Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Google για την κινητικότητα στη χώρα μας δείχνουν ότι το lockdown έχει αποφέρει αποτελέσματα.
Πιο συγκεκριμένα, η κινητικότητα στη λιανική και την ψυχαγωγία, π.χ. εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά κέντρα κ.λπ., ήταν κάτω 56% στις 23 Μαρτίου σε σχέση με το σημείο αναφοράς. Το τελευταίο είναι η μέση τιμή για την αντίστοιχη ημέρα της εβδομάδας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 5 εβδομάδων, από 3 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου 2020. Αντίθετα, η κινητικότητα ήταν αυξημένη κατά 8% για αγορές τροφίμων και φαρμακεία, δηλ. σουπερμάρκετ, αποθήκες τροφίμων, αγορές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία. Μειωμένη κατά 19% ήταν επίσης η κίνηση σε πάρκα, δημόσιους χώρους, παραλίες κ.λπ., ενώ πεσμένη κατά 53% ήταν η κίνηση στις δημόσιες συγκοινωνίες, π.χ. σταθμούς μετρό, λεωφορείων. Η κινητικότητα στους χώρους εργασίας ήταν κάτω 35%. Αντίθετα, η κινητικότητα στους χώρους κατοικίας ήταν αυξημένη κατά 11% σε σύγκριση με το σημείο αναφοράς.
Τα στοιχεία κινητικότητας της Google δεν είναι σίγουρο πως είναι ακριβή. Όμως, αντιπροσωπεύουν μια ρεαλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας στην Ελλάδα κι αλλού και συμβαδίζουν με τη γενική εντύπωση που έχει η στήλη.
Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα-ρεκόρ στην Ελλάδα, τη Γαλλία κι αλλού, ενώ τα νέα κρούσματα είναι υψηλά. Αν πιστέψουμε τους ειδικούς, καθοριστικό ρόλο έχουν παίξει οι μεταλλάξεις του ιού.
Είναι σαφές ότι ανάκαμψη χωρίς ύφεση και κατόπιν εξάλειψη της πανδημίας δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό απαιτεί ανοσία της αγέλης, δηλ. μεγάλου μέρους του πληθυσμού τόσο στην Ελλάδα και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, σε πρώτη φάση, όσο και στις υπόλοιπες χώρες αργότερα και είναι σε άμεση συνάρτηση με την πορεία των εμβολιασμών.
H εξίσωση της ανοσίας γίνεται πιο περίπλοκη γιατί, ως γνωστόν, ένα μέρος του πληθυσμού στην ΕΕ είναι διστακτικό απέναντι στους εμβολιασμούς. Μάλιστα, γεγονότα όπως τα περιστατικά θρομβώσεων με το φθηνότερο αλλά λιγότερο αποτελεσματικό εμβόλιο της AstraZeneca δεν βοηθάνε να ξεπερασθούν οι δισταγμοί. Επίσης, το εμβόλιο της Johnson & Johnson εμφανίζεται να εμπίπτει στην κατηγορία του φθηνότερου εμβολίου με μικρότερο βαθμό αποτελεσματικότητας συγκρινόμενο με εκείνα των Pfizer και Moderna.
Η ΕΕ βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ στην προμήθεια εμβολίων κι αυτό αντικατοπτρίζεται σε χώρες όπως η Ελλάδα. Αν πιστέψουμε τους αρμοδίους, στις αρχές Ιουλίου, η ΕΕ θα έχει όσα εμβόλια και οι ΗΠΑ, όμως ο πληθυσμός της είναι μεγαλύτερος από εκείνον των Ηνωμένων Πολιτειών.
Επειδή η ανοσία μετά τον εμβολιασμό δεν διαρκεί για πάντα, η ταχύτητα των εμβολιασμών είναι κλειδί για το πλήρες άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και την ανάκαμψη. Οι αγορές ποντάρουν πολύ στην ανάκαμψη κι αυτό φαίνεται μέσω της ανόδου των τιμών των μετοχών και των αποδόσεων των ομολόγων.
Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη που προβληματίζει. Ένα από τα κύρια στοιχήματα του 2021 ήταν η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και βασιζόταν στην επίτευξη ανοσίας της αγέλης στην ΕΕ. Όμως, μερικοί αρχίζουν να αμφιβάλλουν γι’ αυτό, κρίνοντας από την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Έχουν δίκιο;