Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που βρίσκεται αντιμέτωπη με το 3ο κύμα της πανδημίας. Το ίδιο συμβαίνει με άλλες χώρες στην ΕΕ κι αλλού. Όλες δίνουν αγώνα δρόμου για να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες τους, ώστε να επιτύχουν την ανοσία της αγέλης και να επαναφέρουν την κανονικότητα στις οικονομίες και στις ζωές των πολιτών τους. Όμως, δεν τα καταφέρνουν όλες το ίδιο καλά. Και δεν αναφέρεται η στήλη στις αφρικανικές χώρες, όπου είτε δεν υπάρχουν εμβόλια είτε υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να πληρώσει κανείς 100 αμερικανικά δολάρια για να το κάνει όπως στην Κένυα.
Έχετε αναρωτηθεί πώς τα πάει η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες στο μέτωπο των εμβολιασμών; Είναι κρίσιμο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Την απορία μάς έλυσε ένας συγκριτικός πίνακας που «κατασκεύασε» άνθρωπος της αγοράς για δική του χρήση και μας έστειλε. Ο πίνακας βασίζεται σε επίσημα στοιχεία. Στις 29 Μαρτίου, ο ημερήσιος αριθμός εμβολιασμών στη χώρα μας ήταν 23.808 και αντιστοιχούσε σε 2.284 την ημέρα ανά 1 εκατ. κατοίκους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ημερήσιοι εμβολιασμοί ανά 1 εκατ. κατοίκους ανέρχονταν σε 3.112. Τα αντίστοιχα νούμερα για την Ιταλία και την Πορτογαλία είναι 3.700 περίπου, τη Γερμανία 3.254, τη Βρετανία 8.095 και τις ΗΠΑ 8.245. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα υστερεί σ’ αυτό τον σημαντικό δείκτη. Αν αυτό οφείλεται σε περιορισμένη προμήθεια εμβολίων ή/και περιορισμένη δυνατότητα εμβολιασμών σε ημερήσια βάση δεν το γνωρίζουμε.
Αν όμως η υστέρηση δεν διορθωθεί, το χάσμα θα διευρυνθεί και ο βαθμός ανοσίας στην Ελλάδα θα είναι αρκετά χαμηλότερος σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το καλοκαίρι. Αυτό έχει οικονομικές, κοινωνικές και υγειονομικές συνέπειες. Αν η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται με το 60% του πληθυσμού και η ανοσία διαρκεί 6 μήνες, θα πρέπει να εμβολιάζεται το 0,33% σε καθημερινή βάση. Αν το κατώφλι για ανοσία της αγέλης είναι το 75% του πληθυσμού της χώρας, το 0,41% θα πρέπει να εμβολιάζεται σύμφωνα με την Bank of New York Mellon Corp. Ακόμη κι αν οι μέσοι ημερήσιοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα ανέβουν στις 32.000, η χώρα δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει, αν η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται με το 75% του πληθυσμού εμβολιασμένο.
Όλα λοιπόν τα σχέδια επί χάρτου για την ελληνική οικονομία είναι πιθανό να πέσουν έξω, αν δεν επιταχυνθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Κι αυτό γιατί η μεν εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, τα δε χαλαρά μέτρα ευνοούν την εξάπλωση της πανδημίας λόγω και των μεταδοτικών μεταλλάξεων του ιού, πλήττοντας την οικονομική δραστηριότητα.
Αυτή δεν είναι μια κατάσταση win-win για τις κυβερνήσεις που διαχειρίζονται την κρίση της πανδημίας. Όμως, θα πρέπει να επιλέξουν. Η πιο εύκολη επιλογή είναι να επιταχύνουν το πρόγραμμα των εμβολιασμών, αλλά είναι συνάρτηση της προμήθειας των εμβολίων. Η πιο δύσκολη επιλογή είναι τι θα κάνουν βραχυπρόθεσμα καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με τις πιέσεις διάφορων επαγγελματικών ομάδων και την «κούραση» πολύ περισσότερων. Ίσως βρουν την απάντηση, κοιτώντας τι συνέβη στο Μπέργκαμο.