Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι μιλάει χωρίς να έχει μελετήσει το θέμα στο οποίο αναφέρεται. Όταν λοιπόν προειδοποιεί τους συμπολίτες της ότι η Γερμανία ίσως συνεχίσει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα για ελέγξει την πανδημία μέχρι και τον Απρίλιο, θα πρέπει να έχει λάβει υπόψη της όλα τα δεδομένα. Κι ένα από αυτά τα θέματα που κυριαρχούν στις συζητήσεις σε χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία μαζί με την πορεία του εμβολιασμού είναι οι μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε επίσης πριν από λίγες μέρες ότι «νέες, πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού είναι πολύ προβληματικές και θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερα κρούσματα και νοσηλείες...». Ακόμη, ο επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής Salim Abdool Karim δήλωσε ότι νέες μεταλλάξεις του ιού που είναι πολύ μεταδοτικές θα εμφανίζονται και θα προκαλούν νέα κύματα μολύνσεων όπως εκείνα που απειλούν να κατακλύσουν τα νοσοκομεία της Ν. Αφρικής και της Βρετανίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν τα εμβόλια προσφέρουν ανοσία απέναντι στις μεταλλάξεις του ιού.
Άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος για μόνιμα κύματα μολύνσεων από τις νέες μεταλλάξεις καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη και στο καλοκαίρι, αν δεν επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού. Η τελευταία εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί με τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού σ’ αυτή την περίπτωση. Όλα αυτά παραπέμπουν σε συνέχιση των περιοριστικών μέτρων μετά από κάποια διαλείμματα.
Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανέφερε στη Βουλή ότι 2 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιασθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Αν υποθέσουμε πως 100-120 χιλ. συμπολίτες μας θα εμβολιασθούν τον Ιανουάριο, αυτό σημαίνει πως οι εμβολιασμοί θα πρέπει να ανέλθουν σε 30 χιλ. ημερησίως κατά μέσο όρο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, από κάπου 6 χιλ. σήμερα.
Μακάρι, αλλά η πορεία των εμβολιασμών μέχρι στιγμής δεν δικαιολογεί τέτοια αισιοδοξία για 5πλασιασμό τους και μάλιστα χωρίς να προσμετρηθούν εκείνοι που θα έχουν κάνει τη 2η δόση.
Είναι αναμφισβήτητο ότι η πορεία της ελληνικής και άλλων οικονομιών το 2021 θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την πορεία της πανδημίας της Covid-19. Δεν είναι το μοναδικό ρίσκο αλλά είναι το πιο προφανές αυτή την περίοδο.
Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα είναι σε ύφεση σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο. Όμως, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν το 2ο τρίμηνο να είναι κατά πολύ καλύτερο από το περσινό και κυρίως το 3ο, λόγω τουρισμού, και το 4ο τρίμηνο. Αν όμως οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν επιταχυνθούν, π.χ. στη Γαλλία θέλουν να πάνε στις 100 χιλ. τη μέρα, ανοσία σε μεγάλη κλίμακα δεν θα έχει επιτευχθεί μέχρι το καλοκαίρι. Κι αυτό επηρεάζει τον τουρισμό.
Επιπλέον, αν οι ανησυχίες για τις μεταλλάξεις του ιού και την υψηλή μεταδοτικότητά τους επιβεβαιωθούν, οι πιθανότητες για νέα απαγορευτικά αυξάνονται. Όλα αυτά παραπέμπουν σε καθοδική αναθεώρηση του επίσημου ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021.
Μπορεί οι μεταβολές των προβλέψεων να μην είναι φέτος τόσο μεγάλες όσο το 2020, που στην Ελλάδα προβλέπαμε ύφεση της τάξης του 4%-5% και τελικά καταλήξαμε σε σχεδόν διπλάσια, όμως μπορεί να είναι σημαντικές.