Την τελευταία ημέρα της δημόσιας εγγραφής του ΔΑΑ επισκεφθήκαμε το κατάστημα μιας από τις 4 συστημικές τράπεζες για να κάνουμε εγγραφή. Δεν θυμόμαστε πότε ήταν η προηγούμενη φορά που κάναμε κάτι τέτοιο.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Κοντόπουλος μας έλυσε χθες την απορία καθώς ανέφερε ότι την προηγούμενη φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο ήταν 18 χρόνια πριν.
Η τραπεζική υπάλληλος έδειξε έκπληκτη όταν της είπα τον λόγο που ήμουν εκεί. «Καλά, τι έχετε πάθει όλοι με το Βενιζέλος;» ρώτησε χαμογελώντας. Η γυναίκα, χωρίς να το καταλάβει, είχε απαντήσει στο ερώτημα για το είδος της υποδοχής που επιφύλαξαν οι ντόπιοι επενδυτές στη δημόσια εγγραφή του ΔΑΑ.
Το χθεσινό ντεμπούτο της μετοχής του ΔΑΑ στο ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαίωσε την αίσθηση και τη λογική της επιλογής όσων διάλεξαν να συμμετάσχουν. Φυσικά, οι εγχώριοι επενδυτές κατέληξαν αναλογικά με πολύ λίγες μετοχές λόγω της μεγάλης υπερκάλυψης, με εξαίρεση τον Όμιλο Κοπελούζου, που έλαβε το 1% στη τιμή των 8,2 ευρώ.
Όμως, πιο σημαντικό είναι πως πάνω από 20 χιλιάδες εγχώριοι επενδυτές συμμετείχαν, προσβλέποντας σ’ ένα ικανοποιητικό κέρδος, έναντι ολίγων χιλιάδων σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. Εθνικής.
Για τους πιο μυημένους, το ΔΑΑ είναι ένα στοίχημα στον ελληνικό τουρισμό, όπως λέει έμπειρο στέλεχος της αγοράς. Φυσικά, κάτι μπορεί να συμβεί όπως με την Covid και να μην αποδειχθεί καλό στοίχημα. Αν όμως κάποιος πιστεύει ότι ο ελληνικός τουρισμός θα πάει καλά, τότε και το ΔΑΑ θα πάει καλά καθώς δεν έχει ανταγωνισμό στο Λεκανοπέδιο. Φυσικά, θα πρέπει να προβεί σε σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια σ’ αυτή την περίπτωση. Όμως, δεν αναμένεται να επηρεάσει σοβαρά την αναμενόμενη υψηλή μερισματική του απόδοση που είναι ένας λόγος για την επιλογή του από ξένους και Έλληνες επενδυτές.
Από τη στιγμή που ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, η επένδυση στο ΔΑΑ συνιστά εμμέσως ποντάρισμα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Όμως, δεν είναι όλα καλά. Η είδηση ότι η Κομισιόν θεωρεί προκαταρκτικά πως η ΔΕΗ έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της την περίοδο 2013-2019 δεν είναι καλή. Ακόμη κι αν η τελική απόφαση βγει σε μερικά χρόνια, θα ρίχνει τη σκιά της στη μετοχή της ΔEΗ.
Το ίδιο ισχύει για το ψήφισμα-καταπέλτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, πέρα από τις όποιες πολιτικές αντιδικίες. Οι θεσμοί, π.χ. Δικαιοσύνη, διάκριση των εξουσιών κ.λπ., αξιολογούνται από εκείνους που θέλουν να επενδύσουν σε μια ξένη χώρα. Συνιστά λοιπόν αρνητική εξέλιξη για τη χώρα.
Και φυσικά ελπίζουμε να μην έχουν δίκιο οι φήμες που θέλουν το ΥΠΟΙΚ να σκέφτεται να μεταθέσει πιο πίσω χρονικά τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, μετά την πρώτη αναβολή του ενός μηνός. Είναι μια ιστορία που ξεκίνησε γύρω στο 2012 αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί για διάφορους λόγους. Ο πιο σημαντικός λόγος μη υλοποίησης του πρότζεκτ προ πολλού είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Αν το ΔΑΑ είναι ένα στοίχημα στην πορεία του τουρισμού και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας, η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι στοίχημα για ένα πιο δίκαιο μοίρασμα των δημοσιονομικών βαρών.