Όσοι έχουν διαύλους επικοινωνίας με τη Γαλλία και μιλάνε με Γάλλους πολίτες δεν θα πρέπει να εξεπλάγησαν από το αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών εκεί.
Σε ιδιαίτερες συνομιλίες τους άτομα τα οποία δεν είχαν ψηφίσει ποτέ ξανά στο παρελθόν τη Μαρίν Λε Πεν και ούτε ανήκαν στον χώρο της άκρας δεξιάς εκμυστηρεύονταν χαμηλόφωνα και εμπιστευτικά ότι θα την ψηφίσουν για πρόεδρο στις επόμενες εκλογές, που όμως αργούν.
Χθες, τους δόθηκε η ευκαιρία να το κάνουν και το Rassemblement National (RN) της Μαρίν Λε Πεν και του Ζορντάν Μπαρντελά επιβεβαίωσε τις προβλέψεις, κερδίζοντας το 31,50% της λαϊκής ψήφου στις ευρωεκλογές.
Η ακρίβεια ήταν κι εκεί θέμα. Όμως, εξίσου και ίσως πιο σημαντικά θέματα ήταν η αίσθηση ότι χάνεται ο έλεγχος με την παράνομη μετανάστευση από ισλαμικές χώρες, παρότι η Γαλλία συνδέεται με χώρες της Β. Αφρικής, και η ασφάλεια.
Ο πρόεδρος Μακρόν το περίμενε και δεν δίστασε να σηκώσει το γάντι, προκηρύσσοντας βουλευτικές εντός ολίγων εβδομάδων. Προτίμησε να ρισκάρει τώρα και να πάρει την κυβέρνηση η σκληρή δεξιά παρά να ξεχαστεί το αποτέλεσμα με το Εuro στο ποδόσφαιρο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι αυτό το καλοκαίρι. Έτσι κι αλλιώς δυσκολεύεται να περάσει μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια από τη Βουλή, στην οποία το κόμμα του δεν έχει την πλειοψηφία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να ανησυχεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα. Η ΝΔ πέρασε κάτω από την μπάρα του 33% που ο ίδιος είχε βάλει, αλλά κέρδισε και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή και μπορεί να περνάει όποιο νομοσχέδιο θέλει.
Όμως, κάποια νομοσχέδια όπως εκείνο για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών τού κόστισαν πολλές ψήφους στις ευρωεκλογές και δεν μπορούν να αλλάξουν. Από την άλλη πλευρά, η προσωπική του εικόνα διεθνώς και στην ΕΕ ειδικότερα, η οποία είχε πληγωθεί από το σκάνδαλο των υποκλοπών, βελτιώθηκε. Στο εξωτερικό διαφημίσθηκε ότι η Ελλάδα έγινε η πρώτη Ορθόδοξη χώρα που πέρασε τέτοιο νόμο.
Προφανώς, υπήρξαν κι άλλοι λόγοι που εξηγούν την πύρρειο νίκη της ΝΔ. Δεν νομίζουμε ότι υπερβάλλουμε αν πούμε ότι ο νόμος για την πυρασφάλεια προκάλεσε την οργή εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων και προφανώς εκφράσθηκε στην κάλπη μέσω αποχής ή ψήφου σε άλλα κόμματα.
Σ’ αυτούς μπορούν να προστεθούν κι άλλοι λόγοι, όπως η ακρίβεια, το μεταναστευτικό, θεσμικά θέματα, μαζί με τη φυσιολογική φθορά της εξουσίας. Όμως, ο Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν την πολυτέλεια της πολυδιάσπασης στον χώρο της κεντροαριστεράς-αριστεράς και της δεξιάς, που τους επιτρέπει να είναι κυρίαρχοι στην πολιτική σκηνή στην Ελλάδα.
Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει τσαλακωμένος από την κάλπη των ευρωεκλογών, παρότι κέρδισε, καθώς το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών τις οποίες ο ίδιος βοήθησε να καλλιεργηθούν.
Αν θα μπορέσει να κυβερνήσει με τον ίδιο τρόπο που το έκανε μέχρι σήμερα είναι ερώτημα. Κυβερνητικό ανασχηματισμό μπορεί να κάνει. Όμως, οι πολιτικές μετράνε μαζί με το ήθος και ύφος της εξουσίας. Τουλάχιστον, ο ίδιος δεν έχει το άγχος του Εμ. Μακρόν και την ανάγκη να ρισκάρει.
Υστερόγραφο: H αποχή ήταν μεγάλη στην Ελλάδα κι αλλού ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό κάτι λέει για την άποψη που πολλοί πολίτες έχουν για το εγχώριο πολιτικό σύστημα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.