Μπορούν οι μικροεπενδυτές να τα βάλουν και να νικήσουν κολοσσούς όπως μεγάλα hedge funds τύπου Melvin Capital που πουλάνε μετοχές για να τις αγοράσουν φθηνότερα και να κερδίσουν στην πτώση; Αυτό δείχνουν να πιστεύουν τα μέλη του φόρουμ WallStreetBets, τα οποία μιλάνε μεταξύ τους για επενδύσεις στην κοινωνική πλατφόρμα Reditt, χρησιμοποιώντας συχνά ειρωνικές εκφράσεις, βλασφημίες κ.λπ.
Οι ίδιοι αυτοαπακαλούνται «οι εκφυλισμένοι» (degenerates), δείχνοντας ότι διαθέτουν χιούμορ. «(η μετοχή της) NADK θα πάει στον Άρη αύριο (you glorious band of degenerates apes), θαυμάσια ομάδα των εκφυλισμένων πιθήκων», έγραφε ένα ποστ χθες το βράδυ.
Όλοι αυτοί εκτιμάται ότι προβαίνουν σε αγοραπωλησίες μετοχών και παραγώγων μέσω του Robinhood, που δεν χρεώνει προμήθειες. Επιπλέον, τουλάχιστον μερικοί εξ αυτών εκτιμάται ότι χρησιμοποιούν τα λεφτά από τα τσεκ που τους έστειλε ο Τραμπ για οικονομική στήριξη εν μέσω πανδημίας.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όλος ο πλανήτης έφθασε να μιλά για τη μετοχή της GameStop (GME), μιας εταιρείας βιντεοπαιγνιδιών λιανικής. Οι «εκφυλισμένοι» μικροεπενδυτές ξεκίνησαν να την αγοράζουν μαζικά, στέλνοντας τη μετοχή της GME στα ύψη. Αυτό εξανάγκασε μεγάλα hedge funds που την είχαν δανεισθεί για να την πουλήσουν, να τρέχουν ξαφνικά για να την αγοράσουν και να κλείσουν τις θέσεις τους καθώς η τιμή της ανέβαινε ασταμάτητα. Ορισμένα, όπως το Melvin Capital, βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, με αποτέλεσμα να χρειασθούν κεφαλαιακή ένεση 2,75 δισ. δολαρίων από φίλιες δυνάμεις.
Το ειρωνικό είναι πως ανάμεσα στις μετοχές που ανέκαμψαν και κάνουν ράλι είναι κι εκείνη της εταιρείας Bed & Bath. Ένας φίλος από τα παλιά ανέφερε στη στήλη πως την ανωτέρω εταιρεία είχε φέρει στην Ελλάδα ο αποθανών επιχειρηματίας Λαναράς, που δραστηριοποιείτο στον κλάδο της υφαντουργίας. Καταστήματα της Bed & Bath υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Ο τελευταίος άφησε εποχή με τις μετοχές των εισηγμένων εταιρειών του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γνωστές ως Λαναρόχαρτα.
Όμως, το εγχείρημά του, που βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις αγορές μετοχών από τους μικροεπενδυτές, γνωστούς ως «μαρίδα», που λάμβαναν την πληροφόρησή τους κυρίως από τα πρωτοσέλιδα της εποχής, δεν είχε καλή τύχη. Όλοι περιμένουν να δουν αν η σημερινή προσπάθεια των «εκφυλισμένων» μικροεπενδυτών στις ΗΠΑ, που συζητούν και συναποφασίζουν μέσω κοινωνικών ιστών, θα έχει καλύτερη τύχη. Αν τα καταφέρουν, θα έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε hedge funds των οποίων η στρατηγική βασίζεται στο σορτάρισμα των μετοχών που θεωρούν ακριβές και πιθανόν δραματική αλλαγή στο επενδυτικό τοπίο.
Όμως, πολλά εξαρτώνται από τις εταιρείες που επιλέγουν να στηρίξουν. Αν έχουν δίκιο και οι εταιρείες ανακάμψουν, τα κέρδη τους θα είναι μεγάλα. Διαφορετικά, θα χάσουν μεγάλα ποσά. Ποιος έχει δίκιο; O διάσημος οικονομολόγος John Maynard Keynes είχε πει ότι οι αγορές μπορούν να παραμείνουν ανορθολογικές για μεγαλύτερο διάστημα απ’ όσο μπορείς να αντέξεις πριν χρεοκοπήσεις.