Αισιόδοξος για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών μέσα στο 2021 δηλώνει ο πρόεδρος της Merit Χρηματιστηριακής Νίκος Πετροπουλάκης, παρά τις ενδεχόμενες διακυμάνσεις που μπορεί να εμφανιστούν κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.
Το χρηματιστήριο μπορεί να προσφέρει θετικές αποδόσεις, ωστόσο χρειάζεται προσεκτική επιλογή τίτλων, με τις εταιρείες που έχουν να κάνουν με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις υποδομές και την τεχνολογία να έχουν τον πρώτο λόγο. Άλλωστε, το χαρτοφυλάκιο της Merit υπεραπέδωσε του Γενικού Δείκτη τόσο κατά το 2020 όσο και κατά τα προηγούμενα χρόνια.
Όσο για τους επενδυτές που θα επιλέξουν να εγκαταλείψουν τις τραπεζικές καταθέσεις λόγω των μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων, ο κ. Πετροπουλάκης αναφέρεται σε μια σειρά παραγόντων στους οποίους επιβάλλεται να δώσουν έμφαση.
Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές προέρχονται από ένα πολυετές ράλι. Ορισμένοι φοβούνται πως έχει έρθει η ώρα έντονης διόρθωσης. Εσείς τι βλέπετε να γίνεται το 2021;
Παραμένω θετικός για την αγορά των μετοχών και πιστεύω ότι η πολιτική της Αμερικής δεν θα αλλάξει, αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει τις εταιρείες που έχουν ζημιωθεί από την πρόσφατη πανδημία, όπως και ότι η στήριξη αυτή με τη νέα κυβέρνηση θα είναι περισσότερο στοχευμένη, κυρίως στον τομέα της ανεργίας, όπως ανέφερε η κα Yelen στην ομιλία της. Η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων αναμένω να συνεχιστεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνέχεια στη φθηνή πρόσβαση των εταιρειών σε ρευστότητα, κάτι το οποίο θα βοηθήσει στη βιωσιμότητά τους. Βέβαια το θέμα των εμβολιασμών και ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας ενδέχεται να παρατείνουν τα lockdown, κάτι το οποίο ίσως συνεχίσει να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα έσοδα πολλών εταιρειών, οι οποίες λόγω αυτού, να αργήσουν περισσότερο από το αναμενόμενο να ανακάμψουν, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αγορά να διορθώσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Η διόρθωση αναμένω να κυμανθεί κοντά στο 10% σε επίπεδο δείκτη και σε περίπτωση που άλλοι παράγοντες όπως οι σχέσεις Αμερικής-Κίνας και η ισχνή ανάπτυξη μεγάλων οικονομιών προκαλέσουν περαιτέρω τριγμούς, η διόρθωση θα μπορούσε να φτάσει έως και το -18% μέσα στη χρονιά από τα τρέχοντα επίπεδα. Παραμένω θετικός για τη χρονιά όπως είπα και πιστεύω ότι η αγορά το 2021 θα προεξοφλήσει εκ νέου την επιστροφή στην κανονικότητα σε αρκετούς κλάδους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επενδυτές για μια ακόμη θετική χρηματιστηριακή χρονιά.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο είδαμε ένα «ζεστό» τελευταίο δίμηνο του 2020 και έναν «μουδιασμένο» Ιανουάριο. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για φέτος;
Για την Ελλάδα, παραμένω θετικός με την προϋπόθεση ότι ο επενδυτής θα είναι προσεκτικός στις τοποθετήσεις του στον κλάδο των τραπεζών (περιμένουμε εξελίξεις) και θα τοποθετηθεί σε εταιρείες που έχουν να κάνουν με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υποδομές και τεχνολογία. Ενδεικτικές περιπτώσεις μετοχών από το ΧΑ που προσφέρουν έναν καλό συνδυασμό ρίσκου και προσδοκώμενης απόδοσης είναι αυτές των εταιρειών ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, ΕYΑΘ, Jumbo, ΟΛΘ και Cenergy. Προφανώς και όπως κάθε χρόνο η Ελλάδα επηρεάζεται από το εξωτερικό και δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει και φέτος να αποκλίνει σημαντικά, αλλά υπάρχουν θετικά στοιχεία σε αυτήν, που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν συγκεκριμένες εταιρείες της. Τέλος, η προεξόφληση για αναβάθμισή της σε investment grade θεωρώ ότι μπορεί να της δώσει την απαιτούμενη ώθηση για να πλησιάσει τα πρόσφατα υψηλά των 940 μονάδων.
Στο περιβάλλον των μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων, πολλοί καταθέτες ωθούνται να τοποθετηθούν σε εναλλακτικές μορφές επενδύσεων. Υπάρχει κίνδυνος; Τι θα πρέπει να προσέξουν;
Θα ήθελα να υπενθυμίσω στους επενδυτές, μικρής και μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί λόγω των σχεδόν αρνητικών επιτοκίων, θα σκεφτούν να στραφούν σε περισσότερο αποδοτικές επιλογές από τις προθεσμιακές καταθέσεις. Το πρώτο πράγμα που εξετάζουμε σε μια τέτοια περίπτωση είναι η εταιρεία που θα μας παράσχει επενδυτικές υπηρεσίες. Αυτή θα πρέπει να εποπτεύεται από την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να είναι μέλος του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Δεύτερον, προσέχουμε ποια επενδυτική υπηρεσία θα επιλέξουμε. Εκτέλεση εντολών; Παροχή επενδυτικών συμβουλών; Διαχείριση Χαρτοφυλακίων; Και τρίτον, όποια επενδυτική υπηρεσία και αν επιλέξουμε, πρέπει να ξέρουμε σε τι Χρηματοπιστωτικά Μέσα τοποθετούνται τα χρήματά μας και εάν αυτά είναι συμβατά με το επενδυτικό μας προφίλ (π.χ. οικονομική κατάσταση, μελλοντικές υποχρεώσεις, ηλικία, σπουδές, προηγουμένη εμπειρία που έχουμε σε σχέση με τα χρηματοπιστωτικά μέσα που θα επιλέξουμε).
Ποια ήταν η περυσινή απόδοση των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν διαχείριση των χρημάτων τους στη Merit;
Οι αποδόσεις που έχουμε πετύχει σε μακροπρόθεσμη βάση για τους πελάτες που μας ανέθεσαν τη διαχείριση του μετοχικού τους χαρτοφυλακίου θεωρώ πως είναι σαφώς ικανοποιητικές. Για παράδειγμα, κατά τη χρονική περίοδο από 01/01/2012 έως 31/12/2020, η απόδοση αυτή ανήλθε σε +92,27%, ενώ η απόδοση του Γενικού Δείκτη τιμών του Χρηματιστήριου Αθηνών (Δείκτης Αναφοράς μας) ήταν μόλις +18,90%. Να σημειώσω ότι το 2020 ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστήριου Αθηνών ήταν αρνητικός κατά -11,75% ενώ εμείς ήμασταν θετικοί (+8,34%). Στην απόδοση έχουν συμπεριληφθεί οι προμήθειες και οι αμοιβές που καταβλήθηκαν στην εταιρεία μας όπως και οι φόροι και τα έξοδα που αποδώσαμε στο Χρηματιστήριο. Βέβαια, θυμίζω για μια ακόμη φορά ότι η Διαχείριση Ατομικών Χαρτοφυλακίων δεν έχει εγγυημένη απόδοση και πως οι προηγούμενες δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.