Ο φίλος στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής άκουγε έκθαμβος τον συνομιλητή του να του λέει πως έκλεισε ξενοδοχείο για ολιγοήμερες διακοπές σε νησί των Κυκλάδων μέσω ξένης δημοφιλούς πλατφόρμας και πλήρωσε με κάρτα. «Καλά, πού ζεις… Δεν ξέρεις ότι μπαίνουμε στο tripadvisor, την booking.com και άλλες πλατφόρμες, τσεκάρουμε τα καταλύματα που μας αρέσουν και μετά τους παίρνουμε τηλέφωνο και τα κλείνουμε με έκπτωση 10%-15% κι όλα μαύρα;» του ανέφερε έκπληκτος. Άλλος ενδιαφερόμενος, ο οποίος τηλεφώνησε σε μικρό νησί των Κυκλάδων για να κλείσει ενοικιαζόμενο δωμάτιο, άκουγε τον ιδιοκτήτη να του λέει ποια είναι η τιμή σε μετρητά, χωρίς απόδειξη. Ο ίδιος δεν γνώριζε τον ιδιοκτήτη, αλλά ο τελευταίος δεν είχε κανένα φόβο μήπως και είναι κάποιος ελεγκτής π.χ. από την ΑΑΔΕ.
Τα ανωτέρω είναι δύο παραδείγματα από τα πολλά που θα μπορούσε να αναφέρει κανείς. Και φυσικά αυτά συμβαίνουν χρόνια, με κερδισμένους τους ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων. Ιδίως εκείνων που τα λειτουργούν χρόνια.
Στο παρελθόν, τουλάχιστον, αρκετοί ξενοδόχοι έκλειναν συμφωνίες με τουρ οπερέιτορ υπό τον όρο ότι σημαντικό μέρος του τιμήματος θα κατατίθετο σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό, αναφέρουν οι γνωρίζοντες στον κλάδο. Η μεγάλη πλειονότητα χρησιμοποιούσε (χρησιμοποιεί) εποχικούς εργαζόμενους για μερικούς μήνες. Το υπόλοιπο διάστημα έβγαιναν στην ανεργία και εισέπρατταν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, που πληρώνουν οι υπόλοιποι φορολογούμενοι. Επίσης, οι πιο συγκροτημένοι ξενοδόχοι απασχολούσαν στην αιχμή της σεζόν σπουδαστές των σχολών τουριστικών επαγγελμάτων για εκπαίδευση με επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού.
Όλοι αυτοί πιθανόν έλαβαν κρατικές ενισχύσεις από δανεικά την προηγούμενη και τη φετινή χρονιά και ίσως είναι ανάμεσα σε αυτούς που είδαν τις τραπεζικές καταθέσεις τους να αβγατίζουν. Αν ανάμεσά τους είναι οι «επιχειρηματίες» που νοικιάζουν τις βίλες τους για πάρτι ή άλλα μεσιτικά γραφεία που διαμεσολαβούν, δεν είναι γνωστό. Πριν από λίγο καιρό, η στήλη είχε αναφερθεί στα πάρτι της Μυκόνου από τα οποία θησαυρίζουν οι ξένοι, συνήθως, διοργανωτές, με λίγα λεφτά να μπαίνουν στη χώρα και πολλά από αυτά «μαύρα».
Την προηγούμενη εβδομάδα, μάθαμε ότι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, προσποιούμενοι τους αλλοδαπούς πελάτες ενοικίασης βίλας, κατάφεραν να εντοπίσουν τα κρυμμένα γραφεία, σε διαμερίσματα, σε απομονωμένες περιοχές της Μυκόνου. Κατόπιν τούτου, κατάσχεσαν λίστες Ελλήνων και ξένων πελατών και διαπίστωσαν ότι το ενοίκιο έφθανε έως 18.000 ευρώ ημερησίως και ήταν αδήλωτο όπως ανεγράφη στον Τύπο. Αν εκπλήσσει κάτι είναι πως χρειάσθηκαν να περάσουν χρόνια για να βρεθούν κάποια στοιχεία, ενώ είναι γνωστό ότι αυτό γίνεται επί πολλά χρόνια.
Η φύση μάς έδωσε ένα από τα καλύτερα οικόπεδα του πλανήτη Γη για τουρισμό. Παρ’ όλα αυτά χρειάσθηκε να περάσουν δεκαετίες για να το αντιληφθούμε, καθώς κάποτε δεν θέλαμε να γίνουμε γκαρσόνια της Ευρώπης. Σήμερα, δυστυχώς, πολλοί στον κλάδο κάνουν ό,τι μπορούν για να αποδείξουν πως τους ενδιαφέρει κυρίως η «αρπαχτή».
Από τις βίλες της Μυκόνου έως πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια με κοινοτικές επιχορηγήσεις ή μη, ανά την επικράτεια, η συμπεριφορά προσομοιάζει, τα ποσά διαφέρουν. Μπορεί αυτό να αλλάξει; Η απάντηση θα πρέπει να είναι αρνητική για το ορατό μέλλον.