Οι στόχοι της Uni Systems και η συγκυρία της Covid-19

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Uni Systems Γιάννης Λουμάκης μιλά στο Euro2day.gr για την πορεία, τη στρατηγική και τις προοπτικές της εταιρείας πληροφορικής. Ποιες αλλαγές θα φέρει στον κλάδο η πανδημία.

Δημοσιεύθηκε: 26 Μαρτίου 2020 - 08:08

Load more

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Uni Systems Γιάννης Λουμάκης μιλά στο Euro2day.gr, αναφερόμενος όχι μόνο σε θέματα που σχετίζονται με την πορεία, τη στρατηγική και τις προοπτικές της εταιρείας του, αλλά και για το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει γενικότερα τον κλάδο της πληροφορικής, η πανδημία του κορωνοϊού.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι το 2019 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τη Uni Systems και το 2020 είχε ξεκινήσει με ακόμη καλύτερες προοπτικές, ο κ. Λουμάκης παραδέχεται ότι «οι νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του COVID-19 αναμένεται να επιβαρύνουν συνολικά την οικονομία, οπότε είναι πιθανό να χρειαστεί να αναθεωρήσουμε κάποιες από τις προσδοκίες ανάπτυξής μας στο επόμενο διάστημα».

Οι επιδράσεις όμως του ιού δεν θα επηρεάσουν μόνο τη Uni Systems αλλά και ολόκληρο τον κλάδο της πληροφορικής. «Δεδομένης της πανδημίας, αυτό που βιώνουμε είναι το μεγαλύτερο πείραμα απομακρυσμένης εργασίας στην παγκόσμια ιστορία», αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «παρά την αναμενόμενη διεθνή ύφεση, η ανάπτυξη και ζήτηση ως προς τις λύσεις cloud, Internet of Things, Artificial Intelligence και Augmented Reality, blockchain, edge computing, 5G, και σαφώς Big Data και, Analytics δεν θα ανακοπεί. Αυτό που έχει σημασία να παρατηρήσουμε είναι ότι η αγορά επιδεικνύει ενεργό ενδιαφέρον και είναι ανοικτή στις νέες προκλήσεις».

Ο κ. Λουμάκης, τέλος, αναφέρεται και στους μακροπρόθεσμους στόχους της Uni Systems, σημειώνοντας πως «τα σχέδιά μας περιλαμβάνουν μια στρατηγική εξωστρέφειας και επενδύσεις, συνέχεια της πορείας μας στην αγορά πληροφορικής της Ε.Ε. και συμμετοχή σε έργα Έρευνας και Ανάπτυξης και Καινοτομίας με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς των έξυπνων πόλεων, Internet of Things, Υγείας, Πολιτισμού, Ενέργειας, Ασφάλειας και Βιωσιμότητας» και καταλήγει στο ότι «επενδύουμε σαφώς σε λειτουργική ανάπτυξη, ωστόσο παραμένουμε ανοικτοί σε εξαγορές, εφόσον αυτό εξυπηρετήσει τον σχεδιασμό μας».

Κύριε Λουμάκη, πώς αξιολογείτε την περυσινή πορεία της Uni Systems και ποιοι οι στόχοι της εταιρείας για τη φετινή χρονιά; Πώς συγκρίνεται το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή ημερομηνία;

To 2019 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την εταιρεία μας με στόχους που ξεπεράστηκαν σε πολλά επίπεδα. Τα προσωρινά οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι σε επίπεδο εσόδων έχουμε ανάπτυξη 29% και θα ξεπεράσουμε κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη από τις αγορές του εξωτερικού έφθασε το εντυπωσιακό 39% και ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια είχαμε σημαντική ανάπτυξη και στην εσωτερική αγορά που έφθασε το 22% και προήλθε κυρίως από τον χρηματοοικονομικό τομέα και τον τομέα του ευρύτερου Δημοσίου, χωρίς να έχουν ξεκινήσει τα έργα του ΕΣΠΑ. Πολύ μεγαλύτερη ήταν η αύξηση της κερδοφορίας της εταιρείας, η οποία σε σχέση με το 2018 ξεπέρασε το 60%. Όσον αφορά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων, αυτό ανέρχεται σε πάνω από 250 εκατ. ευρώ που μας δίνει μια πολύ καλή βάση για το μέλλον. Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι η καλή μας πορεία θα συνεχιστεί και ήμασταν αρκετά αισιόδοξοι για το μέλλον. Οι νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του COVID-19 αναμένεται να επιβαρύνουν συνολικά την οικονομία, οπότε είναι πιθανό να χρειαστεί να αναθεωρήσουμε κάποιες από τις προσδοκίες ανάπτυξής μας στο επόμενο διάστημα, ακόμη όμως είναι πολύ νωρίς να πούμε κάτι. Όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης.

Η Uni Systems εδώ και αρκετά χρόνια έχει κάνει μια στροφή διεθνοποίησης, διεκδικώντας και αναλαμβάνοντας μια σειρά συμβάσεων στο εξωτερικό. Ποια είναι η εμπειρία σας από αυτή την προσπάθεια και πόσο σημαντικές είναι οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης στον συγκεκριμένο τομέα;

Όταν το 2008 ξεκινήσαμε την πορεία της διεθνοποίησής μας με πέντε μόλις άτομα, η οικονομική συγκυρία διαφαινόταν δυστοπική για τις εταιρείες με δραστηριότητα στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως μεγέθους. Σήμερα, η εξειδικευμένη ομάδα που διαχειρίζεται τις διεθνείς δραστηριότητες ξεπερνάει τα 400 άτομα, τα οποία έχουν έδρα σε μια από τις τέσσερις θυγατρικές μας στην Ευρώπη, ή εργάζονται σε κάποιον από τους 42 οργανισμούς-πελάτες μας στην Ε.Ε. Είναι επιλογή μας να δραστηριοποιούμαστε στην αγορά πληροφορικής των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Ε.Ε. αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά παγκοσμίως με διαφανείς κανόνες και αξιοκρατία, διαθέτει ένα ασφαλές νομικό πλαίσιο και σαφώς ορισμένη ψηφιακή πολιτική, η οποία συνεπάγεται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Η συγκεκριμένη αγορά απαρτίζεται από ένα σημαντικό αριθμό θεσμικών οργάνων με συνολικό προϋπολογισμό για τις δαπάνες πληροφορικής που ξεπερνά ετησίως τα 2 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε με συνέπεια σε αυτή τη δραστηριότητα με στόχο να επεκτείνουμε τη διείσδυσή μας και να ισχυροποιήσουμε περαιτέρω τη θέση μας.

Ποια είναι η στρατηγική της εταιρείας σχετικά με τα δημόσια έργα πληροφορικής; Γιατί κατά καιρούς εκφράζονται επιφυλάξεις από παράγοντες του κλάδου για το αν και πόσο κερδοφόρες είναι οι συμβάσεις αυτής της κατηγορίας;

Τα δημόσια έργα πληροφορικής είναι ένα θέμα, για το οποίο έχουμε επενδύσει χρόνο και πόρους και είναι πάντοτε χαρά μας να βλέπουμε ότι τα έργα μας βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη και βοηθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης. Δυστυχώς, οι περικοπές προϋπολογισμού των προηγούμενων ετών, η μη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, οι γνωστές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, αλλά και η απουσία εθνικής ψηφιακής στρατηγικής περιόρισαν αρκετά αυτά τα έργα. Οι κοινοτικοί πόροι και τα σχετικά προγράμματα ήταν μεν σημαντικά, αλλά χωρίς ουσιαστική στρατηγική, συνέχεια και πολιτική βούληση, δεν στάθηκε δυνατό να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού για τη χώρα.

Είναι προφανές ότι τα δημόσια έργα πληροφορικής δεν είναι κερδοφόρα, το αντίθετο μάλιστα. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απουσία συνέχειας και στρατηγικής και σε γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες του συστήματος των κρατικών προμηθειών. Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην κατακύρωση και υλοποίησή τους επιφέρουν μεγάλα κόστη και δεσμεύσεις για τις εταιρείες που τα υλοποιούν και δεν εξυπηρετούν σε καμία περίπτωση την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους, καθώς η πληροφορική είναι ένας τομέας που εξελίσσεται ραγδαία. Αν θέλουμε να πραγματικά να βελτιώσουμε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να αλλάξουν πολλά: Να υπάρξει βούληση για την υιοθέτηση θεσμικά κατοχυρωμένων, διαφανών και ανοικτών διαδικασιών, να προχωρήσουν έργα με ευέλικτες μορφές χρηματοδότησης, όπως τα έργα ΣΔΙΤ, ενώ θα πρέπει τα έργα πληροφορικής να σχεδιάζονται με ακρίβεια στη βάση ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου και να έχουν σύντομους κύκλους ανάπτυξης. Ευτυχώς για την Uni Systems, η εξάρτησή της από έργα Ελληνικού Δημοσίου είναι πλέον κάτω από 10%, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής Πολιτείας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας.

Πώς βλέπετε στο μέλλον να διαμορφώνεται η ζήτηση των επιχειρήσεων και των τραπεζών για υπηρεσίες πληροφορικής;

Η πληροφορική εξελίσσεται ταχύτατα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι είναι η κινητήριος δύναμη της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, οδηγεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό και επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας. Η τεχνολογία, οι λύσεις και υπηρεσίες πληροφορικής είναι το απόλυτο μέλλον και ορίζουν την καθημερινότητά μας. Η σημασία της αποδεικνύεται περίτρανα στην σημερινή συγκυρία που ένας μεγάλος αριθμός οργανισμών καλείται να λειτουργήσει εκτός έδρας και απρόσκοπτα, δεδομένης της πανδημίας. Αυτό που βιώνουμε είναι το μεγαλύτερο πείραμα απομακρυσμένης εργασίας στην παγκόσμια ιστορία, όπου μεγάλοι οργανισμοί και μικρότερες εταιρείες έχουν μεταφέρει τις επιχειρησιακές λειτουργίες τους στα σπίτια των εργαζομένων τους, καταφέρνοντας να λειτουργούν αποτελεσματικά, κάτι που πριν λίγα χρόνια δεν θα ήταν εφικτό.

Όσον αφορά στο άμεσο μέλλον, οι προβλέψεις μέχρι πρότινος ήταν θετικές βάσει ερευνών μεγάλων Οίκων και αναμενόταν τόσο παγκόσμια όσο και πανευρωπαϊκά αύξηση δαπανών πληροφορικής σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Συγκεκριμένα, για την Ευρώπη η IDC προέβλεπε αύξηση 2,8%. Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία που προέκυψαν μετά την πανδημία, καταδεικνύουν μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της αγοράς ΤΠΕ και περιορισμό των πανευρωπαϊκών δαπανών για το 2020 στο μισό έναντι των αρχικών προβλέψεων (πηγή: IDC Updates European ICT Market Forecast, as COVID-19 Hits Technology Investment Plans in 2020 and Beyond, March, 2020). Παρά την αναμενόμενη ύφεση, η ανάπτυξη και ζήτηση ως προς τις λύσεις cloud, Internet of Things, Artificial Intelligence και Augmented Reality, blockchain, edge computing, 5G, και σαφώς Big Data και, Analytics δε θα ανακοπεί. Αυτό που έχει σημασία να παρατηρήσουμε είναι ότι η αγορά επιδεικνύει ενεργό ενδιαφέρον και είναι ανοικτή στις νέες προκλήσεις. Όσον αφορά στις τράπεζες, πρόκειται για οργανισμούς που ήταν και είναι πάντοτε μπροστά στις εξελίξεις και στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

Πολλοί υποστηρίζουν πως το brain drain και το μικρό σχετικά μέγεθος των εγχώριων εταιρειών πληροφορικής περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου στην Ελλάδα. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Είναι βέβαιο. Το brain drain έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο εργασιακό status των εταιρειών και, για να μιλήσουμε για τον κλάδο μας, έχει θέσει αρκετές προκλήσεις. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από τη διαρροή ανθρώπινου κεφαλαίου. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί η ανάπτυξή του κλάδου, με ποσοστά ανεργίας σχεδόν μηδενικά, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ανάγκη εξεύρεσης και διατήρησης των ανθρώπων καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής, δεδομένου και του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών στην περιορισμένη αγορά της Ελλάδας. Επιπλέον, το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο των Ελλήνων επιστημόνων που απασχολούνται στην πληροφορική είναι πολύ υψηλό και είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει μια εταιρεία να μείνει άτρωτη υπό αυτές τις συνθήκες. Ως εκ τούτου, ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να προσφέρουμε στους ανθρώπους μας ανταγωνιστικές συνθήκες εργασίας ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες τους και να δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να προσελκύουμε τους πιο ταλαντούχους. Οι άνθρωποί μας είναι το βασικό μας πλεονέκτημα στην αγορά.

Πώς θα θέλατε να δείτε τη Uni Systems μετά από τρία ή πέντε χρόνια; Εστιάζετε το ενδιαφέρον σας μόνο στη λειτουργική ανάπτυξη ή είστε «ανοιχτοί» σε ζητήματα εξαγορών άλλων εταιρειών;

Η Uni Systems είναι η μακροβιότερη ελληνική εταιρεία πληροφορικής στη χώρα μας. Βρίσκεται φέτος αισίως στο 56ο έτος απρόσκοπτης λειτουργίας και ανήκει στον όμιλο Quest, έναν από τους μεγαλύτερους, δυναμικά αναπτυσσόμενους σε στέρεη οικονομική βάση, ελληνικούς ομίλους εταιρειών. Η θέση της ως μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας και μια από τις πιο αξιόπιστες στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, έχει εδραιωθεί μέσα από πρωτοβουλίες σπουδαίων και διορατικών ανθρώπων, από την αδιάκοπη και συνεπή προσπάθεια των εργαζομένων της και από την κουλτούρα του διαρκούς μετασχηματισμού που διέπει την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε μια δομημένη στρατηγική πενταετίας και στόχευση η οποία μας επιτρέπει να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον μέσα από ομαδική δουλειά και συνεργασίες. Τα σχέδιά μας περιλαμβάνουν μια στρατηγική εξωστρέφειας και επενδύσεις, συνέχεια της πορείας μας στην αγορά πληροφορικής της Ε.Ε. και συμμετοχή σε έργα Έρευνας και Ανάπτυξης και Καινοτομίας με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς των έξυπνων πόλεων, Internet of Things, Υγείας, Πολιτισμού, Ενέργειας, Ασφάλειας και Βιωσιμότητας. Επενδύουμε σαφώς σε λειτουργική ανάπτυξη ωστόσο παραμένουμε ανοικτοί σε εξαγορές εφόσον αυτό εξυπηρετήσει τον σχεδιασμό μας. Επί παραδείγματι, η επένδυση που κάναμε σχετικά πρόσφατα με την εξαγορά της πλατφόρμας λογισμικού ACE ERP και της επιχειρησιακής γραμμής του προϊόντος από την ACE Hellas ενίσχυσε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα στον κατασκευαστικό κλάδο. Θεωρούμε ότι η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να εξαντλείται στο ένα ή το άλλο μέσο ανάπτυξης καθώς η παγκοσμιοποιημένη οικονομία απαιτεί ανοικτά πλαίσια, ευρύτητα σκέψης, δημιουργικότητα και ευελιξία.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων