Ο πληθωρισμός λειτουργεί σαν τον φόρο που μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα. Ο υψηλός διψήφιος πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι χειρότερος γιατί πλήττει τα φτωχότερα νοικοκυριά που ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος τους του εισοδήματος τους για διατροφή.
Ως γνωστόν, ο ετήσιος πληθωρισμός των τροφίμων ανέβηκε 12,2% τον Ιούλιο στην Ελλάδα, καταγράφοντας την πρώτη αύξηση από τον περασμένο Δεκέμβριο. Δεν εκπλήσσει λοιπόν που ο εθνικός πληθωρισμός αυξήθηκε 2,5% τον περασμένο μήνα από 1,8% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση.
Η κάθετη μείωση του ονομαστικού πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την πτώση των τιμών της ενέργειας. Την τελευταία φορά που ο πληθωρισμός των τροφίμων ήταν μονοψήφιος, το ημερολόγιο έδειχνε Μάρτιος του 2022 και δεν μιλάμε για χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό αλλά για 8,1%.
Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος είχε δηλώσει ότι δεν ήταν αισιόδοξος στο θέμα της μείωσης του πληθωρισμού στα τρόφιμα στη χώρα μας. Αν σήμερα ρωτήσει κάποιος άλλους ομολόγους του θα διαπιστώσει ότι συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό την απαισιόδοξη άποψή του.
Η άνοδος της τιμής της βενζίνης προς τα τέλη Ιουλίου έχει ενισχύσει αυτή την εντύπωση. Αν σ’ αυτή προσθέσουμε την κατακόρυφη άνοδο της τιμής του ελαιολάδου λόγω μεγάλη μείωσης της παραγωγής στην Ισπανία κι αλλού, τις αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων, την απαγόρευση των εξαγωγών άσπρου ρυζιού (μη μπασμάτι) από την Ινδία, τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως, το ηλιέλαιο κτλ.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε εκτιμήσει ότι «η διαταραχή της αλυσίδας των τροφίμων από την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έβγαλε στην επιφάνεια διάφορους παράγοντες, οι οποίοι είναι σταθεροί και μακροχρόνιοι και δεν πρόκειται να λυθούν σύντομα…δεν είμαι αισιόδοξος στο πόσο σύντομα θα έχουμε μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων» σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Γκίτση στο Euro2day.gr.
Αναφερόμενος στους παράγοντες, ο επιχειρηματίας αναφέρθηκε στη κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τις σοδειές ανά τον κόσμο, την έλλειψη εργατών γης και τον ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών της Κίνας και της Ινδίας που καταναλώνουν περισσότερο κρέας. Για τους ανωτέρω λόγους, ο κ. Θεοδωρόπουλος εκτίμησε ότι θα αργήσει να επέλθει ισορροπία παγκόσμιας ζήτησης και προσφοράς στα τρόφιμα και οι τιμές των πρώτων υλών δεν θα επανέλθουν στα επίπεδα που βρίσκονταν.
Επιπλέον, αναφερθείς στο ρόλο των κερδών των επιχειρήσεων, ο ίδιος τόνισε ότι εισηγμένες επιχειρήσεις και πολυεθνικές δεν μπορούν να το κάνουν γιατί αισθάνονται την πίεση των αγορών να αυξήσουν τα κέρδη τους. Φυσικά, υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας καθώς επιχειρήσεις με επαρκή αποθέματα, π.χ. αλεύρων, σπεύδουν να αυξήσουν τις τιμές για να επωφεληθούν.
Εύκολη λύση στο πρόβλημα του πληθωρισμού των τροφίμων δεν υπάρχει. Το καλάθι της νοικοκυράς, οι επιδοτήσεις μέσω market pass και ο περιορισμός του μικρού περιθωρίου κέρδους σε κάποια αγαθά αμβλύνουν κάπως το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα για κάποια νοικοκυριά αλλά αφενός δεν το αντιμετωπίζουν ριζικά, αφετέρου ενέχουν αδικίες καθώς το market pass εισπράττουν πολλοί φοροφυγάδες. Οι αυξήσεις μισθών επίσης συμβάλλουν παρότι υπολείπονται αρκετά του πληθωρισμού σε πολλές περιπτώσεις.
Το σκηνικό δεν είναι καλό και ο κίνδυνος να επηρεασθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες σε μόνιμη βάση αυξάνεται καθώς ο καιρός περνά και ο κόσμος βλέπει τις τιμές στα ράφια των καταστημάτων να αυξάνονται.
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μάλλον θα δικαιωθεί.