Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Βουλγαρία έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο του 2021 καθώς τα κόμματα απέτυχαν να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Την Κυριακή, η γείτονα έχει κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές, καθότι ο πρόεδρος εκλέγεται απευθείας από τον λαό.
Δεν ξενίζει λοιπόν που η υπηρεσιακή ή μεταβατική κυβέρνηση, όπως αποκαλείται εκεί, απέφυγε να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα είχαν πολιτικό κόστος για τον έλεγχο της πανδημίας στη χώρα.
Για μια χώρα με πληθυσμό 7 εκατ. περίπου, οι 25.555 θάνατοι και οι 634 χιλ. κρούσματα συνολικά δεν είναι λίγα.
Η αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, η οποία αποτυπώνεται στο 22% περίπου του γενικού πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δεν είναι τυχαία.
Αντανακλά την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης της μεγάλης μάζας του κόσμου στους θεσμούς, είτε πρόκειται για την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, τους πολιτικούς, τους γιατρούς κ.λπ., σύμφωνα με κατοίκους της γείτονος.
Δεν είναι τυχαίο να ακούει κάποιος πολίτες της χώρας να ισχυρίζονται ότι οι γιατροί απέτρεπαν πολύ κόσμο να εμβολιασθεί για δικούς τους οικονομικούς λόγους.
Δεν εκπλήσσει λοιπόν όταν οι θεωρίες συνωμοσίας πίσω από το εμβόλιο σε μια τέτοια χώρα κυριαρχούν.
Φυσικά, η συζήτηση στην Ελλάδα για την εγκυρότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού από τη Βουλγαρία μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τους χιλιάδες Έλληνες που έκαναν το εμβόλιο εκεί και άλλους που μετέβησαν εκεί από τη Σερβία κ.λπ. να κάνουν τα δυτικά εμβόλια νωρίς φέτος.
Από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι τα πιστοποιητικά της Βουλγαρίας είναι έγκυρα, αλλά κάποιοι ιδιώτες γιατροί τα εξέδωσαν χωρίς να κάνουν τα εμβόλια. Αντίθετα, όσο πιστοποιητικά εκδόθηκαν από νοσοκομεία και εμβολιαστικά κέντρα είναι απολύτως έγκυρα.
Αν όμως η Βουλγαρία είναι παράδειγμα χώρας της οποίας οι κάτοικοι δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς, το αντίθετο συμβαίνει στη Σουηδία.
Η σκανδιναβική χώρα έγινε αντικείμενο μελέτης αλλά και έντονης κριτικής κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Κι αυτό γιατί θεωρήθηκε ότι η επιδημιολογική πολιτική της επιδίωκε την επίτευξη ανοσίας της αγέλης για να μην υποστεί οικονομικό πλήγμα.
Η αλήθεια είναι ότι τα νούμερα ήταν άσχημα, με χιλιάδες νεκρούς. Ομως, αυτό οφειλόταν περισσότερο στους Σουηδούς που επέστρεψαν από διακοπές στις Αλπεις και διέσπειραν τον ιό στα σπίτια, τα γηροκομεία κι αλλού. Οπως κι οι ταξιτζήδες μεσανατολίτικης προέλευσης, που είχαν συνήθως πολυπληθείς οικογένειες και έμεναν σε μικρά σπίτια, με αποτέλεσμα την διάδοση του ιού.
Σήμερα, η Σουηδία, που έχει λίγο μικρότερο πληθυσμό από την Ελλάδα, έχει 703 κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο το τελευταίο 7ήμερο, είχε 8 νέους θανάτους προχθές, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από Covid-19 να ανέρχεται σε 15.065.
Αντίθετα, στην Ελλάδα, οι θάνατοι ανέρχονται σε πάνω από 16.400 και δυστυχώς όλα δείχνουν πως η ψαλίδα με τη Σουηδία θα ανοίξει ακόμη περισσότερο εις βάρος μας.
Εν μέρει, η διαφορά ίσως οφείλεται στους εμβολιασμούς. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στον πληθυσμό ανέρχεται σε 60% ενώ στη Σουηδία ξεπερνά το 67%.
Από εκεί και πέρα, η νοοτροπία και η συμπεριφορά των Σουηδών ίσως εξηγεί την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα τους.
Οι Σουηδοί έχουν εμπιστοσύνη στους κρατικούς θεσμούς και ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ιθυνόντων.
Μπορεί να μη φορούσαν τόσο πολύ μάσκες όσο στην Ελλάδα, όμως κρατούσαν τις αποστάσεις. Μάλιστα, ενίοτε, αστειεύονται πότε θα τερματισθεί το μέτρο της απόστασης του 1,5 μέτρου για να επανέλθουν στο φυσικό τους, δηλ. τα 3 μέτρα.
Αναμφίβολα, ο λαός και η κυβέρνηση κάθε χώρας έχουν τους δικούς τους τρόπους συμπεριφοράς, κουλτούρας, σεβασμού στους θεσμούς.
Με τις νέες ημερήσιες μολύνσεις στην Ελλάδα να βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ και τον αριθμό των θανάτων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τη Σουηδία σε αυτό το μέτωπο δείχνει να διευρύνεται.
Η Ελλάδα απομακρύνεται από τη Σουηδία και αρχίζει να έρχεται πιο κοντά στη Βουλγαρία, παρότι βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση και απέχει πολύ για να τη φτάσει.