Οι μέλισσες ταξιδεύουν στον πλανήτη μας για πάνω από 100 εκατ. χρόνια και έχουν κάνει πολλά για να γεμίσουν το Ανάκτορο της Ζωής. Ουσιαστικά, η εποχή των λουλουδιών ξεκίνησε όταν οι μέλισσες έγιναν επικονιαστές.
Παρ’ όλα αυτά η πρώτη μας επαφή με τις μέλισσες έγινε στις αρχές του 20ού αιώνα στην Αυστρία, όταν ο ζωολόγος και αργότερα νομπελίστας Καρλ φον Φρις μελέτησε τον χορό τους και κατάλαβε πως υπήρχε ένα μήνυμα στη χορογραφία τους. Ο χορός δεν ήταν ανούσιες σπασμωδικές κινήσεις, αλλά μια εξίσωση που επηρεάζεται από τα μαθηματικά, την αστρονομία και την αντίληψη του χώρου.
Εμείς κι οι μέλισσες ακολουθήσαμε διαφορετικές εξελικτικές πορείες. Όμως, μόνο εμείς κι αυτές (απ’ όσο ξέρουμε) δημιουργήσαμε συμβολικές γλώσσες με βάση τα μαθηματικά και την επιστήμη. Ζήσαμε μαζί τους επί χιλιετίες, χωρίς να κατανοούμε την πολυπλοκότητα της επικοινωνίας τους.
Δεν χρειάζεται να περάσει τόσος χρόνος για να κατανοήσουμε την επενδυτική λογική του 94χρονου επιχειρηματία και επενδυτή Warren Buffett, που έχει κάνει τον ίδιο έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και πολλούς άλλους ακολούθους του πλούσιους.
Ο Buffett, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Όμαχα της Νεμπράσκα από την αρχή της καριέρας του και μένει στο ίδιο σπίτι το οποίο αγόρασε τη δεκαετία του 1950, είναι ο συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμμετοχών και επενδύσεων Berkshire Hathaway.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως επενδυτή το 1956, με μια partnership -έτσι λέγονταν τότε τα hedge funds- και αρχικό κεφάλαιο της τάξης των 100 χιλ. δολαρίων. Η αμοιβή του ήταν το 25% της απόδοσης της partnership πάνω από το 6%. Το 1957, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 10,8% αλλά το fund του Buffett είχε θετική απόδοση 10,4%. Την επόμενη χρονιά, ο μεν S&P 500 ανέβηκε 43,4% ενώ του Buffet 40,9% και η προμήθεια ανήλθε σε 8,7 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με το Insider Monkey. Τη δεκαετία 1957-1966, ο μεν δείκτης S&P 500 είχε μέση ετήσια απόδοση 9,2% και του Buffett 23,5%, μετά την αφαίρεση των ετήσιων προμηθειών ύψους 5,5 ποσοστιαίων μονάδων.
Η στρατηγική του Buffett ήταν να παράγει ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 20%-30% και όχι να ρισκάρει όλα τα λεφτά του για να γίνει πλούσιος εν μια νυκτί. Το κάνει με επιτυχία τα τελευταία 65 χρόνια. Και το έκανε με στυλ. Όπως αναφέρει στο φετινό γράμμα του προς τους μετόχους της Berkshire: «... δεν θυμάμαι κάποια περίοδο από τις 11 Μαρτίου του 1942 -την ημερομηνία που αγόρασα την πρώτη μου μετοχή (σε ηλικία 12 ετών)- να μην έχω την πλειονότητα της καθαρής περιουσίας μου σε μετοχές, σε αμερικανικές μετοχές».
O Dow Jones έπεσε κάτω από τις 100 μονάδες εκείνη την μέρα το 1942 που «τράβηξε την σκανδάλη» και τώρα βρίσκεται στις 38.000 μονάδες, συμπλήρωσε. «… η αρένα στην οποία λειτουργούμε αντάμειψε και θα ανταμείβει αν κάνεις δυο σωστές επιλογές κατά τη διάρκεια της ζωής σου και αποφύγεις τα σοβαρά λάθη», σημείωσε.
Όμως, ο Buffett ανέφερε επίσης ότι η Berkshire διατηρεί μεγαλύτερο ποσό σε ρευστό απ’ ό,τι η κοινή λογική υπαγορεύει, κάνοντας αναφορά στην κατάσταση που αντιμετώπισε το 2008. Ο ίδιος παρατήρησε ότι οι αγορές εμφανίζουν συμπεριφορά καζίνο σήμερα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι έκαναν όταν ήταν νέος.
Σε μια περίοδο που αρκετοί μιλάνε για υπερτιμημένες τεχνολογικές εταιρείες και αγορές, ο «μάντης της Όμαχα» στέλνει το μήνυμα της επένδυσης σε μετοχές που αποδεδειγμένα μπορούν να προσφέρουν κέρδη μακροπρόθεσμα. Και ταυτόχρονα τη διατήρηση αρκετού ρευστού στην άκρη για τις δύσκολες στιγμές.
Είναι ένα μήνυμα του Warren Buffett προς όλους όσοι θέλουν να ακούσουν και όχι ένα μυστικό μήνυμα όπως εκείνο στον χορό των μελισσών, που μας πήρε χιλιάδες χρόνια να αποκρυπτογραφήσουμε.