To ακρωνύμιο PIGS, δηλ. τα «γουρουνάκια», δεν είναι καινούργιο. Δεν είναι ούτε καν του 21ου αιώνα.
Το ακρωνύμιο, όπως κι άλλα, έκανε την εμφάνισή του τη δεκαετία του 1970 και πιο συγκεκριμένα το 1978, για να υποδηλώσει την υποαπόδοση των οικονομιών της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας. Κάποιοι άλλοι το συνδέουν με στερεότυπα που πάνε πίσω στον χρόνο, στη Βρετανική και στην Οθωμανική αυτοκρατορία.
Μετά το 2009, όταν άρχισε να ξεδιπλώνεται η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, το ακρωνύμιο διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει την Ιρλανδία. Έτσι, το PIGS έγινε PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain).
Φυσικά, όλα αυτά αλλάζουν καθώς περνούν τα χρόνια. Λίγοι ίσως γνωρίζουν ή θυμούνται ότι στις αρχές του 21ου αιώνα, γύρω στο 2003 περίπου, αν δεν μας απατά η μνήμη, ήταν η Γερμανία και η Γαλλία οι οποίες είχαν βρεθεί σε δυσχερή δημοσιονομικά θέση.
Η Ελλάδα όπως και άλλες περιφερειακές χώρες του ευρώ τις βοήθησαν, συγκατανεύοντας πρακτικά στην παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας. Δεν διέφυγε της προσοχής κάποιων οικονομολόγων, οι οποίοι υπενθύμισαν, γράφοντας σε διεθνή έντυπα κατά την περίοδο της κρίσης στην ευρωζώνη, ότι χώρες του σκληρού πυρήνα όπως η Γερμανία είχαν επίσης παραβιάσει τους κανόνες, χωρίς καμία επίπτωση μια δεκαετία περίπου νωρίτερα.
Το 2024, οι όροι δείχνουν να αλλάζουν εκ νέου. Μια από τις λέξεις που ακούγονταν στην πρόσφατη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον ήταν το ακρωνύμιο FIGS. Αυτή τη φορά αναφερόταν στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, δηλαδή τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης. Ιδίως η Γαλλία και η Γερμανία καθώς οι επιδόσεις της ισπανικής οικονομίας είναι σχετικά καλές και μάλλον αδικείται.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι η ισπανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% φέτος και 1,9% το 2025, με την ανεργία στο 11,6% και τον πληθωρισμό στο 3,1%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται στο 3% του ΑΕΠ φέτος και το Δημ. Χρέος στο 105,5% του ΑΕΠ.
Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία προβλέπεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 0,1% φέτος και 1% το 2025, με το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1,6% του ΑΕΠ και 1,1% το 2025, την ανεργία στο 3,1% και το δημόσιο χρέος στο 63% του ΑΕΠ περίπου φέτος.
Η Γαλλία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,7% φέτος και 1,3% του χρόνου, με την ανεργία στο 7,7%-7,8% τη διετία, τον πληθωρισμό στο 2,5% και 2% αντίστοιχα και το έλλειμμα της Γεν. κυβέρνησης στο 5,3% του ΑΕΠ φέτος και 5% το 2025. Το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, με πρόβλεψη για 114% του ΑΕΠ περίπου το 2025.
Η Ιταλία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,9% και 1,1% το 2025, την ανεργία στο 7,5% φέτος, τον πληθωρισμό στο 1,6%, αλλά το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι στο 4,4% του ΑΕΠ και το Δημόσιο Χρέος στο 139% περίπου φέτος, με άνοδο στο 141% περίπου το 2025, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Δικαιολογεί η εικόνα των ανωτέρω οικονομιών τη δημιουργία του ακρωνυμίου FIGS ως ένα μπλοκ χωρών με κάποια κοινά δυσοίωνα χαρακτηριστικά;
Ίσως, για το ακρωνύμιο FIG (σύκο) χωρίς το S στο τέλος, γιατί η Ισπανία είναι συγκριτικά σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.