυση του περιφερειακού συστήματος υγείας. Στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα, η ανάγκη για δημιουργία ενός Παιδιατρικού Νοσοκομείου υπήρξε εμφατική και διαχρονική. Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό κόμβο παροχής ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης για παιδιά, νέους και τις οικογένειές τους σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η επιλογή της Κομοτηνής και της Σπάρτης αντανακλά, επίσης, καίριες ανάγκες για αναβάθμιση των νοσοκομειακών υποδομών και ενίσχυση της πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υγειονομικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων υπηρεσιών. Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ θα λειτουργήσει ως κόμβος δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, υποστηρίζοντας την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το νέο νοσοκομείο θα αντικαταστήσει πλήρως το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», που ιδρύθηκε το 1937 και αποτελεί σήμερα ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία νοσοκομεία στην Ελλάδα. Τέλος, το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης έρχεται να αντικαταστήσει το υφιστάμενο νοσοκομείο που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1953, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες του τόσο για τους κατοίκους της Σπάρτης όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις από τους ανοιχτούς κύκλους συζητήσεων με φορείς των τοπικών κοινοτήτων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα;

Επειδή κάποιος κόσμος ενδέχεται να μη γνωρίζει σε τι αναφερόμαστε, να διευκρινίσουμε ότι από την έναρξη των τριών έργων το 2018, δεσμευθήκαμε για έναν ανοιχτό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Κομοτηνής και της Σπάρτης. Σε αυτό το πλαίσιο, οργανώνουμε τακτικά ανοιχτές συναντήσεις με τους πολίτες των τριών περιοχών, προκειμένου να τους ενημερώσουμε έγκαιρα και με αμεσότητα σχετικά με την πρόοδο των έργων. Την ίδια διαδικασία είχαμε υιοθετήσει και κατά τη διάρκεια δημιουργίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύτιμη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και για την πρόοδο του έργου.

Οι πρώτες μας ανοιχτές συναντήσεις σχετικά με τα νέα νοσοκομεία ΙΣΝ πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2019 και συνεχίστηκαν, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσω διαδικτυακών συναντήσεων. Οι πιο πρόσφατες ανοιχτές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου 2023 σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ιδρύματος, του Υπουργείου Υγείας, του κατασκευαστικού ομίλου ΑΒΑΞ και του project manager, Hill International. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, παρουσιάσαμε την πρόοδο και τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα των έργων και συζητήσαμε θέματα που αφορούν στην στελέχωση και στα συνοδά έργα υποδομών ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου.

Η προσέλευση και συμμετοχή του κοινού στις εκδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική, με σημαντικές παρεμβάσεις από τοπικούς φορείς και πολίτες και με μέλη από το κοινό να θέτουν τα ερωτήματά τους, εκφράζοντας την ανυπομονησία τους για την πραγμάτωση των έργων. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε ανοιχτές συναντήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι και την ολοκλήρωση των έργων, επιδιώκοντας την ενεργή συμμετοχή και συνεισφορά των πολιτών καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησής τους.

 

* Η κ. Χριστίνα Λαμπροπούλου είναι CFO του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», υπεύθυνη για την εποπτεία των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος. Είναι πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για την Υγεία ΜΑΕ, της εταιρείας που έχει συσταθεί για την υλοποίηση των έργων της Πρωτοβουλίας. Εργάζεται στο Ίδρυμα από τον Ιούλιο του 2009.

Η κ. Χ. Λαμπροπούλου εκπροσωπεί επίσης το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Διοικητικό Συμβούλιο του European Foundation Center (EFC) και από το 2017 υπηρετεί ως ταμίας της Επιτροπής Διαχείρισης του οργανισμού.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων