Η ιστορία που ακολουθεί ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και γίνονταν τα τελευταία έργα για την επικάλυψη του Ιλισού ποταμού.
Μια Κυριακή, το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Καραμανλή περνούσε από τη διασταύρωση Βουλιαγμένης και Καλλιρρόης στην Αθήνα όπου γίνονταν έργα, πηγαίνοντας στην ταβέρνα Ψαρόπουλος στη Γλυφάδα. Ο Καραμανλής ζήτησε να σταματήσει το αυτοκίνητό του, κατέβηκε κάτω και απαίτησε να δει τον επιβλέποντα μηχανικό. Ο τελευταίος έφθασε γρήγορα και άκουσε τον Καραμανλή να του λέει, πάνω-κάτω όπως μας το μετέφεραν: «Κοίταξε να δεις, θα ξαναπεράσω με το αυτοκίνητο από εδώ την άλλη Κυριακή και αν δεν έχουν τελειώσει τα έργα θα σας διώξω όλους». Τις επόμενες μέρες, το εργοτάξιο δούλευε με 3 ή 4 βάρδιες των 8 ωρών για να ολοκληρώσει τα έργα μέχρι την επόμενη Κυριακή, όπως κι έγινε.
Δεν είναι ασφαλώς το μοναδικό περιστατικό. Όπως μας έλεγε πρόσφατα ο Νέστορας της εκλογολογίας στη χώρα μας, ο κ. Δρυμιώτης, το αποτέλεσμα των εκλογών του 1977 καθυστέρησε να βγει και γι’ αυτό σχηματίσθηκε κυβέρνηση σχεδόν μια εβδομάδα αργότερα. Αυτό δεν άρεσε στον Καραμανλή και με τον χαρακτηριστικό του τρόπο έδωσε εντολή να μην επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό στις επόμενες εκλογές και να χρησιμοποιηθούν κομπιούτερ (!) γι’ αυτό τον σκοπό, όπως θυμόταν ο κ. Δρυμιώτης. Πράγματι, οι εκλογές του 1981 έγιναν με τη χρήση πρωτοποριακών μεθόδων για την εποχή και τα αποτελέσματα βγήκαν γρήγορα.
Αναφερθήκαμε στα ανωτέρω περιστατικά -υπάρχουν κι άλλα- που δείχνουν πως πράγματα που φαίνονται ακατόρθωτα ή τουλάχιστον πολύ δύσκολα, μπορεί να υλοποιηθούν αν υπάρχει ηγεσία. Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά ακούγοντας χθες σε ένα σάιτ απόσπασμα της συνέντευξης που έδωσε ο νέος ΥΠΟΙΚ Κωστής Χατζηδάκης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και όσα είπε για τη φοροδιαφυγή.
Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι «για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δίνουμε έμφαση στη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Πρόκειται για μια καινοτομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με κάποια τεχνική δυσκολία. Είμαστε αποφασισμένοι όμως να το εφαρμόσουμε…». Τοποθέτησε μάλιστα την υλοποίηση τους πρώτους μήνες του 2024.
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι δεν αμφισβητούμε την πρόθεση του κ. Χατζηδάκη, ενός ήπιου πολιτικού, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Επιπλέον, θα στοιχηματίζαμε ότι είχε μιλήσει με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες πριν βγει να μιλήσει για τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την «καινοτομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Αν όμως στη θέση του κ. Χατζηδάκη ήταν ο Κ. Καραμανλής, είμαστε βέβαιοι ότι θα το χειριζόταν διαφορετικά. Ο τελευταίος θα ζητούσε πιθανόν εξηγήσεις γιατί η σύνδεση δεν έχει ολοκληρωθεί μετά από τόσα χρόνια και θα έδινε εντολή να τελειώσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, που οι αρμόδιοι θα έχαναν τον ύπνο τους για να μη χάσουν τη θέση τους. Και φυσικά δεν θα μιλούσε για ευρωπαϊκή καινοτομία, από τη στιγμή που σε άλλες χώρες το θέμα έχει επιλυθεί προ καιρού. Ούτε, φυσικά, θα προέτρεπε τους φορολογούμενους να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις εγκαίρως, γιατί το market pass δίνεται με βάση τις νέες δηλώσεις.
Για να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή χρειάζεται πολιτική βούληση και ηγεσία.