Σ’ ένα βίντεο το οποίο έστειλε στους επενδυτές της εταιρείας του, ο Ken Fisher, o δισεκατομμυριούχος επενδυτής και ιδρυτής της Fisher Investments, τους είπε ότι οι μετοχές δεν χρειάζονται τις μειώσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα για να συνεχίσουν να κάνουν ράλι το 2024 σύμφωνα με το Business Insider.
Τις απόψεις του Fisher δεν συμμερίζεται η πλειοψηφία των επενδυτών.
Ακόμη κι αν η ΕΚΤ, Fed κ.τλ. δεν μείωσαν τα επίσημα επιτόκιά τους το 2023, καλλιέργησαν την ελπίδα ή τις προσδοκίες, αν προτιμάτε, για μειώσεις επιτοκίων φέτος. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει κάποιες μειώσεις στις τιμές καθώς είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί.
Αν όμως οι προσδοκίες των επενδυτών διαψευσθούν, το στόρι για τις προοπτικές της ΑΙ ίσως δεν είναι αρκετό για να αποσοβήσει μια ισχυρή διόρθωση της αγοράς και ενδεχομένως κάτι περισσότερο φέτος. Υπενθυμίζουμε ότι η αμερικανική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% και άνω το 2024 ενώ η οικονομία της ευρωζώνης με ρυθμό 0,8%.
Προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Πολλοί επενδυτές στις ΗΠΑ κι αλλού ποντάρουν σε στοιχήματα που θέλουν τις αγορές να παραμένουν ήρεμες τους επόμενους μήνες. Κοινώς, «σορτάρουν» την μεταβλητότητα, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο του Φεβρουαρίου του 2018.
Εκείνο το διάστημα, οι μετοχές ήταν στα υψηλά τους αλλά βούτηξαν όταν οι αποδόσεις των ομολόγων πήραν απότομα την ανηφόρα λόγω των ανησυχιών για άνοδο του πληθωρισμού και σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής με αυξήσεις επιτοκίων.
Σήμερα, πουλώντας μεταβλητότητα, οι επενδυτές ποντάρουν σε μειώσεις επιτοκίων από την Fed και την ΕΚΤ και δικαίως. Ο Τζερομ Πάουελ της Fed και η Κριστιν Λαγκάρντ της ΕΚΤ τους έχουν δώσει σοβαρό λόγο να το κάνουν καθώς παραπέμπουν η υπονοούν με τις δηλώσεις τους σε μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες.
Ουσιαστικά, η πορεία της νομισματικής πολιτικής είναι άμεσα συνυφασμένη με τον πληθωρισμό. Αν η αποκλιμάκωση συνεχισθεί και η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ εξασθενήσει, η Fed θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο τους επόμενους μήνες. Το ίδιο και περισσότερο ισχύει για την ΕΚΤ που βλέπει την οικονομία της ευρωζώνης να αγκομαχά.
Πόσο σημαντική είναι η μείωση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες για τις χρηματιστηριακές αγορές αποτυπώνεται στην έρευνα Global Investment Returns Yearbook των καθηγητών E. Dimson του Cambridge University και των Paul Marsh Mike Staunton του London Business School που διεξάγεται τα τελευταία 25 χρόνια με σπόνσορα την UBS. Από αυτό προκύπτει ότι η μείωση των επιτοκίων παρέμβασης από τις κεντρικές τράπεζες θα έπρεπε να αυξήσει τις αποδόσεις των μετοχών και των ομολόγων.
Γενικά, οι αποδόσεις των μετοχών και των ομολόγων είναι πολύ καλύτερες κατά τις περιόδους μείωσης των επιτοκίων σε σύγκριση με τις περιόδους αύξησης των επιτοκίων. Το πλεονέκτημα είναι ακόμη μεγαλύτερο σε περιόδους μείωσης των επιτοκίων αν συνυπολογισθεί ο κίνδυνος με την διαίρεση των αποδόσεων δια της μεταβλητότητας (Sharpe ratio).
Επομένως, υπάρχει σοβαρός λόγος που η επενδυτική κοινότητα αναζητά το χρονικό σημείο έναρξης των μειώσεων από τις κεντρικές τράπεζες.