Θα θέλαμε να είμαστε ειλικρινείς. Το ΕΣΥ μπορεί να βελτιωθεί αισθητά αλλά δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε μετά από συζητήσεις που είχαμε με γιατρούς του ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα αλλά και άλλους.
Η υγεία είναι ο μεγαλύτερος πλούτος του ανθρώπου. O δισεκατομμυριούχος Steve Jobs, συνιδρυτής της Apple, το συνειδητοποίησε με τον πιο οδυνηρό τρόπο όταν αρρώστησε από καρκίνο. Μια γενετική ασθένεια, η οποία είναι απόρροια της συσσώρευσης λαθών κατά την αντιγραφή του DNA μετά από κάθε διαίρεση των κυττάρων μας σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες και μόλις στο 5% κληρονομική.
Δεν νομίζουμε ότι θα διαφωνούσε κάποιος με την αρχή ότι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.
Στην Ελλάδα συζητάμε συχνά τι πρέπει να γίνει για να αναβαθμισθεί ριζικά το ΕΣΥ και το πρώτο πράγμα που μπαίνει πάνω στο τραπέζι από πολιτικά κόμματα είναι η έξτρα χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χωρίς να παραβλέπουμε την ανάγκη για την ανανέωση των ιατρικών μηχανημάτων, την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρών κ.τ.λ., η επιπρόσθετη κρατική χρηματοδότηση είναι μέρος της λύσης. Δεν είναι η λύση.
Όταν οι διοικητές και υποδιοικητές των δημοσίων νοσοκομείων είναι είτε πολιτικά πρόσωπα (αποτυχημένοι πολιτευτές), είτε άνθρωποι των πολιτικών κομμάτων εξουσίας που έχουν διορισθεί για να κάνουν τα ρουσφέτια εκείνων που τους διόρισαν, τι να σου κάνει η έξτρα χρηματοδότηση. Όταν βάζεις δασκάλους ως διοικητές νοσοκομείων επειδή είναι κομματικά στελέχη για να τους βολέψεις, ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα;
Το κρίσιμο θέμα εδώ είναι τα κριτήρια και οι διαδικασίες επιλογής αυτών των ανθρώπων όπως ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Εξυπακούεται ότι δεν θα μπορέσει το ΕΣΥ να προσελκύσει υψηλού επιπέδου ανθρώπους με εμπειρία και ικανότητες αν δεν τους πληρώνει ανάλογα. Ακόμη κι η αύξηση των μισθών των γιατρών, νοσηλευτών κ.τ.λ. δεν είναι αποκλειστικά θέμα χρηματοδότησης. «Οι αγαπητοί συνάδελφοι γνωρίζουν ότι οι γιατροί σε άλλες χώρες παίρνουν πολύ υψηλότερους μισθούς αλλά υπόκειται σε αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών,» τόνισε μια γιατρός του ΕΣΥ.
«Στις ΗΠΑ, οι γιατροί λαμβάνουν μεν πολύ υψηλότερες αποδοχές αλλά κάθε 4 χρόνια γίνεται επαναπιστοποίηση τους με κριτήρια και εξετάσεις. Πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ειδικότητά τους και να ενημερώνονται. Εδώ διαβάζουν ελάχιστοι.» Αν μιλήσει κάποιος στην Ελλάδα για επαναπιστοποίηση των γιατρών κάθε λίγα χρόνια και την συνδέσει με μεγάλες αυξήσεις αποδοχών θα τον περάσουν γενεές δεκατέσσερις συνδικαλιστές και άλλοι.
Προφανώς, η έξτρα χρηματοδότηση του ΕΣΥ χρειάζεται και θα βοηθήσει. Αν όμως δεν συνοδευθεί από αλλαγή των δομών, της κουλτούρας και την επιβολή της διαφάνειας, δηλ. ξεβόλεμα, το αποτέλεσμα θα είναι φτωχό. Θα επανέλθουμε.
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.