Έχουν περάσει δεκαετίες από την εποχή που οι Έλληνες πεζογράφοι του 1930 είχαν κάνει τη Μύκονο στέκι τους, η εκδότρια της Καθημερινής Ελένη Βλάχου έφερνε γνωστούς της Νεοϋορκέζους των γραμμάτων και των τεχνών στο νησί και ο Αριστοτέλης Ωνάσης το έκανε γνωστό στο διεθνές τζετ σετ. Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν, με τη σκληρή δουλειά, το ανοικτό μυαλό και την προσαρμοστικότητα των κατοίκων του, η Μύκονος έγινε τουριστικός προορισμός αναφοράς διεθνώς.
Σήμερα, ο μόνιμος πληθυσμός της Μυκόνου είναι κάπου 11.000, εκ των οποίων οι μισοί περίπου είναι παλιοί Μυκονιάτες όπως μας λένε. Όμως, ο πληθυσμός ξεπερνάει τις 100 χιλ. και μπορεί να φθάνει τις 160 χιλιάδες στο ζενίθ της καλοκαιρινής περιόδου. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι κανένα άλλο τόσο μικρό μέρος της Ελλάδας δεν αποδίδει τόσα πολλά λεφτά στον κρατικό κορβανά. Πάνω από 500 εκατ. ευρώ ετησίως σε ΦΠΑ και δηλωτέο εισόδημα που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα συμπεριλαμβάνονταν τα «μαύρα» εισοδήματα, το εισόδημα μπορεί να είναι διπλάσιο, θα πρόσθετε η στήλη.
Όμως, πώς να «πιαστούν» τα «μαύρα», όταν π.χ. ο Βέλγος DJ με τον Βέλγο ιδιοκτήτη ενός μικρού τουριστικού γραφείου διοργανώνουν από τον Απρίλιο πάρτι σε βίλα στο νησί για τον Ιούλιο προς 2.500 χιλ. ευρώ το κεφάλι όλα πληρωμένα, αλλά τα 1.800 ευρώ μένουν στο Βέλγιο και μόνο 700 ευρώ μπαίνουν στην ελληνική οικονομία; Και τα 700 ευρώ με ένα ερωτηματικό. Κι αυτό γιατί μπορεί οι Βέλγοι να πληρώνουν την κάβα, τους σεκιουριτάδες, ενδεχομένως τις βίζιτες, τα ναρκωτικά, τον ιδιοκτήτη της βίλας και το ξενοδοχείο που θα φιλοξενήσει τους 800 ή 1.000 ή παραπάνω καλεσμένους τους για δύο βράδια στη Μύκονο, όμως μπορεί π.χ. το ξενοδοχείο ή/και ο ιδιοκτήτης της βίλας να ζητήσει να πληρωθεί μέρος του ποσού στο εξωτερικό όπως μας λένε. Και φυσικά για να γίνουν τέτοια πάρτι, είναι απαραίτητο να παίζει μουσική για να ξεφαντώνουν οι καλεσμένοι.
Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν τι ζημιά προκαλεί στα πάρτι στις βίλες, η απαγόρευση που επέβαλε η κυβέρνηση στο νησί που ψηφίζει παραδοσιακά πάνω από 70% τη Ν.Δ. όπως ισχυρίζονται ντόπιοι, προσθέτοντας με έμφαση πως η Μύκονος είναι καραμανλική.
Αισθάνονται λοιπόν ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη να επιβάλει περιοριστικά μέτρα στο νησί για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού δεν οφείλεται μόνο σε υγειονομικούς λόγους. Κάποιοι τουλάχιστον Μυκονιάτες πιστεύουν επιπλέον ότι η κυβέρνηση γνωρίζει όλα τα παραπάνω με τις βίλες κ.λπ. και θέλει να τα περιορίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια αντιπάθεια προς το νησί.
Ακόμη, στοχοποιώντας το νησί, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς άλλα με υψηλό αριθμό κρουσμάτων. «Από πέρυσι το καλοκαίρι είναι γνωστό ότι η Πάρος τροφοδοτεί με ιικό φορτίο την Αθήνα και όχι η Μύκονος αλλά δεν μιλάει κανένας, ούτε λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα εκεί», ανέφερε Μυκονιάτης των Αθηνών.
Επίσης, ντόπιοι τονίζουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ως προς τον πληθυσμό -άνω των 100 χιλ. ατόμων- που έχει αυτή την ώρα το νησί είναι πολύ μικρός αλλά η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον μόνιμο πληθυσμό των 11.000 κατοίκων. Ακόμη, παρατηρούν ότι πάνω από το 90% των κατοίκων είναι εμβολιασμένο. Αυτό που δεν λένε, είναι πως το μισό και πλέον από το υπαλληλικό προσωπικό στο νησί, π.χ. σερβιτόροι, βοηθοί σερβιτόροι, καμαριέρες κ.λπ., είναι ανεμβολίαστο. Επίσης, οι ντόπιοι αναφέρουν ότι πάνω από 100 πτήσεις την ημέρα φθάνουν στο αεροδρόμιο της Μυκόνου και αρκετοί από τους επιβάτες παίρνουν τα πλοία για να πάνε σε κοντινά νησιά. Όμως, οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν ελέγχουν πιστοποιητικά για τεστ, εμβολιασμό παρά μόνο σε Πειραιά και Ραφήνα, γιατί θέλουν τα πλοία, ιδίως τα ταχύπλοα, να φεύγουν στην ώρα τους.
Όλα αυτά έχουν βάση. Όμως, οι Μυκονιάτες επιχειρηματίες θα πρέπει επίσης να απαντήσουν στο ερώτημα αν οι ίδιοι εφάρμοζαν τα πρωτόκολλα, π.χ. μόνο καθήμενοι στο εσωτερικό των μαγαζιών τους. Η απάντηση θα πρέπει να είναι αρνητική, με βάση τα λεγόμενα τουριστών που βρέθηκαν στη Μύκονο τις τελευταίες μέρες.
Επομένως, η κυβέρνηση μάλλον άργησε που δεν επέβαλε τα περιοριστικά μέτρα νωρίτερα, όπως μας ανέφερε κατ’ ιδίαν γνωστός ξενοδόχος της χώρας που δεν δραστηριοποιείται στη Μύκονο.