Η στήλη έχει μεταφέρει εδώ και καιρό την εκτίμηση υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα κινείται προς το 3% του ΑΕΠ. Κι αυτό παρά την ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησης για το πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης θα διαμορφωθεί μεταξύ 6,5 και 7 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υπερακοντίζει το πραγματικό ποσό που θα πληρώσει η χώρα για τους τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 4,8 δισ. ευρώ περίπου το 2024.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό του 2025 που ψηφίσθηκε πρόσφατα αναγράφεται το ποσό των 9 δισ. ευρώ για τόκους. Όμως, σ’ αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται ο αναβαλλόμενος τόκος ύψους 1,25 δισ. ευρώ που δεν καταβάλλεται, και κάπου 2 δισ. ευρώ για το ενδοκυβερνητικό χρέος, π.χ. repos, που όμως εμφανίζονται ως μέρος των κρατικών διαθεσίμων.
Επιπλέον, κάπου 900 εκατ. ευρώ είναι το όφελος από τις πράξεις παραγώγων (swaps) για αντιστάθμιση του επιτοκιακού κινδύνου που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Αν αφαιρεθεί από τα 9 δισ. ευρώ, το άθροισμα των ανωτέρω ποσών, το τελικό ποσό που θα καταβληθεί για τόκους είναι κοντά στα 4,8 δισ. ευρώ.
Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα κρατικά διαθέσιμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν κοντά στα 32 δισ. ευρώ φέτος έναντι 33,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023. Αυτό συμβαίνει παρά την πρόσφατη πρόωρη αποπληρωμή των διακρατικών δανείων (GLF) ύψους 8 δισ. ευρώ περίπου και την μείωση των εντόκων γραμματίων κατά 4 δισ. ευρώ. Είναι μια ακόμη απόδειξη που δείχνει πόσο καλά έχουν πάει τα κρατικά έσοδα.
Ως γνωστόν, η Eurostat, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, αποφάσισε ότι οι αναβαλλόμενοι τόκοι επι των δανείων του 2ου μνημονίου (EFSF) συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ εκ των οποίων 96 δισ. το κεντρικό δάνειο (Master), θα έπρεπε να προστεθούν στο δημόσιο χρέος αναδρομικά αντί το 2032. 'Ετσι, 12 δισ. ευρώ προστέθηκαν πέρυσι συν 1,25 δισ. ευρώ το 2024, αυξάνοντας το ονομαστικό δημόσιο χρέος της χώρας.
Πέρυσι, το ονομαστικό δημόσιο χρέος ανερχόταν σε 356 δισ. ευρώ περίπου και επομένως διαμορφώθηκε σε 368 δισ. ευρώ μετά την εκ των υστέρων παρέμβαση της Eurostat.
Με τα κρατικά διαθέσιμα να ανέρχονται σε 33,5 δισ. ευρώ περίπου στο τέλος του 2023, το καθαρό δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε σε 334,5 δισ. ευρώ μετά την αναθεώρηση για τον αναβαλλόμενους τόκους πέρυσι.
Για να υπολογισθεί το φετινό ονομαστικό χρέος θα πρέπει στα 368 δισ. ευρώ του 2023 να προστεθούν ο φετινός αναβαλλόμενος φόρος των 1,25 δισ. ευρώ, ο φετινός δανεισμός των 9,5 δισ. ευρώ και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 2,3 δισ. ευρώ περίπου.
Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αφαιρεθούν τα αποπληρωθέντα χρεολύσια ύψους 5,5 δισ. ευρώ, τα 5 δισ. ευρώ για τα έντοκα και μια ακόμη συναλλαγή και τα 8 δισ. ευρώ των διακρατικών δανείων που αποπληρώθηκαν στις 13 Δεκεμβρίου. Το ονομαστικό δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί σε 362,5 δισ. ευρώ για το 2024 σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας.
Αν αφαιρέσουμε τα εκτιμώμενα κρατικά διαθέσιμα των 32 δισ. ευρώ, το καθαρό δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 330,5 δισ. ευρώ το 2024. Συγκρινόμενο με τα 334,5 δισ. ευρώ του 2023 προκύπτει μια αξιοσημείωτη μείωση λίγων δισ. ευρώ.
Είναι μια σημαντική εξέλιξη γιατί δείχνει μείωση του χρέους σε απόλυτα νούμερα και όχι μόνο ως προς το ΑΕΠ.