Βασίλης Αποστολόπουλος: Ευκαιρία η Ελλάδα να αποκτήσει την Υγεία που της αξίζει

Ο CEO του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, σε συνέντευξή του αναφέρεται στις νέες μεγάλες επενδύσεις του Ομίλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ δεν αφήνει ασχολίαστο το μέτρο του Clawback.

Δημοσιεύθηκε: 18 Ιουλίου 2023 - 07:35

Load more

Εχοντας ως χώρα στη φαρέτρα μας τα ψηφιακά εργαλεία, τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάπτυξης αλλά κυρίως τη βούληση της νέας κυβέρνησης να αναμορφώσει εκ βάθρων την υγεία προς όφελος του ασθενή, ο CEO Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, πιστεύει ότι τώρα είναι η ευκαιρία η Ελλάδα να αποκτήσει την Υγεία που της αξίζει. Παράλληλα με το αισιόδοξο μήνυμά του στην Πολιτεία, μας ανέλυσε τον στρατηγικό του σχεδιασμό για φέτος, αναφέρθηκε στην άκρως επιτυχημένη προσπάθεια που καταβάλλει ο Όμιλος για την επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα, ενώ δεν άφησε ασχολίαστο το μέτρο του Clawback προτείνοντας δίκαιες και τίμιες λύσεις για την εξάλειψή του.  

Στα σχεδόν 40 χρόνια επιχειρηματικής πορείας, ο Όμιλος του Ιατρικού Κέντρου, μας έχει συνηθίσει σε μεγάλες επενδύσεις. Μία από αυτές είναι και το ογκολογικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, που πλέον έχει μπει στην τελική ευθεία αφού αναμένεται πια να εγκαινιαστεί. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία της επένδυσης - και το βασικότερο ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τη λειτουργία του κέντρου;

Η επένδυση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξή μας στη Βόρειο Ελλάδα και όχι μόνο. Σήμερα στα Βόρεια της χώρας μας, το Ιατρικό Διαβαλκανικό αποτελεί το σημείο αναφοράς στην παροχή υπηρεσιών υγείας για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέσω της νέας επένδυσης θέλουμε να τονώσουμε περαιτέρω το αποτύπωμά μας και πάλι στοχεύοντας την ευρύτερη περιοχή.

Η ογκολογία είναι μια ειδικότητα που και σήμερα αλλά και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα απασχολήσει ιδιαίτερα. Το δικό μας σκεπτικό ήταν να δημιουργήσουμε μια πρότυπη μονάδα, η οποία θα δίνει λύσεις στους ασθενείς που θα απευθύνονται σε αυτή σε όλο το φάσμα των ζητημάτων που εμπίπτουν στην ογκολογία.

Η εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια, έχει δείξει ότι πρέπει να υπάρχει μια ασθενοκεντρική προσέγγιση. Η εξατομικευμένη ιατρική, η ιατρική ακριβείας θα είναι πλέον στο επίκεντρο της παροχής υπηρεσιών τα επόμενα χρόνια και ακριβώς αυτό θέλουμε να παρέχουμε στον ασθενή.

Ο σκοπός μας είναι να δίνουμε μια ολοκληρωμένη λύση στον κάθε ασθενή. Πλέον, στο καινούργιο μοντέλο της ιατρικής ισχύει ότι γιατροί πολλών ειδικοτήτων παρατηρούν το πρόβλημα της υγείας από όλες τις οπτικές του γωνίες και με αυτό τον τρόπο παράγεται και η βέλτιστη διάγνωση και βεβαίως η βέλτιστη θεραπεία.

Η συνολική επένδυση της επέκτασης του Διαβαλκανικού που θα συμπεριλαμβάνει αυτήν την ογκολογική μονάδα καθώς και κάποιες άλλες υποδομές που θα φιλοξενήσουν άλλες ανάγκες μας, ενώ περιλαμβάνει και τη δομή των ψηφιακών μας χειρουργείων που έχει ήδη ολοκληρωθεί, προσεγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ. Οι θέσεις που θα παρέχει η ογκολογική μονάδα είναι περίπου 100. Ο Όμιλος αυτή τη στιγμή διαθέτει 1.200 νοσηλευτικές κλίνες.

Η επιλογή της θεραπευτικής κατηγορίας που θα υπηρετεί η νέα σας μονάδα πού βασίστηκε;

Εμπειρία, στατιστικά αλλά και τάσεις, μας έδειξαν ότι η ογκολογία είναι μια ειδικότητα, η οποία δυστυχώς χρόνο με το χρόνο απασχολεί όλο και μεγαλύτερες μερίδες του πληθυσμού. Έτσι, καταλήξαμε στη συγκεκριμένη επιλογή για την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων. Ξεκινάμε λοιπόν με αυτήν τη σημαντική επέκταση στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζουμε στη δημιουργία μιας αντίστοιχης μονάδας στην Αθήνα -στο Μαρούσι- η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Το πλάνο σας από το 2024 και μετά τι προβλέπει;

Ο Όμιλος εκπονεί πάντα ένα επενδυτικό πλάνο που είναι υψηλό από πλευράς κονδυλίων γιατί θέλει να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στους πρωταγωνιστές του κλάδου διεθνώς ακολουθώντας πάντα την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας. Όπως ξέρετε, ο κύκλος ζωής του σύγχρονου εξοπλισμού όλο και μικραίνει και έτσι είμαστε σε ένα συνεχές επενδυτικό πλάνο, προκειμένου να δίνουμε στον Έλληνα (κατά κύριο λόγο) ασθενή ό,τι καλύτερο έχει να δώσει η ιατρική τεχνολογία και η επιστήμη ανά πάσα στιγμή.

Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν. Στο πλαίσιο αυτό, ποια είναι τα πλάνα σας κ. Αποστολόπουλε για την πρωτοβάθμια περίθαλψη;

Καταρχάς, πιστεύω ότι η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη μπορούν να συγκεραστούν κάτω από την ίδια στέγη. Παράλληλα, όπως ήδη ξέρετε, διατηρούμε μια στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Βιοϊατρική, που είναι ο leader της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Σε αυτή τη φάση, την παρουσία μας στην αμιγώς πρωτοβάθμια περίθαλψη θα την εστιάσουμε και θα την επιδιώξουμε μέσω συνεργασιών. Αναμφίβολα πάντως, η πρόληψη είναι ένα τεράστιο κομμάτι της Υγείας με σημαντικό αντίκτυπο στο σύστημα υγείας.

Ένα θέμα που κατά καιρούς ανασύρεται από την πολιτεία αφορά τις συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα. Μπορούμε να πούμε ότι ο Όμιλος έχει εμπειρία σε αυτό το πεδίο, καθώς την περίοδο της πανδημίας συνεργάστηκε με το κράτος παραχωρώντας κλίνες σε ασθενείς με στόχο την αποσυμφόρηση του υπερφορτωμένου δημόσιου συστήματος υγείας. Εάν υπάρξει ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο θα σας ενδιέφεραν τέτοιου είδους συμπράξεις;

Σαφώς και μας ενδιαφέρει, αλλά πρέπει να δούμε τι σημαίνει ΣΔΙΤ, καθώς αυτό περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μορφών συνεργασίας. Ο Ιδιώτης για παράδειγμα, θα είναι ένας απλός επενδυτής ή θα συμμετέχει και στο κομμάτι της διοίκησης. Σίγουρα, η πανδημία λειτούργησε σαν ένας καταλύτης για να αρθούν και κάποιες επιφυλάξεις ιδεολογικού χαρακτήρα, γιατί το αποτέλεσμα δικαίωσε αυτούς που το τόλμησαν. Δεν είναι τυχαίο, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, το Διαβαλκανικό συνεφημέρευσε στη Θεσσαλονίκη με το Ιπποκράτειο και το Παπανικολάου και με έναν τρόπο πρακτικό και οικονομικά βέλτιστο, συνέδραμε στην αντιμετώπιση της υπερζήτησης που υπήρχε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ανακουφίζοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό σαν δείγμα γραφής, λέει πολλά.

Αντίστοιχα στην Αθήνα, το Ιατρικό Περιστερίου έβαλε πλάτη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας την περίοδο της πανδημίας.

Θεωρώ ότι το πιο άμεσο βήμα θα ήταν η αναζήτηση αυτών των συνεργασιών και των συνεργειών με τον ιδιωτικό τομέα σε επίπεδο outsourcing και σε δεύτερη φάση να προσδιοριστεί το θεσμικό πλαίσιο των συμπράξεων. Αυτό είναι ένα θέμα της Πολιτείας και της πολιτικής ηγεσίας που πρέπει να αποφασίσει μέχρι πού θέλει να τολμήσει.

Και φτάσαμε στην ιστορία του clawback, που αν και ξεκίνησε ως προσωρινό μέτρο, έχει καταλήξει μόνιμο, ενώ κανείς από την πλευρά του επιχειρείν δεν ξέρει τη συνέχεια. Πόσο σας έχει επιβαρύνει και τι λύσεις προτείνετε για τη σταδιακή μείωση και τελικά κατάργησή του;

Μεγαλύτερη στρέβλωση από αυτή του clawback και του rebate στη δευτεροβάθμια περίθαλψη δεν συναντά κανείς σε όλο το πεδίο της οικονομίας στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Ηταν ένα μέτρο που τη στιγμή που πάρθηκε, κάποιος θα μπορούσε να κατανοήσει γιατί ελήφθη και αφορούσε την μνημονιακή περίοδο 2013-2016.

Νομίζω, ότι το κράτος με την ευρύτερη έννοιά του, βρήκε ένα βολικό μηχανισμό, μέρος της δικής του ευθύνης να το μετακυλίσει ανέξοδα στον ιδιωτικό τομέα και αυτή η “πρωτοτυπία” πρέπει άμεσα να λήξει. 

Δεν μπορεί να λέμε ότι η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται προ των πυλών της επενδυτικής βαθμίδας, να έχουμε εξέλθει των μνημονίων και ένα μέτρο που χαρακτηρίζει τα μνημόνια να είναι σε ισχύ.

Στο πρακτικό του μέρος, το θεωρώ αδιανόητο, γιατί επί της ουσίας μιλάμε για 150 εκατ. ευρώ ενίσχυσης του budget, που θα μπορούσε να εξευρεθεί από ανακατανομή πόρων.

Και η στρέβλωση δεν σταματά εκεί αφού το μέτρο αυτό έχει οριζόντιο χαρακτήρα κάτι που είναι εξ ορισμού λάθος. Δεν μπορεί κλινικές και νοσοκομεία να παρέχουν υπηρεσίες πρώτης γραμμής εφάμιλλες με αυτές που προσφέρονται στην υπόλοιπη Ευρώπη και το ποσοστό  του R & C να είναι ίδιο με συνοικιακές κλινικές που είναι μικρές, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό, με μαύρη εργασία και με πολύ κακής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα αυτής της στρέβλωσης είναι ότι οι συνεπέστεροι και πιο αξιόπιστοι πάροχοι επιβαρύνονται αναλογικά με πολύ περισσότερα ποσά. Εγινε μία προσπάθεια να μοιραστούν δίκαια οι επιβαρύνσεις με την εισαγωγή των ποιοτικών κριτηρίων στο τέλος του 2022, αλλά ακόμη το μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί. Ούτε και αυτό βέβαια είναι η λύση, αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, τουλάχιστον ηθικά.

Mια λύση θα ήταν ένα medical audit, που θα γινόταν σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας, ακόμη και στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο θα εξοικονομούσε σημαντικούς πόρους που μπορεί να είναι, με βάση κάποιους υπολογισμούς που έχουμε κάνει, και πάνω από 500 εκατ. ευρώ το χρόνο. Που αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να επιδοτήσουν και τον προϋπολογισμό των ιδιωτικών κλινικών και το δημόσιο σύστημα υγείας π.χ. προσλήψεις, ανανέωση εξοπλισμού κ.λπ. Χρήματα τα οποία δεν θα έλειπαν από κανένα, διότι μιλάμε για υπερβάσεις που γίνονται προς όφελος κάποιων συγκεκριμένων κυκλωμάτων, τα οποία λυμαίνονται κατά βάση τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Πιστεύω, ότι πλέον έφτασε η ώρα να γεφυρώσουμε τις δυνάμεις που έχει η Ελλάδα και απέδειξε, με την πανδημία με τα ψηφιακά άλματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Μια άλλη τίμια λύση είναι το κράτος να αγοράζει επιλεκτικά συγκεκριμένες υπηρεσίες που θα έχει κοστολογήσει δίκαια από τον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιβαρύνσεις R & C. Υπηρεσίες, που είναι εξειδικευμένες και δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να προσφερθούν από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οσον αφορά τα φετινά οικονομικά μεγέθη, ποιες είναι οι προβλέψεις σας και πώς εξελίσσεται η πληρότητα στο δίκτυό σας;

Δεν μπορώ να δώσω ακριβή νούμερα, μπορώ όμως να σας πω ότι για φέτος τρέχουμε με ένα σημαντικό ρυθμό αύξησης συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. 

Οσον αφορά την πληρότητά μας, μπορώ να σας πως ότι είμαστε υπερπλήρεις στο Ιατρικό του Αμαρουσίου και στο Διαβαλκανικό, με αποτέλεσμα να σχεδιάζουμε την επέκταση του αριθμού των κλινών μας.

Στους στρατηγικούς σας στόχους είναι το brain gain. Tι έχετε καταφέρει μέχρι τώρα;

Η προσέλκυση του καλύτερου δυναμικού της χώρας μας αποτελεί παραδοσιακά ένα σημαντικό τμήμα της στρατηγικής μας. Τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, έχουμε δώσει προτεραιότητα στην εξωστρέφεια μέσω του brain gain. Την περίοδο αυτή, πάνω από 70 καταξιωμένοι επιστήμονες που είχαν φύγει στο εξωτερικό επαναπατρίστηκαν. Έρχονται γιατί τους έχουμε εμφυσήσει το όραμα της επιστροφής στην πατρίδα παρέχοντάς τους όμως τα κατάλληλα εργαλεία, εφάμιλλα ή ακόμα και καλύτερα από αυτά του εξωτερικού, προκειμένου αυτή τους την υψηλή επιστημονική κατάρτιση να τη μετουσιώσουν σε ιατρικές υπηρεσίες προς όφελος των Ελλήνων ασθενών.

Πρέπει, ωστόσο να σας πω το εξής: ότι υγεία χωρίς τεχνολογία δεν γίνεται, αλλά και η τεχνολογία δεν γίνεται χωρίς ανθρώπους. Άρα, η προτεραιότητά μας είναι διττή. Η πρώτη είναι να εξασφαλίζει τεχνολογία και η δεύτερη να εξασφαλίζει τους ανθρώπους στα χέρια των οποίων αυτή η τεχνολογία μπορεί να είναι ευεργετική για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Ολοκληρώνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση;

Υπάρχει μια αισιοδοξία για καλύτερες μέρες στην υγεία και τη συμμερίζομαι. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι η υγεία είναι μέσα στις κυβερνητικές προτεραιότητες στη νέα της θητεία και είναι κάτι που έπρεπε να συμβεί. Διότι τα προβλήματα, οι στρεβλώσεις, τα τραύματα που άφησαν τα μνημόνια όλα αυτά τα χρόνια έχουν συσσωρευτεί και πρέπει να γίνει μια βαθιά τομή μεταρρυθμιστική, που πρέπει να πιάσει όλο το φάσμα της Υγείας. Αυτό πρέπει να γίνει διότι και τα ψηφιακά εργαλεία υπάρχουν, όπως και κονδύλια από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, αλλά και η βούληση -επιτέλους- και η τεχνογνωσία και οι άνθρωποι που μπορούν να την υλοποιήσουν. Η ώρα είναι τώρα και έχουμε μια ευκαιρία πρώτης τάξεως να φτιάξουμε την Υγεία που θέλουμε, τώρα είναι η ευκαιρία η Ελλάδα να αποκτήσει την Υγεία που της αξίζει. Αισιοδοξώ ότι αυτή την ευκαιρία δεν θα τη σπαταλήσουμε.

Πηγή: iatronet.gr

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων