Λιγότερο από 7 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, πάνω από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων είτε τρέχουν και δεν φτάνουν για να βγάλουν άκρη με τον νέο κανονισμό περί πυροπροστασίας, είτε έχουν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια, καθώς άλλοι δεν έχουν τα λεφτά και άλλοι πιστεύουν πως είναι ανεφάρμοστος.
Ο κανονισμός περί πυροπροστασίας για αστικά οικόπεδα και ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές, χορτολιβαδικές, περιαστικό πράσινο κ.λπ. υιοθετήθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2023. Ο νέος κανονισμός ενεργοποιήθηκε από τους εγκεφάλους του ΥΠΕΝ με εγκύκλιο τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να συμμορφωθούν μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα, με τους δήμους να επιβλέπουν. Εκτοτε παίρνει παρατάσεις, με την τελευταία μέσα στον Ιούνιο.
Αρκετοί θεωρούν ότι ήταν μια προσπάθεια μερικών κυβερνητικών παραγόντων του ΥΠΕΝ να δημιουργηθεί μια νέα πηγή εσόδων για τους πολιτικούς μηχανικούς και άλλα επαγγέλματα, καθώς οι νομιμοποιήσεις εκατομμυρίων αυθαιρέτων έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και δεν έχουν πλέον τη δυναμική του παρελθόντος. Από την άλλη πλευρά, μερικοί μηχανικοί δεν ήθελαν, στην αρχή τουλάχιστον, να αναλάβουν την ευθύνη.
Αλλοι, κυρίως της αντιπολίτευσης, θεωρούν ότι η κυβέρνηση θέλει να μεταβιβάσει την ευθύνη από το κράτος στους ιδιώτες για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες σε περίπτωση πυρκαγιάς και μεγάλης καταστροφής.
Σημειωτέον ότι ο κανονισμός υποχρεώνει τους πολίτες με τέτοια ακίνητα να πληρώνουν ειδικούς επιστήμονες, π.χ. πολιτικούς μηχανικούς (λες και ξέρουν από δένδρα) να τους φτιάξουν έκθεση επικινδυνότητας και τεχνική έκθεση, περιλαμβάνοντας τα μέτρα πυροπροστασίας που θα πρέπει να λάβουν όπως η περίφραξη εκτάσεων με τοίχο, αντικατάσταση ξύλινων κουφωμάτων, πλαστικές σίτες κ.λπ.
Θεωρούμε υποχρέωση κάθε πολίτη να καθαρίζει το αστικό οικόπεδο και την έκταση με το ακίνητό του, πρωτίστως για τη δική του ασφάλεια. Η πολιτεία θα μπορούσε επίσης να το απαιτήσει αφού όμως προηγουμένως η ίδια έδινε το καλό παράδειγμα καθαρίζοντας κοινόχρηστους χώρους, πάρκα κ.λπ.
Όμως, άλλο αυτό κι άλλο αυτό που επιχειρεί με τον κανονισμό πυροπροστασίας, επιβάλλοντας υποχρεωτικά νέους ΕΝΦΙΑ στα ανωτέρω ακίνητα με την υποχρεωτική έκθεση επικινδυνότητας, την τεχνική έκθεση από ειδικό επιστήμονα (sic) που ξεκινάνε από εκατοντάδες και συχνά ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ ανά ακίνητο. Πέρα από τα έξοδα για έργα πυροπροστασίας που ανέρχονται συχνά σε χιλιάδες έως πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για αλλαγές κουφωμάτων, αντικατάσταση σκεπών, τοιχία κ.λπ.
Επιπλέον, χάρη στους μανδαρίνους του ΥΠΕΝ, έχει αναπτυχθεί μια μεγάλη «μαύρη» αγορά καθαρισμού οικοπέδων. Αρκετοί αλλοδαποί και γηγενείς έχουν φτιάξει νέα συνεργεία καθαρισμού και μαζί με τα παλιά χρεώνουν εκατοντάδες ευρώ. Π.χ. για οικόπεδο 400 τ.μ. στα Γλυκά Νερά Αττικής ζητούσαν 500 ευρώ. Μάλιστα, οι τιμές καθαρισμού και αποκομιδής έχουν ανέβει λόγω της υψηλής ζήτησης, με αποτέλεσμα συνταξιούχοι και άλλοι που δεν μπορούν να τα καθαρίσουν οι ίδιοι να βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Μπορεί στο Υπουργείο Οικονομικών να λένε ότι θέλουν να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή και το «μαύρο» χρήμα, όμως οι ενέργειες του ΥΠΕΝ με τον κανονισμό πυροπροστασίας έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Με δεδομένο ότι τα έξοδα συμμόρφωσης προς τον κανονισμό πυροπροστασίας είναι μεγάλα, η πολιτεία εξωθεί πολύ κόσμο στην πώληση της περιουσίας του. Μ’ αυτό τον τρόπο θίγει όμως το συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης πήρε θέση εναντίον του κανονισμού πυροπροστασίας.
Ολα αυτά είναι μια ακόμη απόδειξη ότι το πελατειακό κράτος ζει και βασιλεύει. Κάθε ισχυρή συντεχνία προσπαθεί να κερδίσει οφέλη για τα μέλη της εις βάρος του κοινωνικού συνόλου μέσω του εκάστοτε πολιτικού βραχίονα.
Η κυβέρνηση είναι πολύ τυχερή που έχει απέναντί της τέτοια αντιπολίτευση. Με την οργή που υπάρχει σε μεγάλο μέρος του κόσμου, θα μπορούσε να βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστη έκπληξη στις κάλπες την Κυριακή των ευρωεκλογών, αν κάποιο καίριο κόμμα της αντιπολίτευσης το έκανε σημαία του. Ευτυχώς, γι’ αυτή, οι της αντιπολίτευσης ούτε ίσως θέλουν ούτε έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος στην κοινωνία.