Οι χώρες της Δύσης με υψηλό βιοτικό επίπεδο διαφέρουν σε αρκετά πράγματα από τις χώρες με χαμηλό, που συχνά χρεωκοπούν. Αν υπάρχει ένα πράγμα που τις κάνει να ξεχωρίζουν, είναι ο χαμηλός βαθμός διαφθοράς. Απάτες, δωροδοκίες και παραβιάσεις του νόμου γίνονται κι εκεί, όμως οι θεσμοί λειτουργούν, οι κανόνες ισχύουν για όλους και αν σε πιάσουν να παρανομείς, θα υποστείς τις συνέπειες. Αντίθετα, στις χώρες με χαμηλές οικονομικές επιδόσεις, οι θεσμοί δεν λειτουργούν καλά και ο βαθμός της διαφθοράς στην πολιτική σκηνή, στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, στον επιχειρηματικό κόσμο και γενικότερα στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, είναι υψηλός.
Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά, διαβάζοντας για το κύκλωμα των αστυνομικών και άλλων που ήταν αναμεμειγμένοι σε κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων επί χρόνια, με σκοπό να βγάλουν πολλά «μαύρα» λεφτά. Και κατόπιν μας ήλθαν στο νου οι αντιδράσεις που υπάρχουν κάθε φορά που κάποιοι, όπως η στήλη, επιχειρηματολογούν υπέρ του δραστικής μείωσης του ορίου των ρευστών, π.χ. 50 ευρώ, ανά συναλλαγή στην Ελλάδα, για να «πιαστούν» μη δηλωθέντα εισοδήματα.
Όμως, η σημερινή αναφορά στη διαφθορά σχετίζεται μ’ ένα άλλο θέμα. Τα τεστ γενικότερα και τα rapid tests ειδικότερα.
Αναμφισβήτητα, ο ρόλος των διαγνωστικών τεστ είναι σημαντικός για τον έλεγχο της πανδημίας. Μ' αυτό κατά νου, η κυβέρνηση ζήτησε πριν κάνα δίμηνο, αν θυμόμαστε καλά, από τους ανεμβολίαστους που πάνε για δουλειά, κάνοντας δύο rapid tests την εβδομάδα σε ιδιωτικoύς φορείς και πληρώνοντας ένα αντίτιμο έως 10 ευρώ ανά τεστ. Σκοπός της κίνησης ήταν η άσκηση οικονομικής πίεσης για να εμβολιασθούν. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, αυτός ο στόχος δεν επιτεύχθηκε. Σχετικά μικρός αριθμός ανεμβολίαστων άλλαξε άποψη ενώ ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων αυξήθηκε. Μάλιστα, λίγες δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων δεν μπήκαν καν στον κόπο να κάνουν τα τεστ, νομίζοντας ότι δεν θα εντοπισθούν. Αυτό προφανώς οδήγησε πρόσφατα σε αλλαγή στρατηγικής με υποχρεωτικό εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών.
Οι ανεμβολίαστοι μπορεί να μην πείστηκαν , όμως πολλοί άλλοι έβγαλαν και βγάζουν πολλά λεφτά, ένα μέρος των οποίων ενδεχομένως δίνεται κάτω από το τραπέζι. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ο ημερήσιος αριθμός των rapid tests υπερτριπλασιάσθηκε, φθάνοντας τις 150 με 200 χιλιάδες από κάπου 40-50 χιλιάδες την περασμένη Άνοιξη. Με δεδομένο ότι η χονδρική τιμή του rapid test είναι 1,5 με 2 ευρώ, το ημερήσιο κέρδος είναι τεράστιο, ακόμη κι αν ληφθούν υπόψη οι εκπτώσεις τύπου «στα 3 τεστ το ένα δωρεάν» ή για αυξημένο αριθμό τεστ που προσφέρουν και συνυπολογισθούν τα όποια κόστη. Με ενδεικτική μέση τιμή λιανικής πώλησης τα 7 ευρώ ανά τεστ, ο ημερήσιος τζίρος σ’ όλη τη χώρα πρέπει να φθάνει τις 750 χιλ. ευρώ με 1 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για δεκάδες εκατ. ευρώ, ορισμένα εκ των οποίων πιθανόν δεν δηλώνονται, από τότε που ξεκίνησε η ιστορία. Και φυσικά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την εποχή που οι διενεργούντες τέτοια τεστ έλεγαν πως δεν βγαίνουν, αν δεν χρέωναν τουλάχιστον 20-25 ευρώ το κεφάλι.
Αρκετοί ίσως έχετε δει φαρμακεία στο κέντρο της Αθήνας με κόσμο να περιμένει στην ουρά για να κάνει rapid test. Από την άλλη, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υπήρξαν κι άλλοι φορείς όπως το φαρμακείο στην Ξάνθη με πελάτες στρατιωτικούς και αστυνομικούς, που πιάστηκε στα πράσα να παίρνει λεφτά για τεστ-μαϊμού. Σημειωτέον ότι σ’ άλλες χώρες της ευρωζώνης, π.χ. Γαλλία, το rapid test δεν θεωρείται αξιόπιστο και γι’ αυτό δεν είναι αποδεκτό. Σου ζητάνε λοιπόν να παρουσιάσεις αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) για να εργασθείς, αν είσαι ανεμβολίαστος. Τιμολογείται στα 44 ευρώ (αν δεν κάνω λάθος) ενώ στην Ελλάδα χρεώνουν συνήθως 60 ευρώ.
Όμως, εδώ έχουμε τα rapid tests που πολλοί βγάζουν καλά λεφτά.