Η Ελλάδα είναι μια από τις 40-50 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη παρά την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Όμως, ο τρόπος λειτουργίας του κράτους παραπέμπει σε αρκετά φτωχότερες χώρες.
Με νέα ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών χθες πληροφορηθήκαμε ότι οι έλεγχοι στις παραλίες συνεχίσθηκαν, ξεπερνώντας τους 1300 το διάστημα 8-11 Αυγούστου με τις παραβάσεις να ξεπερνούν τις 400 παρά την δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα. Είχαν προηγηθεί πάνω από 900 έλεγχοι το διάστημα 21 Ιουλίου-7 Αυγούστου με πάνω από 300 παραβάσεις. Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι η εντολή για ένταση των ελέγχων δόθηκε από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη προς τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.
Είναι λοιπόν εύλογο να αναρωτιέται κανείς. Έπρεπε να δώσει εντολή ο Χατζηδάκης για να γίνονται εντατικοί έλεγχοι στις παραλίες από τις 21 Ιουλίου όταν υπάρχουν καταγγελίες για τις αυθαιρεσίες ιδιωτών και «επιχειρηματιών» με την ανοχή των δημοτικών αρχών όλο το καλοκαίρι; Οι επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας τι έκαναν και γιατί διατηρούνται στη θέση τους αν δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους; Προφανώς, οι τελευταίοι θεωρούσαν ότι τα μπάνια προηγούνται, παρότι αυτή είναι μια από τις δουλειές για την οποία πληρώνονται.
Το ίδιο ισχύει ασφαλώς για τις πολυδιαφημισμένες αποβάσεις των φοροελεγκτών στα νησιά κάθε καλοκαίρι ή την ανάκληση των αδειών των πυροσβεστών όταν ξεσπάσουν μεγάλες φωτιές. Λες και δεν ξέρουν οι αρμόδιοι ότι στην Ελλάδα ξεσπούν συνήθως μεγάλες φωτιές το καλοκαίρι και επομένως σχεδόν όλη η δύναμη θα έπρεπε να είναι σε επιφυλακή εκείνη την περίοδο.
Χθες, είχαμε επίσης ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα με αφορμή την δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Ν. Φιλαδέλφεια. Σε οποιαδήποτε άλλη σοβαρή Δυτική χώρα, ο αρμόδιος υπουργός και οι επικεφαλής της ΕΛΑΣ θα είχαν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας. Εδώ δεν συνέβη τίποτε από όλα αυτά. Αντίθετα, ο κ. Οικονόμου παραβρέθηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου με τον επικεφαλής της ΟΥΕΦΑ για την οπαδική βία σαν να μην συμβαίνει τίποτε και μάλιστα πρότεινε (παρότι αναρμόδιος πλέον) να γίνουν αλλαγές στη διαιτησία για να εκληφθεί το φαινόμενο. Είναι ο ίδιος που υπονόησε ότι είναι δύσκολο να δουλεύουν πλήρως οι αρμόδιες υπηρεσίες τον Αύγουστο σε μια τουριστική χώρα, όπως η Ελλάδα.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η αστυνομία θα αναλάβει την αστυνόμευση των προβληματικών θυρών στα γήπεδα. Όμως, οι ομάδες είναι ανώνυμες εταιρείες (ΠΑΕ). Επομένως, η διάθεση αστυνομικών που πληρώνονται από τους φορολογούμενους γι’ αυτό το σκοπό θα έπρεπε να χρηματοδοτείται από τις ΠΑΕ δηλ. τον συνεταιρισμό τους. Όπως άλλωστε και ο καθαρισμός όλων των δρόμων από γκραφίτι και η αντικατάσταση των πινακίδων που έχουν βανδαλιστεί από τους φανατικούς οπαδούς τους σ’ ολόκληρη την επικράτεια. Δυστυχώς, δεν ακούσαμε τίποτε τέτοιο.
Τα ανωτέρω θα έπρεπε να είναι αυτονόητα αλλά στην Ελλάδα, την χώρα του Αριστοτέλη, δεν είναι. Ανεχόμαστε λοιπόν και διαιωνίζουμε νοοτροπίες που εξυπηρετούν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα εις βάρος του συνόλου. Όμως, η σύγχρονη ελληνική ιστορία θα έπρεπε να μας διδάξει ότι οι εποχές των παχέων αγελάδων στην οικονομία δεν διαρκούν για πάντα και συνήθως τις διαδέχονται οι εποχές των ισχνών αγελάδων.