Πριν από μερικά χρόνια, μια παρέα φίλων συζητούσε για διάφορα θέματα και σε κάποιο σημείο θίχτηκε το θέμα των τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια. Τότε, ο πρώην οικονομικός διευθυντής μιας μεγάλης εταιρείας επί δεκαετίες, πήρε τον λόγο και άφησε τους υπολοίπους άφωνους, λέγοντας ότι «δεν ξέρετε πόσα λεφτά είχα δώσει από το ταμείο της εταιρείας σε βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για να περνούν τροπολογίες», κουνώντας το κεφάλι του. Μπορεί να μην είχε σχέση, όμως το σχόλιο και η πρακτική μάς έφεραν τότε στο νου έναν πρώην βουλευτή που ανήκε στο νυν κυβερνών κόμμα και καταδικάσθηκε για δωροδοκία για μια τροπολογία που είχε καταθέσει.
Όμως, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες τροπολογίες μπαίνουν σε άσχετα νομοσχέδια για ψηφοθηρικούς λόγους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες ομάδες πίεσης. Με δεδομένο ότι η φάμπρικα είναι γνωστή, θα περίμενε κανείς ότι θα λαμβάνονταν μέτρα για να κλείσει το παράθυρο τέτοιων (ν)τροπολογιών. Όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ούτε επί της προηγούμενης κυβέρνησης ούτε επί της τωρινής.
Στην κατηγορία των τροπολογιών που κατατίθενται για να ευνοήσουν συγκεκριμένες ομάδες, θεωρούμε ότι ανήκει κι εκείνη που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως για το χάρισμα των χρεών των ασυνεπών πανεπιστημιακών, δηλ. εκείνων που δεν απέδιδαν, ως όφειλαν, στα πανεπιστήμια ποσοστό των εσόδων τους από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος. Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η τροπολογία έρχεται σε συνέχεια παλαιότερης, του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος είχε πρακτικά διαγράψει μέσω ευνοϊκότερου επανυπολογισμού τα 2/3 των συσσωρευμένων οφειλών των ασυνεπών πανεπιστημιακών της περιόδου 1999-2017. Σ’ αυτό το πλαίσιο, μείωσε το ποσοστό των εσόδων που πρέπει να αποδίδουν οι πανεπιστημιακοί στο 7% επί των καθαρών εσόδων από το 2018 έναντι 7% επί των ακαθάριστων εσόδων τη διετία 2016-2018 και 15% επί των ακαθάριστων εσόδων από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 έως το 2011.
Η κα Κεραμέως είναι επίσης γαλαντόμος και έρχεται να διαγράψει το σύνολο των εναπομεινάντων χρεών της περιόδου 1999-2009. Μ’ αυτό τον τρόπο, αφενός, στερεί πόρους από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα από την εποχή των παχέων αγελάδων, αφετέρου, και πιο σημαντικό, επιβραβεύει τους ασυνεπείς πανεπιστημιακούς και εμμέσως χαρακτηρίζει κορόιδα τους συνεπείς.
Αν τα λεφτά ήταν δικά της ή δικά του, ο κάθε υπουργός θα μπορούσε να τα κάνει ό,τι ήθελε, αν και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα τα χάριζε. Τώρα, που διαχειρίζεται τα λεφτά των άλλων, είναι γενναιόδωρη/ος. Ακόμη κι όταν το αίτημα των ασυνεπών πανεπιστημιακών για διαγραφή χρεών είχε απορριφθεί ως αντισυνταγματικό την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.
Η κατάθεση αιφνιδιαστικών τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια τα οποία π.χ. χαρίζουν χρέη των κακοπληρωτών πανεπιστημιακών ή άλλων συνιστούν ατόπημα και θα έπρεπε να είχε απαγορευθεί προ πολλού. Οι τροπολογίες της κας Κεραμέως τώρα και του κ. Γαβρόγλου παλαιότερα αποδεικνύουν ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα δεν είναι ευνομούμενο κράτος. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι, όταν ανταμείβει τους ασυνεπείς με διαγραφές χρεών και τιμωρεί τους συνεπείς.
ΥΓ: Η στήλη θα κάνει χρήση της καλοκαιρινής άδειάς της την επόμενη εβδομάδα. ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.