Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος είχε δηλώσει κάποτε ότι πείρα είναι το όνομα που δίνουμε στα λάθη μας. Για τους προτεστάντες, τα λάθη θα πρέπει να τιμωρούνται. Για τους Έλληνες υπάρχει η μετάνοια αν προηγουμένως αναγνωρίσουν τα λάθη τους. Ίσως, γι’ αυτό τους είναι ευκολότερο να τα επαναλάβουν.
Τα ανώτατα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛΑΣ ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία. Σε άλλη σοβαρή Δυτική χώρα, οι συνάδελφοί τους θα είχαν την ευθιξία να υποβάλλουν την παραίτησή τους αμέσως μετά το φιάσκο με τους χούλιγκαν της Δυναμό Ζάγκρεμπ οι οποίοι διέσχισαν με φάλαγγα αυτοκινήτων την μισή χώρα, ήρθαν στην Αθήνα, πήραν το μετρό και πήγαν να τραμπουκίσουν και να δολοφονήσουν στη Ν. Φιλαδέλφεια. Πολύ περισσότερο όταν είχαν ειδοποιηθεί από την Ιντερπολ, άλλες χώρες (Κροατία, Μαυροβούνιο) και υπήρχε απαγόρευση μετακίνησης οπαδών από την ΟΥΕΦΑ. Κι αν αυτοί δεν είχαν την ευθιξία, ο προϊστάμενος τους, δηλ. ο πρωθυπουργός στη προκειμένη περίπτωση, θα έπρεπε να τους αποπέμψει. Όμως, στην Ελλάδα την πληρώνουν οι υφιστάμενοι, π.χ. οι τροχονόμοι.
Η Ελλάδα, αν θυμόμαστε καλά, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αστυνομικών κατά κεφαλή στην ευρωζώνη και όμως, η αίσθηση που υπάρχει στον κόσμο είναι πως δεν υπάρχει καλή αστυνόμευση. Κοινώς, η ΕΛΑΣ δεν κάνει καλή δουλειά.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι όπως λέει ο λαός. Όταν τα κριτήρια επιλογής των επικεφαλής δεν είναι αξιοκρατικά αλλά κομματικά και διαπροσωπικά είναι επόμενο αυτό να διαχέεται σ’ όλη την πυραμίδα. Όταν η εκπαίδευση δεν είναι επαρκής, το κράτος τους στερεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις και οι νεοεισερχόμενοι το βλέπουν ως μια εξασφάλιση στο Δημόσιο είναι επόμενο να υπάρχουν τέτοιες επιχειρησιακές αποτυχίες. Το ίδιο συμβαίνει εδώ και καιρό στην Εγνατία Οδό όπου οικογενειάρχες έχασαν τη ζωή τους επειδή διακινητές παράνομων μεταναστών πάνε αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας, σκορπώντας τον φόβο στους κατοίκους. Το ίδιο συμβαίνει επίσης με την άσκοπη ρίψη δακρυγόνων σε διάφορες συγκεντρώσεις ή την καθυστερημένη εμφάνιση τους σε περιπτώσεις κλοπών κ.τλ.
Είναι επόμενο όλα αυτά να επισκιάζουν τις όποιες επιτυχίες η ΕΛΑΣ έχει να επιδείξει σε άλλους τομείς. Το συμπέρασμα είναι απλό. Η ΕΛΑΣ χρειάζεται πλήρη αναδιάρθρωση αλλά δεν μπορούν και δεν πρέπει να την κάνουν όσοι προέρχονται από την ίδια στάνη. Η υιοθέτηση των καλύτερων διεθνών πρακτικών, προσαρμοσμένων στα ελληνικά δεδομένα συνεπάγεται όχι μόνο την εισαγωγή νέων τεχνολογιών αλλά και την υιοθέτηση των κατάλληλων δομών και διαδικασιών με την ανάλογη εκπαίδευση του προσωπικού.
Αν η ιστορία με την δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ γίνει αφορμή για να γίνουν όλα αυτά, οι χούλιγκαν της Δυναμό Ζάγκρεμπ θα μπορούσαν να έχουν κάνουν κάποιο καλό γιατί ανέδειξαν ένα μεγάλο πρόβλημα με τους Έλληνες συνεργούς τους. Όμως, αμφιβάλλουμε, γνωρίζοντας τις βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες, πρακτικές και συμφέροντα.
Αρκετοί καλοί φίλοι μας έχουν επισημάνει στο παρελθόν ότι τα κείμενά μας για τα οικονομικά διαπνέονται συχνά από απαισιοδοξία. Έχουν δίκιο. Όμως, η ιστορία με το φιάσκο της ΕΛΑΣ δείχνει γιατί αυτό συμβαίνει. Καλή η μετάνοια για τα λάθη που έγιναν, αλλά καλύτερη η τιμωρία αν δεν θέλουμε να επαναληφθούν.